Monika Jankovská je úhlavným nepriateľom šmejdov a úžerníkov

SPRÁVY
5 /

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti JUDr. Monika Jankovská bola na spanilej ceste po Banskobystrickom kraji, aby poradila seniorom v zdanlivo zúfalých životných situáciách a poskytla im nádej, že nikdy nič nie je stratené a brániť sa oplatí. Aj proti šmejdom a úžerníkom.

Už na pohľad sympatická štíhla blondína v tmavom oblečení s prísnym pohľadom vydala dve praktické brožúrky „7 krokov na ochranu spotrebiteľa“. Nájdete v nich rady, ako sa brániť proti nekalým praktikám podomových predajcov „šmejdov“, ale aj praktikám  nebankových subjektov a následným exekúciám. Veľmi užitočná je webová stránka www.branitsaoplati.sk, kde nájdete nielen spomínané praktické brožúry, ale aj príbehy s dobrým koncom, rozhodnutia súdov, otázky a odpovede, dôležité kontakty a najnovšie aktuality.

My sme sa zúčastnili na stretnutí JUDr. Moniky Jankovskej a jej tímu so seniormi v Banskej Bystrici. Každý z prítomných občanov mal konkrétnu negatívnu skúsenosť so šmejdovými firmami, nebankovkami či pôžičkárňami. Títo ľudia aspoň prišli, ale sú tisícky ďalších, ktorí sa hanbia priznať, že naleteli podvodníkom a úžerníkom. Ich nekalými praktikami prišli o nekresťanské peniaze a majú z toho psychickú traumu.

Vypočuli sme si prípady pôžičiek s obrovskými úrokmi a dokonca aj bianko zmenkou, na ktorú si nebankovka dopísala vlastnú sumu. Išlo aj o prípady zakúpeného nekvalitného tovaru zaplateného priamo na predajnej akcii, ktorý neskôr oklamaný klient vrátil, ale  po firme sa zľahla zem. Boli to aj zakúpené módne čižmičky, na ktorých sa po prvom chodení odlepili podrážky, ale obchod reklamáciu neuznal, lebo sa vraj nemali ohýbať a išlo o módnu, nie vychádzkovú obuv.

Poškodení mohli odovzdať materiály o svojom prípade priamo na stretnutí. Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti ich so svojím tímom preskúma a občanom poradí, ako v danej veci postupovať. Viaceré prípady sú už v štádiu exekučných konaní, ale aj tu je ešte šanca brániť sa. Sú však aj také, kde sa už nedajú vymôcť peniaze od nepoctivých podnikateľov, čo ľuďom otvorene povie. Na stretnutí so seniormi bola aj podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková, ktorá presadzuje potrebné legislatívne zmeny v parlamente.

V Banskej Bystrici sme mali príležitosť na chvíľu sa porozprávať s JUDr. Monikou Jankovskou o zmysle a poslaní jej praktickej spolupráce s občanmi poškodenými nekalými praktikami šmejdov, nebakoviek a úžerníkov, voči ktorým dokáže účinne bojovať na poli legislatívnom i súdnom.

Pani štátna tajomníčka, aký bol cieľ vašej návštevy v Banskobystrickom kraji?

„Chcela som informovať ľudí o tom, že existujú dve praktické brožúry na ochranu práv spotrebiteľov proti praktikám nebankových subjektov a proti tzv. šmejdom. Cieľom mojich návštev nielen v Banskej Bystrici, ale po celom Slovensku je chrániť ľudí a informovať ich, ako sa brániť proti nezákonným exekúciám, rozhodcovským rozsudkom a nebankovým subjektom.. Povedať im, že pri sume 200 euro nie sú povinní platiť 2.000 euro, že pri nízkych sumách nemôžu prísť o svoje obydlie. Za dôležité považujem vypočuť si ľudí aj s ich konkrétnymi prípadmi, s ich skúsenosťami s nebankovkami či šmejdami, aké praktiky sa proti nim používajú a aby sme ich mohli následne môžeme vyhodnotiť a posúdiť, či ide o konanie v rozpore so zákonom, etikou a spravodlivosťou.“

Vy máte aj špeciálnu stránku www.branitsaoplati.sk, môžu ju poškodení spotrebitelia prakticky využiť?

