Januárový prieskum Polis Slovakia: HLAS jasne vedie, SaS predbehla OĽaNO

SPRÁVY
2 /

Keby boli parlamentné voľby tento víkend, vyhrala by ich s náskokom strana Petra Pellegriniho HLAS – sociálna demokracia  so ziskom 21,7 percent hlasov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu  agentúry Polis Slovakia pre televíznu reláciu Na hrane v TV JOJ.

Do parlamentu by sa dostalo osem strán

Najnovší prieskum sa uskutočnil v dňoch 16. až 20. januára 2021 na vzorke 1 098 respondentov. Za víťazným Hlasom (21,7 %) nasleduje strana SaS (15,5 %)  s miernym náskokom pred hnutím OĽaNO (14,1 %).

Richard Sulík

Richard Sulík

Do parlamentu by sa dostalo ešte ďalších 5 strán v poradí ĽSNS (8,6 %), SMER-SD (8,7 %), SMK (5,6 %),  Sme rodina (5,2 %) a Za ľudí 5,1 %).

Pred bránami parlamentu by naopak skončili Progresívne Slovensko (4,6 %), KDH (3,9 %) a Dobrá voľba (3,1 %). Ďalšie strany by neprekročili trojpercentnú hranicu. . Preferencie sú vypočítané zo 62 – percentnej účasti. Nerozhodnutých bolo 28 percent respondentov, voliť by určite nešlo 10 percent.

Igor Matovič

Igor Matovič

Prieskum Polis Slovakia

Strana, hnutie     %   mandáty
Hlas-SD  21,7 %       39
SaS  15,5 %       28
OĽaNO+NOVA+KÚ+Zmena zdola  14,1 %       25
Kotlebovci ĽS NS    8,6 %       15
Smer-SD    8,5 %       15
SMK    5,6 %       10
Sme rodina    5,2 %         9
Za ľudí    5,1 %         9
Progresívne Slovensko    4,6 %
KDH    3,9 %
Dobrá voľba    3,1 %
Vlasť    2,1 %
SNS    1,0 %
SPOLU – občianska demokracia    0,5 %
Most-Híd    0,5 %

Preferenčne najsilnejšia strana pripravuje zber podpisov na referendum

Strana Hlas-SD pokračuje vo svojom zámere zozbierať dostatočný počet podpisov občanov na vypísanie referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR. Predseda Hlasu Peter Pellegrini v tejto veci oslovil listom politické strany a združenia občanov s cieľom vytvoriť petičný výbor. Napriek negatívnym stanoviskám niektorých politických strán by k tomu malo dôjsť v krátkom čase.

 „Mal som pocit, ako keby všetci s referendom súhlasili a všetci tomu aj vyjadrovali podporu, len akosi nikto sa nemal k činu. Keďže ja som nechcel robiť žiadne zákulisné dohody a tváriť sa, že oslovíme nejaké organizácie, aby sa tie akože nezávisle bez účasti politikov vyhlásili za lídrov celého petičného výboru, my sme sa rozhodli, že Hlas by mohol byť ten prvý iniciátor. Pevne verím, že v krátkej dobe sa stretne petičný výbor,  uzavrie otázku a že konečne poskytne ľuďom hárok, aby ho mohli po celom Slovensku verím, že masívne podpisovať.

vysvetlil Pellegrini.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Pôvodne sa pripravoval zber podpisov už na tento víkend počas celoplošného testovania. Keďže však  vláda rozložila testovanie oibyvateľov na deväť dní, tak sa termín spustenia petície posunul. Pre Pellegriniho bolo úsmevné sledovať hysterickú reakciu vlády, ktorá sa začala vyhrážať policajnými zásahmi v prípade zbierania podpisov počas plošného testovania na Slovensku:

„Ja som nechcel, aby možno niekto, kto s čistým svedomím a úprimne zo srdca chce zbierať podpisy možno iba z vlastnej iniciatívy, bol predmetom nejakej takejto šikany. V súčasnej vláde sú z môjho pohľadu aj zlí ľudia, ktorí sú pomstychtiví a mohli počas petičnej akcie pripraviť provokáciu.“

Mohlo by sa stať, že niekto v tričku Hlas-SD vyvolá konflikt, aby sa potom z toho stala mediálna téma. Viac k tejto téme sa dozviete v prvom podcaste Petra Pellegriniho.

Zdroj: (tom) a TV JOJ