Leto, futbal, dovolenky, delta mutácia predo dvermi a vláda na odstrel

SPRÁVY
7 /

Začalo leto a ľudia na Slovensku si môžu konečne vydýchnuť od pandémie koronavírusu. Sledujú prebiehajúce ME vo futbale s našimi „sokolmi“, postupne balia kufre na zahraničné dovolenky, ale sú naďalej konfrontovaní s nemohúcnosťou tejto vlády pohnúť sa dopredu a počúvajú správy  o blížiacej sa tretej vlne pandémie.

Ústredný krízový štáb vyhodnocuje aktuálnu situáciu

Viacerí si kladieme otázku, aké bude tohtoročné leto? Zdravý rozum káže, že napriek všeobecnému ústupu korony by sme mali zostať primerane opatrní a dodržiavať aspoň základné hygienické opatrenia, ktoré sa nám na rozdiel od nezmyselného celoplošného testovania a deravých hraníc osvedčili pri predchádzajúcich dvoch pandemických vlnách. Obzvlášť preto, lebo podľa epidemiológov sa k nám z Veľkej Británie, Portugalska blíži ďalšia zákerná mutácia korony „delta“, ktorá sa rýchlo šíri aj v Nemecku a Rusku.

Opäť musel zasadnúť Ústredný krízový štáb, aby zhodnotil aktuálnu situáciu a navrhol vláde prijať účinné opatrenia pri šíreniu ďalšej mutácie v našej krajine, najmä v súvislosti s dovolenkami a otvorenými hranicami.

Členovia Ústredného krízového štábu

Členovia Ústredného krízového štábu

Profesor Vladimír Krčméry s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským odporúčajú Slovákom, aby podľa možnosti dovolenkovali doma na Slovensku:

„Ak zahraničie, tak zelená krajina. Radšej sa vyberte na prázdniny vlastným autom. Nie je problém vycestovať na dovolenku, ale vrátiť sa naspäť. Preto sa musíme dohodnúť na určitých opatreniach, ktoré fungovali v prvej vlne. Je to taká bolestná udalosť, možno, že budeme musieť u niektorých siahnuť aj k povinnej štátnej karanténe.“

Problémom sa ukazujú aj plné štadióny na futbalovom Eure 2021. V utorok na zápase Maďarska s Portugalskom v budapeštianska Puskás Aréna doslova praskala vo švíkoch. Boli tam aj slovenskí fanúšikovia, ktorí ako sa ukázalo, si nesplnili povinnosť zaregistrovať sa v systéme eHranica. To isté sa opakuje aj túto sobotu v zápase Maďarsko versus Francúzsko…

Fanúšikovia na štadióne v Budapešti

Fanúšikovia na štadióne v Budapešti

Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo Slovákov, ktorí boli na zápase v Budapešti a sedeli vedľa maďarských a hlavne portugalských fanúšikov, aby sa prišli otestovať PCR testami. Práve v Portugalsku sa totiž veľmi rýchlo šíri zákerný delta variant vírusu a táto krajina má v cestovateľskom semafore od stredy čiernu farbu. Kvôli tomu pri návrate z Portugalska treba absolvovať 14 – dňovú do karanténu. Podmienky sa rýchlo menia aj v ďalších krajínách.

Vladimír Krčméry v tejto súvislosti pripomenul, že vlani sa koronavírus začal nekontrolovateľne šíriť po marcovom zápase španielskej Valencie v talianskej Atalante:

„Spôsobilo to katastrofu v Európe a nie je to šťastné, že v blízkosti Slovenska sa odohrávajú takéto podujatia.“

Vladimír Krčméry

Vladimír Krčméry

Na Slovensku sme doposiaľ  nezaznamenali výskyt delta mutácie. Podľa ministra zdravotníctva Lengvarského u nás zaznamenali dva prípady indickej mutácie, avšak išlo o varianty alfa, ktoré sú menej infekčné. Na druhej strane až  80 percent všetkých nových pozitívnych prípadov výskytu koronavírusu vo Veľkej Británii spôsobuje delta variant.

„Delta mutácia je infekčnejšia ako britský variant, ktorý v súčasnosti dominuje aj na Slovensku. Človeka účinnejšie chráni až druhá dávka očkovania, ibaže v našej krajine je druhou dávkou zaočkovaných len 1,2 milióna ľudí, teda zhruba 20 percent,“

tvrdí Vladimír Legvarský.

Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský

Profesor Krčméry upozorňuje, že tejto variante vírusu môžu podľahnúť aj zaočkovaní, preto  je potrebné prijať na Slovensku proti jeho šíreniu účinné opatrenia, ktoré vláde navrhnú odborníci. Aby sme neprepásli letnú prípravu na ďalšiu vlnu pandémie, ako sa to stalo vlani.

Kľúčové v tejto situácii sú hranice a účinné kontroly prichádzajúcich či vracajúcich sa ľudí zo zahraničia.  To sa zanedbalo pri druhej vlne pandémie, ktorú nedokázal eliminovať ani niekoľkomesačný núdzový stav.

Aké opatrenia prijme vláda v rozbehnutej letnej dovolenkovej sezóne?

