Kašper mesiac pred voľbami kritizuje plat primátora, ktorý mu sám navrhol

SPRÁVY
11 /

S blížiacim sa termínom komunálnych volieb sme svedkami rôznych politických prešľapov a kotrmelcov jednotlivých kandidátov. V predvolebnom súboji o kreslo bystrického primátora sa jeden takýto prešľap opäť podaril Igorovi Kašperovi.

Zatĺkal prihlášku

Už pri ohlasovaní svojej kandidatúry na primátora za koalíciu SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina – Boris Kollár a Progresívne Slovensko sme poukázali na jeho klamstvo v súvislosti s (ne)podaním prihlášky do politickej strany SMER-SD v marci 2015.

Napriek tomu, že sme zverejnili kópiu jeho prihlášky do Smeru a potvrdila to aj vedúca regionálnej kancelárie v Banskej Bystrici, Kašper to dodnes popiera. Vyzerá to tak, že sa nepoučil. Najnovšie vyšiel na svojom Facebooku s ďalšou „pikoškou“.

Kritizuje to, čo sám navrhol

V predvolebnom videu kritizuje plat primátora mesta Jána Noska a jeho dvoch viceprimátorov. Na pohľad to vyzerá sympaticky pre potenciálnych voličov, pokiaľ sa nepozrieme bližšie na jeho konanie v minulosti. Igor Kašper totiž mesiac pred voľbami populisticky vyťahuje plat súčasného vedenia mesta akoby zabudol, že to bol práve on, ktorý ako poslanec navrhol maximálne zvýšenie platu primátora Noska. Takisto hlasoval za platy oboch viceprimátorov, ktoré sú zo zákona odvodené od platu primátora.

Prvý krát o plate primátora rokovalo mestské zastupiteľstvo, krátko po voľbách, dňa 27.1.2015. V bode „určenie platu primátora mesta“ vystúpil aj poslanec Igor Kašper, vtedy chválil prácu primátora Noska a diskusiu o jeho plate označil za populizmus.

„V prvom rade je mi trápne to, o čom sa tu bavíme. Je to najmenej podstatná vec, ktorá je tu dneska a ktorá tu bude možno najbližší rok a o tom by sme sa nemali ani baviť. Riešiť tu či má mať plať 3000 alebo 4000, veď to je možno z rozpočtu mesta 0,0005 %. A neviem, či to vy nevidíte, čo sa udialo za posledné 2 mesiace, ale ak je pre niekoho lepšie, aby mal plat 3 000 a neprídu sem žiadne investície ako mať plat 4 000 a prinesú sa sem milióny a milióny eur, tak toto je podľa mňa populizmus a nič iné,“

uviedol pred poslancami Kašper.Podobná diskusia prebehla v mestskom zastupiteľstve aj v apríli 2016, kedy plat prímátora museli z dôvodu zmeny zákona poslanci schvalovať opäť. Vtedy Kašper vystúpil v diskusii ako jediný poslanec. Počas svojho vystúpenia opäť vysoko ocenil prácu primátora Noska a sám mu navrhol maximálny možný plat.

Myslím si, že výsledky primátora za posledných 15 mesiacov vo všetkých oblastiach, či spoločenskej, majetkovej, pracovnej sú evidentné a jasné a myslím si, že za dobre odvedenú prácu prináleží aj odmena. Pôvodne, keď som uvažoval o tomto uznesení, tak som chcel navrhnúť klasicky 13. plat, ale zákon to neumožňuje. S čistým svedomím prednesiem uznesenie, ktorým by sa plat primátora zvýšil približne o 300 € a zároveň žiadam prítomných o podporu uznesenia. Návrh znie. MsZ rozhodlo o zvýšení platu Jána Noska, primátora mesta o 70 % s účinnosťou od 1. 5. 2016,“

obhajoval vtedy svoj návrh Kašper.

K tomu azda niet čo dodať. Vo vzduchu visí otázka, či mesiac pred voľbami primátora tento kandidát stratil pamäť alebo sa chce iba  populisticky predviesť pred publikom ďalším pokrytectvom, tentoraz namiereným voči svojmu volebnému súperovi. V každom prípade by voliči mali poznať pravdu…

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné