Katastrofálny výsledok hygienickej kontroly v reštauráciách, bystrické sú OK

SPRÁVY
0 /

Kontrola hygienikov z Úradu verejného zdravotníctva SR až v 328 zo 797  slovenských reštaurácií  (41 percent) priniesla katastrofálne výsledky. Zamerali sa na obedové menu.

Na mieste uložili 251 pokút v celkovej výške viac ako 15.800 eur (najvyššia bola 1.500 eur). V začatých správnych konaniach môžu byť udelené pokuty vyše 46 000 eur. Najviac sa to týka Trnavského a Žilinského kraja.

V štyroch prípadoch RÚV SR  nariadil dočasne uzatvoriť prevádzku za viaceré vážne pochybenia. Išlo o reštaurácie vo Zvolene, Trnovci nad Váhom, Považskej Bystrici a bufet v Štúrove. V troch prípadoch nariadil dočasne zavrieť reštauračnú kuchyňu (Veľký Krtíš, Košice a Slovenské Nové Mesto).

Nás Bystričanov môže tešiť, že reštaurácie v meste pod Urpínom pri kontrolách obstáli. Z 21 prevádzok zistili hygienici nedostatky iba v štyroch (19%). V celom Banskobystrickom kraji skontrolovali hygienici 88 reštaurácií, nedostatky zistili v 34 prípadoch. Udelili 26 menších blokových pokút a 10 prísnejších sankcií. Išlo zväčša o chýbajúce doklady odbornej spôsobilosti zamestnancov reštaurácií, používanie potravín po lehote spotreby alebo nedodržiavanie času podávania obedov.

Medzi najčastejšie nedostatky počas kontrol patrilo nedodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov (špinavé oblečenie, dlhé nalakované nechty či šperky na rukách). Častým problémom bolo aj zmrazovanie surovín, polotovarov, ale aj hotových jedál – mäsa, knedlí, halušiek či chleba. Hygienici našli aj hotové jedlá skladované na podlahe a zistili aj rozmrazovanie mäsa v stojatej vode. Reštaurácie používali aj suroviny po dátume spotreby, niektoré mali špinavé podlahy či steny alebo nezabezpečili teplú vodu na toalete.

Zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková upozornila aj na vysokú energetickú hodnotu a vysoký obsah tukov obedových menu:

„U mužov tieto hodnoty presahovali podľa odporúčaných výživových dávok o 30 až 60 percent a u žien od 30 až 80 percent. Zároveň bol vysoký príjem bielkovín.“

Ako príklad uviedla krémovú cesnakovú polievku s opečeným pečivom, pirohy plnené údeným mäsom so slaninou a bryndzou. Takýto obed mal energetickú hodnotu až 7.531 kJ, pričom odporúčaný príjem z obeda je do 3.500 kJ. Alarmujúce sú aj presolené jedlá v niektorých reštauráciách:

„Jeden obed naplnil príjem soli takmer na dva dni,“

dodala Trusková pre agentúru SITA.

Najviac zistených nedostatkov v reštauráciách bolo v Bratislave (25 prevádzok – 50 % z kontrolovaných), Čadci (24 – 60 %), Trenčíne (18 – 34 %),  Prievidzi (17 – 61 %), Galante (15 – 88 %) a v Dunajskej Strede (15 – 75 %).

Najmenej nedostatkov bolo v reštauráciách vo Veľkom Krtíši (2 – 13 %),  Michalovciach (2 – 6 %), Trebišove (2 – 12 %), Banskej Bystrici (4 – 19 %),  Leviciach (4 – 13 %) a vo Vranove nad Topľou (4 – 18 %). Z 10 kontrolovaných zariadení v Spišskej Novej Vsi boli v poriadku všetky.

Z krajov bolo najviac nedostatkov v reštauráciách v Trnavskom (63 % kontrolovaných prevádzok) a Bratislavskom kraji (50 %). Naopak najmenej pochybení hygienici našli v zariadeniach v Košickom (20 %) a Nitrianskom kraji (31 %).

Zdroj: ÚVZ SR