Januárový prieskum AKO: Hlas vedie pred SaS a Smerom, väčšina chce predčasné voľby

SPRÁVY
1 /

Najnovší prieskum volebných preferencií agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ sa uskutočnil telefonicky od 10. do 17. januára 2022 na vzorke 1 000 respondentov. Do parlamentu by sa dostalo 8 politických subjektov. Viac ako polovica opýtaných v prieskume si želá predčasné voľby.

Silná trojka v čele

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v januári, vyhrala by ich strana Hlas so ziskom 18 percent hlasov. Na druhom mieste by skončila strana SaS s podporou 14,2 percenta. Tretia by bola strana Smer s 13,8 percenta hlasov.

Respondenti odpovedali na otázku: Skúste si predstaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR, išli by ste voliť? A ktorú stanu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí, alebo môžete menovať aj nejakú inú.“ 

Zľava Peter Pellegrini, Richard Sulík a Robert Fico

Zľava Peter Pellegrini, Richard Sulík a Robert Fico

Do parlamentu by sa ešte dostali hnutie OĽaNO s podporou 9,3 percenta opýtaných, Progresívne Slovensko (8,5 %), hnutie Sme rodina (6,5 %), Republika 6,2 %) a KDH so 6 percentami.

Naopak pred bránami NR SR by zostali Aliancia (4 %), SNS (3,6 %), ĽSNS (2,9 %), Za ľudí (2,2 %), Dobrá voľba a Umiernení s 2 percentami hlasov respondentov. Ďalšie strany a hnutia by nezískali ani dve percentá.

Hlas by podľa výsledkov prieskumu získal 33 mandátov v parlamente, SaS 26 poslancov a Smer 25 poslancov, OĽaNO by obsadilo 17 kresiel, Progresívne Slovensko 15 miest, Sme rodina by malo 12, Republika a KDH zhodne po 11 poslancov.

 

Predčasné voľby sú stále v hre

Agentúra AKO tiež zisťovala aj názor respondentov na predčasné voľby. Za ich konanie sa vyslovilo 52,2 percenta voličov, z toho s touto alternatívou určite súhlasí 35,2 percenta opýtaných a skôr súhlasí 17 percent.

Oslovení ľudia odpovedali na otázku: „Želali či neželali by ste si, aby sa konali predčasné voľby, teda aby súčasná vláda nedovládla celé štyri roky?“

S možnosťou skrátenia volebného obdobia súčasnej vlády určite nesúhlasí 27,3 percenta oslovených, skôr nesúhlasí 17,3 percenta. Zvyšných 3,2 percenta účastníkov prieskumu sa k otázke nevedelo alebo nechcelo vyjadriť. Zaujímavý je výsledok hlasovania voličov Sme rodina – takmer 60 percent (59,5%) prívržencov tohto koaličného hnutia by chcelo predčasné voľby…

Zdroj: TV JOJ a AKO, Foto: ilustračné