Kotleba perlí: Podal trestné oznámenie proti mestskej polícii a mestu

SPRÁVY
4 /

Zdá sa, že banskobystrický župan Marian Kotleba sa  niekoľko mesiacov pred voľbami do NR SR venuje najmä straníckej politike ĽSNS, ktorá má zjavne prednosť pred riešením problémov nášho kraja. Okrem účasti na kontroverzných mítingoch v Bratislave a v Žiline sa najnovšie pustil do Mestskej polície i Mesta Banská Bystrica.

Najnovšie Kotlebovo  trestné oznámenie

„Dnes podal Marian Kotleba trestné oznámenie proti Mestskej polícii Banská Bystrica a Mestu Banská Bystrica vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože príslušníci Mestskej polície bránili vo výkone petičného práva na Námestí SNP v Banskej Bystrici,“

hlásalo v piatok propagandistické facebookové oznámenie s fotografiou vodcu ĽSNS v zelenom straníckom tričku s papierom v ruke pred obvodným oddelením PZ – východ na ulici ČSA.

Od začiatku júla si aktivisti Kotlebovej ĽSNS rozložili na Námestí SNP pult s petičnými hárkami proti príchodu imigrantov na Slovensko. Nič by na tom nebolo, pretože to patrí k slobode prejavu, keby si okrem zákona o petičnom práve č.85/1990 Zb. v platnom znení títo ľudia ctili aj platné VZN mesta Banská Bystrica o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva.

V meste Banská Bystrica musí dodržiavať zákon aj ĽSNS

Možno si aktivisti ĽSNS nevšimli, že pult s označením petície umiestnili priamo od stredu námestia v komunikačnej zóne. Tým sa dostali aj mimo rámec zákona č.85/1990 Zb. o petičnom práve v platnom znení. Ten v §4 hovorí o tom, že podpisové hárky je možné vystaviť na miestach prístupných verejnosti a nie je na to potrebné povolenie orgánu verejnej správy, nesmie však nastať obmedzenie cestnej premávky, rušenie verejného poriadku ani iné obmedzenie práv a právom chránených záujmov iných osôb.

V zmysle príslušného VZN mesta ak ide o umiestnenie zariadenia slúžiaceho na poskytnutie služieb, predajného miesta, umiestnenie prezentačných, športových a iných zariadení, musia právnické a fyzické osoby požiadať o osobitné užívanie verejného priestranstva. Daňovníkovi môže na základe oznamovacej povinnosti a jeho žiadosti mesto znížiť alebo odpustiť úhradu daňového poplatku.

Podľa našich informácií na tieto povinnosti upozornila aktivistov ĽSNS pri pulte s petičnými hárkami hliadka mestskej polície, neskôr aj náčelník MsP Miroslav Bálint osobne župana Mariana Kotlebu – vodcu ĽSNS, ktorá petíciu organizuje.

„Na mestskú políciu prišiel pán Klein z Úradu BBSK„ ktorému sme presne vysvetlili, čo má urobiť podľa VZN mesta v súvislosti s umiestnením pultu na Námestí SNP. Naši príslušníci zistili porušenie mestského nariadenia, plniac si svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona obecnej polícii. Vec sme postúpili na príslušné oddelenie mestského úradu, ktoré rozhodne o riešení tohto problému. To sa vôbec netýka petičného práva, toho sme sa nedotkli,“

povedal pre náš portál zástupca náčelníka MsP Pavol Slovák.

Trestné oznámenie a protestné zhromaždenie ako politická zbraň na zastrašenie?

Skúsenosti s podávaním trestných oznámení Mariana Kotlebu má aj náš portál, ktorý začiatkom tohto roka čelil jeho obvineniu z údajného ohovárania v redakčnom komentári. To sa, podobne ako ďalšie trestné oznámenia predtým i potom v iných prípadoch, ukázalo ako neopodstatnené. Toto najnovšie budí dojem politickej účelovosti pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Autor: (tom), Foto: ilustračné (facebook)