Ledva sa podarilo otvoriť terasy v zimnom počasí a hygienici už chcú meniť podmienky

SPRÁVY
4 /

V Banskej Bystrici v snahe pomôcť koronakrízou zdecimovaným prevádzkovateľom gastroprevádzok umožnilo mesto otvoriť letné terasy aj v tomto zimnom čase, keď im predtým samospráva odpustila veľkú časť nájmov za prenajaté verejné priestranstvá. Zdalo by sa, že aspoň trochu sa to pohne ďalej.

Podnikatelia sa chytili tejto možnosti, aby sa aspoň trochu pozviechali počas pokračujúcej pandémie. Prichádza však ďalšia neočakávaná rana, tentoraz od hygienikov a epidemiológov.

Keďže vonku je zima a v interiéroch reštaurácií nemožno konzumovať jedlá a nápoje, prevádzkovatelia investovali do vonkajších  terás. Pochopiteľne sa snažia zachovať pre návštevníkov aspoň ako tak priaznivé podmienky na malé posedenie. Počasie je čoraz nepriaznivejšie, preto okrem deky na sedenie vidno na terasách zohrievače alebo ľahké opláštenie (plexisklo, sklo alebo plachty aspoň čiastočne chrániace ľudí pred mrazom, chladom či vetrom.

Mnohí návštevníci aj za týchto podmienok prídu na terasu a podporia tak domácich podnikateľov, ale to nezaujíma Matovičových pandemických poradcov. Zrazu by chceli za hry meniť stanovené pravidlá. Už sa z tohto tábora  ozývajú hlasy o sprísnení podmienok prevádzkovania terás, ktoré však zatiaľ nekonkretizovali. Ak by to urobili, tak mnohí podnikatelia v gastronómii jednoducho radšej zavrú zimné terasy, ale to sa im už naozaj neoplatí  takto sa trápiť.

Preto vznikla iniciatíva „Zachráňme gastro“, do ktorej sa zapojilo takmer 750  gastro zariadení.  Tieto žiadajú premiéra Matoviča, aby  sa do ich veľmi obmedzeného podnikania už nezasahovalo a neprišli ani o ten posledný možný zárobok.

„Terasy na rozdiel od uzavretého interiéru prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozostupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť,“

uviedol pre TASR Ján Laš z iniciatívy.

Podľa Laša  slovenskí gastropodnikatelia museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace. Príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy zasa prenajímateľom. Mnohí sa tak stále nedočkali adekvátnej pomoci od štátu, na rozdiel od Čechov či Rakúšanov.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR prisľúbilo gastrosektoru pomoc. Jej podmienky však ešte nie sú zverejnené a príde najskôr v budúcom roku.

„Preto žiadame – neberte aspoň niektorým podnikateľom možnosť zárobku a prežitia,“

dodáva Laš, keď už nemôžu byť návštevníci dnu pri dodržaní podobných hygienických opatrení, ako v iných otvorených prevádzkach.

Celý gastrosektor na Slovensku už dlhšie bojuje o zníženie DPH , aby sa Slováci priblížili úrovni okolitých krajín. Napríklad v Česku od 1. mája  2020 v rámci pomoci pre gastrosegment znížili DPH na 10 percent. V Rakúsku zasa  prepláca štát  reštauráciám 80 percent minuloročných tržieb a zároveň aj mzdy cez systém Kurzarbeit. Gastro podnikateľom  tak zostanú reálne peniaze na prežitie.“

Faktom je, že reštauračné zariadenia sa v oboch pandemických vlnách zatvárali medzi prvými a otvárať sa budú pravdepodobne medzi poslednými. Hoci podľa slov niektorých  ministrov Matovičovej vlády sa pre nich pripravuje štedrejšia finančná pomoc, pre mnohých prevádzkovateľov gastro zariadení už môže prísť po funuse…

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné