Lengvarský mení Krajčiho rozhodnutie: Rooseveltka sa bude rekonštruovať, aj keď podľa nového projektu

SPRÁVY
5 /

Koncom apríla sa v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici streli primátor Ján Nosko a riaditeľka Miriam Lapuníková s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Témou rokovania bola rekonštrukcia Rooseveltky, ktorú predtým spochybnil dnes už bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Miesto rekonštrukcie výstavba novej nemocnice pri Zvolene?

Bývalá vláda SR pod vedením Petra Pellegriniho (Hlas-SD) schválila zámer komplexnej rekonštrukcie Rooseveltovej nemocnice ešte v roku 2019. Rekonštrukciu ako najekonomickejší variant odsúhlasil aj Útvar hodnoty za peniaze. Jednalo sa o investíciu vo výške 104,5 milióna eur.

Miriam Lapuníková

Miriam Lapuníková

Vtedy neprešiel konkurenčný projekt  OZ Nová nemocnica v zastúpení MUDr. Ladislavom Lahom a Pentou v pozadí, preferujúci výstavbu novej nemocnice na zelenej lúke v Sielnici. Za komplexnú rekonštrukciu Rooseveltky sa postavilo 30 prednostov kliník a primárov oddelení a pridali sa tak ku generálnej riaditeľke Miriam Lapuníkovej.

Medzitým prebehol proces verejného obstarávania zhotoviteľa projektovej dokumentácie aj dodávateľa stavby, čakalo sa iba na financie a zahájenie výstavby. Po nástupe novej vlády Igora Matoviča vlani v septembri však vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí prekvapujúco odvolal riaditeľku Rooseveltky a začal hovoriť o výstavbe novej nemocnice bližšie pri Zvolene, čo vyvolalo v Banskej Bystrici verejné pobúrenie.

Minister Lengvarský potvrdil rekonštrukciu Rooseveltky

V marci vyhrala výberové konanie staronová riaditeľka a v kresle ministra zdravotníctva Krajčího vystriedal Vladimír Legvarský. Ten v apríli vrátil do hry rekonštrukciu bystrickej fakultnej nemocnice, ktorá si tento rok pripomína 40 rokov od kolaudácie budovy. Problematická nie je iba vonkajšia fasáda, ktorá sa postupne rozpadáva: Generálna riaditeľka Miriam Lapuníková pre RTVS uviedla:

„Najväčší problém pre nemocnicu aktuálne predstavuje tepelné hospodárstvo. Kotolňa ide na jeden veľký kotol a máme strach, lebo v prípade, že sa nám to nepodarí zvládnuť, tak budeme mať všetci veľký problém.“

Primátor mesta Ján Nosko k samotnej rekonštrukcii dodal:

„Som rád, že pán minister  Lengvarský zdieľa názor, že tá rekonštrukcia je potrebná. Je to projekt, ktorý je možné začať realizovať prakticky okamžite.“

Ján Nosko

Ján Nosko

Pôvodná suma 100 miliónov eur, s ktorou sa počítalo na uskutočnenie celého projektu, je však už nereálna. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k tomu povedal:

„Takže vlastne dôjde k zrušeniu pôvodného projektu a bude sa robiť nový. Buď to bude z rozpočtu ministerstva zdravotníctva, z plánu obnovy alebo z eurofondov.“

Rooseveltku spolu s novým projektom čaká aj nové verejné obstarávanie, čo však môže začiatok rekonštrukcie opäť časovo oddialiť.

Autor: (tom), Foto: ilustračné