Júnový prieskum ACTLY: Hlas vedie pred Smerom a SaS

SPRÁVY
0 /

Keby sa voľby konali začiatkom júna 2021, do NR SR by sa dostalo celkom 8 strán. Na prvom mieste by sa umiestnila strana HLAS-SD s 22,5 %. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií spoločnosti ACTLY pre portál Topky.sk.

Predseda preferenčne najsilnejšej strany Hlas Peter Pellegrini hovorí:

„Voličská dôvera nás teší a zároveň zaväzuje. Konečne môžeme byť v regiónoch. Ďakujeme za pohostinnosť, milé slová a hlavne za to, že máme možnosť rozprávať sa s množstvom ľudí, ktorí chcú zmeniť Slovensko k lepšiemu. O to sa snažíme aj my.“

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Druhé miesto v tomto júnovom prieskume už patrí  Smeru so ziskom 14,8 %, čo je najväčší tohtoročný posun vo verejnej mienke. Tretia by skončila v súčasnosti najsilnejšia vládna strana SaS, ktorú by volilo 11,6 % opýtaných.

Až na štvrtom mieste s 8,3 %  sa nachádza víťaz minuloročných parlamentných volieb  OĽaNO, čo je iba potvrdením neustále klesajúceho trendu preferencií Matovičovho hnutia.

Do parlamentu by sa dostali aj strany Progresívne Slovensko (7,5 %), KDH (6,3 %), Sme rodina (5,5%) a Republika (5,4 %).

Pred bránami NR SR by naopak zostali strany Za ľudí (3,4 %), Aliancia maďarských strán (3,7 %), SNS (3,5 %), ĽSNS (3 %), Dobrá voľba (2,4 %), SPOLU (0,9 %), ŽIVOT-NS (0,4 %) a Kresťanská únia (0,3 %).

Z výsledkov najnovšieho prieskumu ACTLY vyplýva, že súčasná vládna koalícia by mala v parlamente iba 46 poslancov, čo by jej nestačilo na vládnutie. Najväčšiu zmenu v politických preferenciách s novým dizajnom zaznamenala strana Smer-SD, ktorá sa od rozdelenia s Hlasom vďaka svojim politickým aktivitám už dostala pred vládne strany.

Voličské rady Smeru zrejme posilnili najmä nestáli voliči strany Sme rodina, ktorej preferencie   klesli takmer na úroveň z konca roka 2020. Aj v júni pokračuje kontinuálny pokles OĽaNO a mierny nárast KDH.

Z prieskumu taktiež vyplýva, že júni by sa parlamentných volieb určite zúčastnilo 60 % opýtaných  a pravdepodobne ďalších 26 % respondentov.

Zdroj: (tom) a ACTLY , Foto: ilustračné