Kam s deťmi na poslednú chvíľu – vyskúšajte letné aktivity v krajských kultúrnych inštitúciách

SPRÁVY
0 /

Kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja pripravili aj tento rok letné prázdninové aktivity. Niektoré turnusy majú ešte stále voľné miesta, ak hľadáte, kam umiestniť deti na poslednú chvíľu, neprehliadnite ich ponuku.

Kreatívne aktivity pre šikovné ruky, interaktívne spoznávanie histórie, literárne, hudobné, divadelné, tanečné či výtvarné workshopy. To je len časť ponuky, ktorú pre prázdninujúce deti pripravili kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

V niektorých termínoch sú ešte stále voľné kapacity, ak teda hľadáte priestor, kde sa vaše dieťa zmysluplne zabaví a strávi príjemné chvíle so svojimi rovesníkmi, neprehliadnite ich ponuku.

V Banskej Bystrici má ešte posledné voľné miesta na turnus 24.7.– 28.7. Stredoslovenské osvetové stredisko v dennej aktivite „Šikovníček“. Na deti, ktoré rady tvoria, vyrábajú, lepia, pletú, tancujú a spievajú tu čaká týždeň plný tvorivých aktivít a workshopov, z ktorých si budú okrem zážitkov odnášať aj vlastnoručne vyrobené darčeky.

Pre deti z Lučenca a okolia je v termíne od 14.8. do 18.8. pripravený program v Novohradskom múzeu a galérii pod názvom Zakliate v príbehoch, ktorý sa celý bude niesť v znamení tajuplných bytostí z miestnych rozprávok a príbehov. Na záver týždňa dokonca na deti čaká aj noc priamo v priestoroch múzea.

Knižnica Jána Kollára v Kremnici má stále voľných niekoľko miest na turnus 24. 7.  – 28. 7., kedy je pripravená denná aktivita s názvom Spisovateľ v komikse. Deti počas nej nielen nazrú do procesu vzniku komiksu, ale samé si aj vyskúšajú jeho tvorbu. V termíne 7. 8. –  11. 8. si budú deti v knižnici prehlbovať svoj vzťah k písanému slovu aj hudbe a nazrú do tajov premeny básne v pieseň.

Počas prázdninového týždňa 24.7. – 28.7. deti v Podpolianskom osvetovom stredisku vo Zvolene spoznajú a vyskúšajú si rôzne výtvarné techniky, ktoré im predstavia skúsení lektori. Výtvarná tvorivá dielnička bude tento rok zameraná na Korytnačku a celý týždeň jej bude venovaný program, či kresbou, maľbou alebo modelovaním s hlinou.

Na prelome júla a augusta, 31.7. – 4.8., pripravila Hvezdáreň Rimavská Sobota týždeň plný zaujímavých a zábavných aktivít na tému „Po stopách Slnečnej sústavy“. Deti so záujmom o astronómiu a vedu sa počas neho zábavnou interaktívnou formou oboznámia s fungovaním Slnečnej sústavy.

Prihlasovať svoje ratolesti môžete aj na letné „školičky“, ktoré v Žiari nad Hronom organizuje Pohronské osvetové stredisko. V termíne 24.7. – 28.7. je pripravená „školička“ so zameraním na tanec, 14.8. – 18.8. výtvarná školička a v rovnakom termíne dostanú šancu prejsť sa Rozprávkovou cestou necestou aj deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Letné výchovno-vzdelávacie aktivity s cieľom podnietiť v deťoch a mládeži záujem o prírodné vedy a hravou formou ukázať ako svet okolo nás funguje, pripravila tiež Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Denné aktivity tu budú prebiehať v termíne 7.8. – 11.8.2023.

Peter Černek

Peter Černek

„Tento rok sa denné aktivity v našich krajských kultúrnych inštitúciách tešia mimoriadnej obľube, viaceré sa vypredali prakticky okamžite. Ponuka je naozaj pestrá a program bohatý, verím, že spomedzi voľných turnusov si vyberú tí, ktorí doposiaľ váhali alebo sa im zmenil program. Aj takto chceme budovať vzťah detí ku kultúre a veríme, že do našich múzeí, galérií, knižníc, osvetových stredísk či hvezdární zavítajú aj po prázdninách,“

hovorí Peter Černek, riaditeľ Odboru kultúry Úradu BBSK.

Podrobné informácie k jednotlivým letným aktivitám, ako aj kontakty na prihlasovanie, nájdete priamo na stránkach jednotlivých kultúrnych inštitúcií.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: ilustračné