Stredná odborná škola na Bánoši v Banskej Bystrici je nezvyčajná. V bufete tam predávajú chlieb od budúcich pekárov a zákusky od budúcich cukrárov. Desiatky úľov pripomínajú, že sa tu učia aj budúci včelári.
V priestore školy a okolonej bude v sobotu otváranie Bánoša. Vidiecky parlament Banskobystrického kraja, mesto i škola opäť pripravili akciu, ktorá ukazuje niektoré z ciest rozvoja slovenského vidieka.
Prídu chovatelia, odborníci na spracovanie včelieho vosku, predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek bude učiť, ako štepiť jablone. A kto si prinesie vrúble starých odrôd, naštepí ich bezplatne do kvalitných podpníkov. Naštepené podpníky samozrejme daruje majiteľom vrúbľov. O čo ide. O záchranu genefondu jabloní, bohatstva, z ktorého ešte stále veľa ostalo.
Bánoš bude voňať syrom, gulášom, či kapustnicou, vyhrávať bude ľudová hudba a deti sa budú voziť na koníkoch.
To je len stručný prehľad toho, čo sa bude v sobotu diať. S troškou do mlyna prichádza aj RTVS, konkrétne Regina s reláciou Štvorlístok. Po deviatej hodine rozkrútime kolotoč informácií a rozhovorov o možnostiach slovenského vidieka. Ten potrvá až do dvanástej hodiny.
Aká je hlavná filozofia Štvorlístka? Slovenský vidiek, stavaj sa na nohy. Máš na to. Chlebík jedzme so svojho kraja, tak isto aj maslo či med. Len tak mimochodom, aj to sa objaví na Bánoši. Regionálne, skoro zabudnuté jedlá. Ako sa ukazuje, oveľa zdravšie než to, čo nám ponúka globalizovaný potravinársky priemysel.
Som jedným z moderátorov relácie. Druhým je Ladislav Eliáš. A obaja veríme, že na svoje si prídu aj tí, ktorí na Bánoši nebudú. Prostredníctvom vysielania Slovenského rozhlasu, rádia Regina.
Obaja sa na vysielanie tešíme, samozrejme i s vedomím zodpovednosti a teda aj s trochou trémy. Veríme, že budeme vysielať z užitočného podujatia, ktoré môže viacerých inšpirovať.
A popoludní? Ak si ma vyhľadáte a budete mať záujem, zariadim hoci aj to, že budete môcť nazrieť do niektorých úľov.
Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: Mirka Chabadová