Kraj slávnostne odovzdal do užívania takmer 14 kilometrov kompletne zrekonštruovanej cesty

SPRÁVY
2 /

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja a spoločnosti Metrostav v utorok slávnostne odovzdali do užívania takmer 14 kilometrov dlhý úsek zrekonštruovanej cesty, ktorá spája Banskú Bystricu, Hornú a Dolnú Mičinú, Čerín a Sebedín-Bečov. Rekonštrukciu za viac ako 8,3 milióna eur župa financovala prevažne z eurofondov.

Motoristi, cyklisti a obyvatelia obcí, ktoré ležia od Banskej Bystrice v smere na Hornú a Dolnú Mičinú, Zvolenskú Slatinu a ďalej do okresov Detva a Veľký Krtíš už využívajú desiatky kilometrov kompletne zrekonštruovaných ciest druhej triedy.

Ide o cesty II/591 a II/585 na ktorých rekonštrukciu sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) podarilo získať viac ako 16 miliónov eur z eurofondových zdrojov. Väčšina z týchto ciest bola zrekonštruovaná ešte vlani, dnes zástupcovia župy a zhotoviteľa slávnostne odovzdali obyvateľom do užívania ďalší dokončený úsek.

Na viac ako štrnástich kilometroch cesty, ktorý začína v intraviláne Banskej Bystrice a pokračuje cez Hornú a Dolnú Mičinú, Čerín až po Sebedín – Bečov preinvestoval BBSK vyše 8,3 milióna eur, pričom z eurofondov sa mu podarilo získať 6,7 milióna. Zhotoviteľom stavby bola podľa výsledkov verejnej súťaže spoločnosť Metrostav, slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo v obci Dolná Mičiná.

„V sobotu sme v eurovoľbách spoločne rozhodovali o tom, ako bude vyzerať zastúpenie Slovenska v Európskom parlamente a aký signál našim partnerom vyšleme. Podobne, ako mnohé iné, aj táto rekonštrukcia sa mohla uskutočniť vďaka eurofondom. Vďaka tomu, že Slovensko je súčasťou spoločenstva, ktoré je súdržné, solidárne a ekonomicky silné,“

povedal na tlačovom brífingu župan Ondrej Lunter.

Banskobystrickému samosprávnemu kraju sa od roku 2019 podarilo z eurofondov získať 124,7 milióna eur, ktoré použil nielen na rekonštrukcie ciest, ale aj na zlepšenie školstva, sociálnych služieb či kultúry.

„Tu nejde o nejaké plátanie ciest, ale o ich kompletnú a dôkladnú obnovu. Rekonštrukciou v tomto úseku prešlo tiež 50 priepustov, štyri mosty, dvanásť nástupíšť autobusových zastávok a jedenásť priechodov pre chodcov, to všetko s bezbariérovou úpravou,“

upresnil župan Lunter.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Kraj v tomto regióne s rekonštrukciami nekončí – aktuálne prebieha majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod rekonštrukciou ďalšieho úseku  cesty II/591 v úseku Zolná – Zvolenská Slatina.

Po jeho ukončení a po aktualizácii projektovej dokumentácie bude žiadať o vydanie stavebného povolenia.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: Marek Mačica