Ústredný krízový štáb prijal úlohy pre dotknuté ministerstvá, ktoré by mali do budúceho týždňa splniť. Na základe toho potom vláda prijme konkrétne opatrenia.  Malo by ísť najmä o lepšie trasovanie infikovaných, zvýšenie efektívnej kontroly prichádzajúcich k nám na hraniciach a zvýšenie počtu zaočkovaných obyvateľov

Slovensko sa riadi cestovateľským semaforom, ktorý delí krajiny na zelené, červené a čierne. Zelené sú pomerne bezpečné, pri návrate z nich postačuje aj antigénový test. Červené krajiny nie sú veľmi bezpečné, preto každý, kto ich navštívil a prichádza na Slovensko, musí ísť do povinnej 14 – dňovej karantény. Tá sa môže skončiť skôr, ak na ôsmy deň absolvuje presnejší PCR test s negatívnym výsledkom. Do čiernych krajín sa neodporúča cestovať. V opačnom prípade je povinná karanténa pre každého. Výnimkou sú len služobné cesty.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pripúšťa, že do karantény by mali ísť aj ľudia z tzv. zelených krajín:

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť. Ospravedlňujem sa občanom, ktorí si mysleli, že zelená krajina bude zelenou navždy, môže sa to zmeniť zo dňa na deň. Vystríhame všetkých, ktorí dnes cestujú mimo Slovenska, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, z akých odchádzali.“

Klus zároveň upozorňuje, že minulý rok sa už pred letom vedelo o príchode druhej vlny pandémie:

„Nie som si úplne istý, či Slovensko počíta s tým, že tretia vlna sa pravdepodobne opäť po lete môže na Slovensku objaviť. V súvislosti s letnými dovolenkami máme stále nefunkčnú aplikáciu e-karanténa. Naša krajina nie je pripravená na ďalšiu vlnu, nie však pre medicínske kapacity, ale z titulu ochrany a kontroly našich hraníc. Obávam sa absencie monitoringu ľudí prichádzajúcich zo zahraničia po lete aj v kontexte rôznych mutácií vírusu.“

Martin Klus

Martin Klus

Podľa bývalého premiéra Petra Pellegriniho, ktorý riadil boj s pandémiou na začiatku prvej vlny,  sa opäť v praxi prejavuje neschopnosť tejto vlády efektívne riadiť boj s pandémiou. Miesto včasného prijatia účinných protipandemických opatrení pred príchodom tretej vlny pandémie koronavírusu, ktorú aktuálne predstavuje nebezpečná delta mutácia, vládna koalícia útočí na opozíciu.

Vraj opoziční politici môže za nízky počet očkovaných ľudí na Slovensku, vláda obviňuje lídrov opozície z marenia vládnych opatrení, ktoré sa v skutočnosti nevykonávajú resp. ani nie sú prijaté na zodpovedajúcej úrovni.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Je zjavné, že súčasná vláda už dávnejšie rezignovala na prevenciu a liečbu covidu či postcovidových syndrómov. Nikto na Slovensku nezisťuje dlhotrvajúcu bunkovú imunitu ľudí, ktorá je podľa vedcov vyššia u tých, čo prekonali covid ako u očkovaných. Všetko má vyriešiť zaočkovanie aspoň 60 percent obyvateľstva, Vláda pretláča plošné očkovanie, podobne ako predtým celoplošné testovanie, pričom nedokáže ľuďom jasne vysvetliť výhody a nevýhody vakcinácie ústami odborníkov.

Chýbajúce počty očkovaných chcú vládni politici nahradiť vakcináciou detí od 12 – 16 rokov a postupne aj tých najmenších, uvažujú dokonca o zavedení povinného očkovania niektorých skupín obyvateľstva, kde narazia na ľudské práva platné v EÚ. Vládni poslanci z OĽaNO sa snažia presunúť zodpovednosť za tento stav z neschopnej vlády na opozíciu, pričom používajú zjavné klamstvá.

Opozičný líder Peter Pellegrini z Hlasu na to reagoval slovami:

Chaos vo vládnej koalícii v boji s pandémiou dokumentuje  minister financií Igor Matovič, ktorý minulý týždeň  vyzval ľudí, aby čím skôr minuli poukazy od cestovných kancelárií, ktoré dostali za vlaňajšie zrušené dovolenky:

 „Takže hurá dovolenkovať a nebojte sa, cestovky neskrachujú a my im pomôžeme.“

Tento týždeň na sociálnej sieti Matovič už varoval pred strážením hraníc a treťou vlnou pandémie:

„Nestačím sa čudovať naivite ľudí, ktorí si ešte dnes naivne myslia, že Slovensko dokáže nejakým zázrakom zabrániť príchodu nebezpečného Delta variantu (indický variant) Covid-19 na Slovensko. V Anglicku za mesiac Delta dokázala úplne vytlačiť pôvodný britský variant, ktorý na Slovensku zabil 10 tisíc ľudí. Počty pozitívnych im preto začali dramaticky rásť, napriek vysokej zaočkovanosti. Myslieť si preto, že pri úplne uvoľnených opatreniach a lážo-plážo cez hranice Delta na Slovensku už nezapúšťa korene, je naivné.“

K tomu naozaj niet čo dodať…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné