Letisko Sliač po 84 rokoch končí s civilnou prevádzkou, prepúšťa zamestnancov

SPRÁVY
12 /

Dôvodom zrušenia 26 pracovných pozícií je začínajúca rekonštrukcia vojenskej časti letiska na Sliači kvôli 14 americkým stíhačkám F 16, pričom prvé z nich priletia v apríli 2023. Hromadné prepúšťanie ohlásila spoločnosť Letisko Sliač a. s. tento týždeň na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene.

Prevádzka civilnej časť letiska skončí do konca roka

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Roland Schaller pre TASR uviedol:

„Letisko Sliač skončí s civilnou prevádzkou k 31. decembru 2020, dôvodom je pripravovaná rekonštrukcia vojenského letiska. V závislosti od dohodnutej výpovednej lehoty budú výpovede zamestnancom doručené tak, aby sa ukončili k dátumu 1. máj 2021. Prácu si zatiaľ udržalo 12 ľudí.“

Roland Schaller

Roland Schaller

Tí budú podľa Schallera  vykonávať nevyhnutné úkony smerujúce ku zrušeniu spoločnosti:

„Zamestnanci, ktorým budú doručené výpovede v druhej polovici januára a februára, budú počas výpovednej doby poberať mzdu na úrovni 80 percent svojho priemerného zárobku. Našou úlohou je vyrovnať všetky záväzky voči zamestnancom a dodávateľom. V tejto súvislosti sme boli poverení akcionárom, aby sme pripravili proces predaja majetku spoločnosti. Aktuálne pokračuje znalecké oceňovanie a pripravujeme projekty predaja resp. prevodu hnuteľného majetku pod iné letiská.“

Modernizácia vojenskej leteckej základne na Sliači, počas ktorej nebude možné z letiska uskutočňovať žiadne lety, je predbežne naplánovaná na obdobie najbližších troch rokov. Ministerstvo dopravy deklaruje, že vyplatí všetky záväzky voči všetkým zamestnancom zrušenej spoločnosti Letisko Sliač.

„My sme analyzovali, čo bude najvhodnejším riešením z pohľadu efektivity. Samozrejme, že prepustenie 37 zamestnancov vnímam citlivo, no ministerstvo ako jediný akcionár nemá zdroje na to, aby v nasledujúcich rokoch počas rekonštrukcie udržiavalo spoločnosť, ktorá nebude schopná prevádzky, a teda ani zisková,“

povedal minister Andrej Doležal.

Andrej Doležal

Andrej Doležal

Letisková spoločnosť bola prevádzkovateľom civilnej časti medzinárodného verejného letiska so zmiešanou vojenskou a civilnou prevádzkou. V nasledujúcich troch rokoch sa bude letisko rekonštruovať, prevádzka pre civilných cestujúcich preto nebude možná.

V tejto nie je isté, či a v akej forme bude fungovať civilná časť letiska Sliač po rekonštrukcii vojenskej časti, ktorá by mala byť hoptová do konca roka 2023.  Krajský poslanec Ľubomír Motyčka v tejto veci opakovane žiadal ministra obrany, aby to jasne deklaroval ešte pred samotnou rekonštrukciou. Ten to napokon urobil, ale o civilnom letisku bude rozhodovať ministerstvo dopravy.  Posudzovať by to mala zriadená medzirezortná pracovná skupina.

Jaroslav Naď

Jaroslav Naď

55 – miliónová investícia do roku 2023

Bývalá vláda začiatkom októbra 2019 schválila návrh ministerstva obrany na rekonštrukciu a zmodernizovanie leteckej základne na Sliači. Predpokladané náklady na túto investíciu sú vo výške 55,38 milióna eur. Prvá časť pozostáva z rozšírenia rolovacích dráh smerom k vzletovej a pristávacej dráhe a z vybudovania rolovacích dráh. Investovať do tejto časti by sa malo 39,8 milióna eur.

Druhú časť projektu tvorí rekonštrukcia a modernizácia leteckej základne. Zahŕňa napríklad výstavbu umývacieho zariadenia na lietadlá, rekonštrukciu trafostanice či vybudovanie nového vchodu od obce Sielnica, čo bude predstavovať náklady vo výške 13,82 milióna eur

Tretiu časť stavby tvorí rekonštrukcia hál Husár 1 až 3 v hodnote vyše 1,76 milióna eur. Realizáciu jednotlivých častí rekonštrukcie a modernizácie stavby bude potrebné uskutočniť synchrónne, keďže je podmienená výlukou letiska na Sliači.

Zdroj: (tom), TASR a SITA ilustračné, Foto: ilustračné