Konzílium odborníkov navrhlo vláde zmenu opatrení, Bystričania v čiernom okrese čakajú na riešenie

SPRÁVY
49 /

Zo štvrtkového rokovania Konzília odborníkov vzišiel návrh na zmenu protiepidemických opatrení najmä v čiernych okresoch, ktoré dostal na stôl minister zdravotníctva. Otázka znie, či a kedy ich bude akceptovať vláda SR, čo zaujíma najmä ľudí v čiernych okresoch, v ktorom sa od pondelka 8. novembra ocitnú aj Bystričania.

Aktuálne platné opatrenia v čiernych okresoch

Podľa súčasne platného covid automatu by v 36 čiernych okresoch na Slovensku mal byť v interiéri povinný respirátor a v exteriéri rúško, zatiaľ bez obmedzení pohybu ľudí. Na hromadné podujatia by mali prístup len zaočkovaní v počte max. 100 osôb. 

Svadby, kary, oslavy v prevádzkach verejného stravovania sú zakázané, na obradoch sobáša, krstu či pohrebu zaočkovaní podľa počtu ľudí na hromadných podujatiach, ostatní max. 6 osôb s výnimkou pohrebov. Bohoslužieb sa môže zúčastniť max. 100 očkovaných ľudí s povinným zoznamom účastníkov, ostatní max. jedna osoba na 15 m2.

Wellness, akvapark a kúpele (bez zdravotnej indikácie) sú zakázané. V Plavárni môže byť max. 10 zaočkovaných (organizované skupiny podľa športového automatu), ostatní majú vstup zakázaný.. Aj s nezaočkovanými môže byť v esenciálnych obchodoch max. jeden zákazník na  na 25 m2 predajnej plochy obchodu s vyhradenými hodinami pre seniorov.

V reštauráciách aj s terasami môže byť len okienkový predaj so zachovaním rozvozu. V ubytovacích zariadeniach nemôže byť nikto okrem karanténnych zariadení a ubytovania v súvislosti s výkonom povolania resp. dlhodobého charakteru V taxíkoch môžu sedieť max. dvaja ľudia na zadnom sedadle, v aute je potrebné mať respirátor, musí byť zabezpečené pravidelné vetranie a dezinfekcia po každom klientovi.

Návrhy konzorcia odborníkov

Podľa vládnych odborníkov je potrebné dôslednejšie uplatňovať platný covid automat, najmä v čiernych okresoch. Zároveň chcú zvýhodniť očkovaných, ktorí môžu mať úľavy len vtedy, ak budú pre nezaočkovaných platiť obmedzenia a očkovaní budú dodržiavať stanovené podmienky. Konečne uznávajú okrem očkovaných aj ľudí, ktorí prekonali covid.

Čakalo sa, že odborníci vyšlú signál aj podnikateľom v gastro priemysle a cestovnom ruchu, ktorí žiadajú, aby aj v čiernych okresoch mohli reštaurácie a hotely obslúžiť aspoň očkovanú klientelu.

„Súčasná situácia nám dovoľuje uvoľniť opatrenia pre zaočkovaných len vtedy, keď budeme mať absolútnu záruku, že opatrenia budú dodržiavané, že budú dodržiavané samotnými ľuďmi tým, že im záleží na tom, aby boli zdraví, aby sme zabránili zatváraniu ekonomiky, zatváraniu škôl a súčasne ochránili zdravie a životy ľudí,“

povedala v piatok na tlačovej besede členka konzília Elena Prokopová.

Elena Prokopová

Elena Prokopová

Odborníci si vedia predstaviť, že by očkovaní a ľudia po prekonaní covidu mohli chodiť do podnikov aj v čiernych okresoch, avšak len ak sa prijmú ich návrhy na sprísnenie opatrení. Pre nezaočkovaných v čiernych okresoch by odborníci zaviedli zákaz vychádzania s obdobnými výnimkami ako počas minulej zimy. Mohli by teda chodiť do práce, obchodov pre zabezpečenie nevyhnutných potrieb či k lekárovi.

Konzílium navrhuje tiež zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Na zvýšenie zaočkovanosti by sa podľa odborníkov mali sústrediť všetky sily. Zdôrazňujú potrebu zabezpečiť kontrolu opatrení, ale aj význam osobnej zodpovednosti ľudí.

Návrhy Konzília odborníkov

– obmedziť pohyb pre nezaočkovaných v čiernych okresoch

– zaviesť covid pasy s testom, potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia na vstup do zamestnania od červeného okresu

– home office pre všetkých, ktorí môžu pracovať doma od červených okresov

– prerušiť prezenčnú výučbu na týždeň alebo dva v bordových a čiernych okresoch

– obmedziť otvorenie prevádzkok od bordových okresov len do 22:00 hodiny

– dodržať zákaz konania vysokorizikových aktivít ako sú svadby, večierky,  diskotéky v čiernych okresoch

– akcelerovať podávanie tretej dávky vakcíny najmä u rizikových skupín a v zariadeniach sociálnych služieb

– navýšiť počet reprofilizovaných lôžok a zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok

– platiť zvýhodnenú PN pri ochorení Covid-19 len zaočkovaným

– motivovať obyvateľov na prvú dávku očkovania

– zaangažovať regionálnych politikov, samosprávy, obce, občianske a kresťanské komunity

– zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľstva tak, ako o robia v iných štátoch EÚ

-vynaložiť max. úsilie na zvýšenie zaočkovanosti ako jediného nástroja na zvládnutie tretej vlny.

Zatiaľ nevedno, kedy minister zdravotníctva predloží na rokovanie vlády návrh na zmenu opatrení podľa Konzília odborníkov. Vzhľadom na to, aké problémy rieši súčasná vládna koalícia, do pondelka to však určite nebude. Potvrdzuje to reakcia premiéra Eduarda Hegera na aktuálne návrhy Konzília odborníkov. Podľa jeho hovorkyne Ľubice Janíkovej sa zvažujú viaceré riešenia:

 „Ministrov niekoľkých rezortov zároveň požiadal aj o odborné stanoviská k týmto návrhom a premiér sa k téme vyjadrí na budúci týždeň.“.

Zasadnutie Ústredného krízového štátu

Na večernom zasadnutí Ústredného krízového štábu Ministerstvo zdravotníctva  SR navrhlo zavedenie lokálneho núdzového stavu. Ten by sa mal týkať len regiónov s najvážnejšou epidemickou situáciou.

„Lokálny núdzový stav by znamenal núdzový stav len pre niektoré regióny, kde je situácia naozaj vážna. Všetky detaily ešte precizujeme a budeme na budúci týždeň o tom komplexne informovať v prípade, že k takémuto kroku pristúpime,“

informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ústredný krízový štáb

Ústredný krízový štáb

Ústredný krízový štáb dostal podrobné informácie o záveroch Konzília odborníkov, ktorí prijali relatívne striktné body. Ich cieľom je zdravie a ochrana života ľudí. Tieto body si ešte vyžadujú technické a legislatívne riešenia.

„Pracovníci na viacerých rezortoch budú cez víkend a budúci týždeň pracovať na ich riešeniach, aby v prípade ich schválenia vládou mohli byť následne implementované,“

dodala Eliášová.

Rokovanie krízového štábu bolo prerušené a bude pokračovať po doplnení bližších informácií o pandemickej situácii začiatkom budúceho týždňa.

Vladimír Lengvarský a Zuzana Eliášová

Vladimír Lengvarský a Zuzana Eliášová

Autor: (tom), Foto: ilustračné