Ján Nosko: Správajme sa zodpovedne aj v MHD

SPRÁVY
0 /

Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku je dôležité,  aby sa každý z nás správal zodpovedne najmä vo vzťahu k svojim spoluobčanom. K tomu vyzýva občanov primátor mesta Ján Nosko.

Po zasadnutí krízového štábu mesta

Na pondelkovom zasadnutí mestského  krízového štábu jeho členovia spolu s riaditeľom Dopravného podniku mesta otvorili tému mestskej hromadnej dopravy v čase koronavírusového obdobia. V rámci MHD vykonávajú dopravcovia všetky potrebné opatrenia – pravidelne čistia a dezinfikujú vozidlá, všetci zamestnanci absolvovali testovanie na COVID-19 s negatívnym výsledkom.

„Žiaľ aj oni, rovnako ako my, dostávajú podnety na nedisciplinovanosť niektorých cestujúcich.  Mrzí ma, že v čase, keď by sme sa mali správať zodpovedne, sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí pravidlá nedodržujú. Preto môžete stretnúť na ceste do práce, obchodu či školy príslušníkov mestskej polície, ktorí pravidelne kontrolujú nosenie rúšok nielen v prostriedkoch MHD, ale aj v nákupných centrách,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zároveň vyzýva skôr narodených Banskobystričanov, aby si na seba dávali pozor, zvážili cestovanie v MHD a využívali ju len v nevyhnutných prípadoch. V čase rannej dopravnej špičky od 7:00 do 8:30 hod. a popoludňajšej od 14:00 do 17:00 hod. cestovanie najviac zraniteľnejším skupinám obyvateľstva primátor neodporúča

„Som presvedčený, že len disciplínou dokážeme zvládnuť druhú vlnu pandémie minimálne tak, ako tú prvú. Spolu to zvládneme,“

dodáva Nosko.

Opatrenia

Treba pripomenúť, že od pondelka sú zatvorené stredné školy, od utorka 13. októbra platí na celom území Slovenska zákaz zhromažďovania sa viac ako šesť ľudí. To sa netýka ľudí na zastávkach MHD, rodinných príslušníkov  či bežného stretnutia sa ľudí v meste, ale  iba zhromaždení zvolaných za určitým cieľom.

Od štvrtka 15. októbra bude potrebné nosiť rúška aj v exteriéri, zakázané budú hromadné podujatia, jedlo v reštaurácii si môžete len zabalené zobrať so sebou alebo ho skonzumovať v exteriéri, uzavrú sa fitness, wellness, kúpaliská, akvaparky a sauny, v obchodoch a nákupných centrách môže byť  1 osoba na 15 m2, pre seniorov nad 65 rokov budú v potravinách a drogériách vyhradené hodiny medzi 9:00 – 11:00.

V stredu vydá Úrad verejného zdravotníctva SR presné inštrukcie k prijatým opatreniam, s ktorými Vás oboznámime aj na našom portáli.

Autor: (tom) , Foto: mesto BB a ilustračné