„Áno, na stránke máme zverejnené prípady so šťastným koncom, príbehy, ktoré sa stali iným ľuďom a ktorí sa v tých príbehoch môžu nájsť, tiež  kľúčové rozhodnutia a rozsudky vydané v prospech spotrebiteľa. Je to v podstate taký boj na všetkých frontoch proti nemorálnostiam, ktoré sa dejú pri uzatváraní zmlúv so spotrebiteľom, ďalej v exekúciách, rozhodcovských súdoch, pri dražbách a podobne.“ 

Na svojich spanilých cestách po regiónoch Slovenska sa stretávate aj s predstaviteľmi samospráv, ktorí majú najbližšie k svojim občanom. Neuvažovali ste o spolupráci s nimi a ich vtiahnutí do osvetovej činnosti pre ľudí v tejto oblasti?

„Je to veľmi dobré riešenie, máme v tomto smere rozbehnutý projekt so samosprávami. Vlani sme  chodili po krajských mestách. Existuje niekoľko županov, ktorí majú na svojich úradoch zriadené bezplatné právne poradenstvo pre ľudí. Pokiaľ by ktorýkoľvek starosta alebo primátor mal záujem, môžem so svojimi kolegami vycestovať, aby sme sa o tom spolu porozprávali. V Žiline sme napríklad celému právnemu oddeleniu vysvetľovali pomerne zložitú problematiku spotrebiteľského práva a poradili im, ako zasa oni majú radiť občanom pri riešení ich problémov.“

A čo samotní aktívni seniori ako kontaktné osoby?

„Veľmi dobrú spoluprácu máme aj s Jednotou dôchodcov Slovenska či s Fórom pre pomoc starším, kde sú naozaj veľmi múdri a aktívni ľudia, ktorí vedia naše rady šíriť medzi seniormi, čo chodia do klubov i na ďalšie stretnutia a chcú sa brániť. Tu si treba uvedomiť, že nevieme a nemôžeme vedieť o tom, čo sa deje poškodeným občanom za zatvorenými dverami. Nevieme preto pomôcť ľudom, ktorí nám nepovedia, že podpísali problematickú zmluvu s predraženou pôžičkou, že boli oklamaní pri predaji nekvalitného parného hrnca a podobne. V Smokovci máme napríklad skvelého náčelníka mestskej polície, ktorý desať rokov robí takú prevenciu voči šmejdom a uzatváraným zmluvám s nebankovkami s výsledkom – je  tam najmenej exekuovaných ľudí.“ 

Od 15.novembra 2013 na Slovensku platí protišmejďácky zákon o podomovom predaji, ktorý je vraj lepší, ako český. Pripravujú sa aj ďalšie legislatívne zmeny, ktoré by pomohli účinnejšej obrane spotrebiteľov pred nekalým podnikaním?

„O tom, že sme tým zákonom udreli klinec po hlavičke, svedčí  to, že Slovenská obchodná inšpekcia od 15.novembra zakázala vyše 600 predajných akcií po celom Slovensku. Momentálne máme v parlamente v druhom čítaní balík šiestich zákonov ako poslanecký návrh, na príprave ktorých som spolupracovala a považujem za kľúčové, aby boli prijaté v takom znení, ako boli podané. Viem, že keď toto všetko bude prijaté, nebude sa to dotknutým subjektom veľmi páčiť  (okrem gro nebankových aj niektorým bankám). Všetky tieto zmeny sú ale pre zlepšenie života ľudí nevyhnutné.“

Čo sa vám zatiaľ podarilo dosiahnuť pre poškodených seniorov?

„Podarili sa nám dva veľké úspechy – jednak už spomínaná protišmejdovská novela zákona o podomovom predaji, ktorá bezprostredne a preventívne ochránila tisíce dôchodcov pred porušením ich práv na tzv. predajnej akcii a potom nové pravidlá zrážok z dôchodkov v exekúcii, vďaka ktorým Sociálna poisťovňa k dnešnému dňu zastavila 11.000 dôchodcom zrážky z dôchodkov. Viete si predstaviť koľko peňazí od obyčajných ľudí sa neprimerane, ale aj neoprávnene doposiaľ vymohlo?“

Ako povedala sama JUDr. Jankovská, dôležitú úlohu v boji proti šmejdom, nebankovkám a rôznym podvodníkom zarábajúcim na dôverčivosti ľudí a ich slabom právnom povedomí zohrávajú aj médiá. Informovanosť ľudí o praktikách konkrétnych nepoctivých firiem a  možnostiach účinnej obrany proti nim pomáha znižovať počet spotrebiteľov, ktorí sa nechtiac dostanú do zložitej situácie a zbytočne prichádzajú o peniaze či majetok.  Preto sa tejto téme budeme ďalej venovať aj na našom portáli.

Zdroj: Bystricoviny.sk