Ján Nosko: Sme o krok bližšie k revitalizácii mestského parku

SPRÁVY
3 /

Na utorkovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, zabezpečenie realizácie a spolufinancovanie projektu „Revitalizácie mestského parku v Banskej Bystrici“.

Za hlasovalo 17 poslancov, proti nebol nikto a zdržalo sa 11 poslancov. Návrh nepodporili poslanci Kapusta, Kasová, Katreniak, Lichý, Pirošík, Priehodová, Skokanová, Úradníček (všetci Banskobystrická alternatíva), Baláž, Gogola (obaja Klub Banskobystrická pravica) a Karová (nezaradená poslankyňa). Tento poslanecký súboj o projekt mestského parku v zastupiteľstve v mnohom pripomínal ich zápas proti novej autobusovej stanici spred pár rokov, s podobným personálnym obsadením podporovateľov a odporcov dobrej veci.

Téme revitalizácie mestského parku, ktorá by sa mala financovať z eurofondov, sme sa podrobnejšie venovali v predchádzajúcich článkoch, preto sa k nej nebudeme vracať. Posledné slovo patrí štatutárovi mesta.

Primátor Ján Nosko po rokovaní mestského zastupiteľstva na sociálnej sieti uviedol:

O rekonštrukcii Mestského parku na Tajovského ulici sa začalo diskutovať už v roku 2000, keď bolo Pamiatkovým úradom v Žiline vypracované stanovisko týkajúce sa základných podmienok na jeho obnovu.

Ďalšie kroky, ktorých spoločným cieľom bolo obľúbené miesto Banskobystričaniek a Banskobystričanov revitalizovať, vždy na niečo narazili.

Napriek tomu, že v priebehu desiatok rokov boli vypracované rôzne štúdie, projektové zámery, zrealizovala sa anketa medzi obyvateľmi, žiadnemu primátorovi sa nepodarilo dospieť do štádia, aby sa pristúpilo k revitalizácii parku.

Po niekoľkoročných snahách tretích strán zmariť projekt rekonštrukcie mestského parku, sa v máji 2021 opätovne pokúsime získať eurofondy na komplexnú rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Pokračujeme v tom, k čomu sme sa zaviazali v uplynulom roku aj po diskusiách s poslancami, ktorí revitalizáciu mestského parku zaradili do registra investícií. Preto odmietam spolitizovanie témy parku. Pripomínam, že Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici, rovnako ako aj Pamiatkový úrad Slovenskej republiky súhlasia s navrhovaným riešením rekonštrukcie a deklarujú, že zachováva pamiatkovú hodnotu parku.

Ďakujem poslancom, ktorí nás v tomto zámere podporujú.

Ján Nosko

Ján Nosko

Autor: (tom), Foto: ilustračné