Januárový prieskum Median SK: Hlas vedie s náskokom pred OĽaNO a SaS

SPRÁVY
2 /

Ak by sa voľby konali začiatkom januára, vyhrala strana HLAS-SD s 21,7 percentami hlasov. Druhé by skončilo hnutie OĽaNO so 14,9 percenta, tretia vládna strana SaS so ziskom 11,8 percenta.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK pre RTVS na vzorke 1001 respondentov, ktorý sa konal od 7. do 13. januára 2021.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

„Začiatok roka začíname ako najsilnejšia politická strana, podľa volebného modelu agentúry Median SK. Ďakujeme a vážime si vašu podporu, je to výrazným povzbudením do ďalšej práce pre vás,“

komentoval výsledky prvého prieskumu volebných preferencií v tomto roku predseda strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

Igor Matovič

Igor Matovič

Strana ĽSNS by skončila vo voľbách na štvrtom mieste, získala by 9,2 percenta hlasov. Nasleduje SMER-SD s 8,2 percentami a Progresívne Slovensko so ziskom 6,5 percenta. Do parlamentu by sa ešte dostalo hnutie Sme rodina s podporou 5,6 percenta.

Pod potrebnou 5 – percentnou hranicou na vstup do parlamentu by zostali strany Za ľudí so 4,4 percentami,  KDH so ziskom 3,7 percenta a SMK-MPK s 3,1 percentami hlasov. Pod tromi percentami skončili Dobrá voľba, Vlasť a SNS.

Richard Sulík

Richard Sulík

K volebným urnám by na začiatku januára prišlo 49 percent ľudí, skôr voliť  by išlo 18 percent opýtaných. Nevolilo by 27 percent skôr by neprišlo voliť šesť percent respondentov.

Aj tento aktuálny prieskum volebných preferencií potvrdil dlhodobejší trend upevňovania vedúceho postavenia opozičného Hlasu pred dvomi koaličnými súpermi zápasiacimi aj medzi sebou – OĽaNO a SaS. Pozoruhodné na tom je, že jasný víťaz posledných parlamentných volieb po 10 mesiacoch stratil rekordných desať  percent voličských hlasov a politické líderstvo prepustil najsilnejšej opozičnej strane, ktorá vznikla len ndeávno…

Zdroj: (tom), Foto: ilustračné