Lekári bez hraníc priniesli do Rooseveltky kyslíkové koncentrátory

SPRÁVY
0 /

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc vysiela dobrovoľníkov zasahovať do vojnových oblastí a chudobných krajín tretieho sveta, kde je lekárska starostlivosť viac luxus ako štandard.

Ich aktivita väčšinou prebieha mimo záberu médií, avšak ich pomoc zachraňuje životy v situáciách, ktoré sme my mali to šťastie nikdy nezažiť.

V dôsledku pretrvávajúcej pandémie vyslali misie do najviac postihnutých oblastí, akou sa stalo, žiaľ, aj Slovensko. Od januára pomáhajú Lekári bez hraníc prvýkrát aj v slovenských domovoch sociálnych služieb, rómskych osadách a pomohli so zabezpečením kyslíkových koncentrátorov.

„Lekári bez hraníc v rámci aktivít spojených s aktuálnym zásahom na Slovensku zapožičali zdarma Oddeleniu pneumológie a ftizeológie štyri výkonné kyslíkové koncentrátory, ktoré poslúžia nielen pri liečbe COVID pacientov, ale najmä umožnia skoršie prepustenie do domácej starostlivosti takým, ktorí pri svojej rekonvalescencii ešte potrebujú vyššiu dávku kyslíka aj doma,“

uviedla hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Medicínsky koordinátor misie Lekárov bez hraníc na Slovensku Leo Ho a Jaroslav Volšický, koordinátor logistiky odovzdali koncentrátory primárovi oddelenia Michalovi Urdovi a anestéziologičke Eve Kušíkovej, ktorá sama absolvovala niekoľko misií.

Rooseveltka ďakuje Lekárom bez hraníc.

Zdroj: Rooseveltova nemocnica, Foto: FB a ilustračné