Januárový prieskum Ipsos: Hlas vedie s náskokom pred Smerom a Progresívnym Slovenskom

SPRÁVY
8 /

Ak by sa v druhej polovici januára uskutočnili parlamentné voľby, vyhrala by ich strana Hlas-SD s podporou 18,2 percent opýtaných. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s necelými 13,6 percentami, na treťom Progresívne Slovensko so ziskom 12,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

Agentúra zbierala dáta medzi 18. a 20. januárom 2023, teda tesne pred referendom. Reprezentatívnu vzorku tvorilo 1 010 respondentov, ktorých Ipsos oslovil cez internetový dotazník.

Zľava Peter Pellegrini, Robert Fico a Michal Šimečka

Zľava Peter Pellegrini, Robert Fico a Michal Šimečka

Do parlamentu by sa dostali aj OĽaNO (8,1 %), Republika (8,1 %) Sme rodina (8,0 %) SaS (6,9 %) a KDH (6,5 %).

Naopak pred bránami parlamentu – pod hranicou piatich percent voličských hlasov by zostali Aliancia (3,2 %), Kotlebovci-ĽSNS (3,2 %), SNS (2,9 %)  a Za ľudí (2,0 %).

Model agentúry Ipsos ukazuje, že v porovnaní s vlaňajším novembrovým prieskumom mierne narástlo Progresívne Slovensko, ktoré posledné mesiace rastie aj v prieskumoch iných agentúr, podľa všetkého najviac na úkor SaS. Strana Richarda Sulíka neustále klesá od svojho odchodu z vlády Eduarda Hegera.

V aktuálnom prieskume mierne klesli aj Hlas so Smerom, na druhej strane získala Republika. Preferencie ostatných strán sú viac-menej stabilné.

Pokiaľ poslanci NR SR na januárovej schôdzi schvália septembrový termín predčasných parlamentných, de facto začne osemmesačná predvolebná kampaň politických strán.

Zdroj: (tom) a Ipsos , Foto: ilustračné