Ján Nosko: Situácia so šírením koronavírusu v okrese Banská Bystrica je vážna

SPRÁVY
13 /

Vážna situácia  dokonca nie je len v okrese, ale v celom Banskobystrickom kraji a zhoršuje sa zo dňa na deň. Potvrdzujú to nielen rôzne dátové analýzy, ale najmä údaje Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý podrobne sleduje výskyt ochorenia COVID-19 v našom regióne.

Vedenie mesta žiada Vládu SR a hlavného hygienika SR, aby na základe odborných stanovísk a čísel jednoznačne rozhodli o tom, či v súčasnej nepriaznivej situácii, v akej sa nachádza okres,  je organizovanie celoplošného testovania pre jeho obyvateľov zo zdravotného hľadiska vhodné a prospešné.

V prípade, že vláda rozhodne o celoplošnom testovaní aj v súčasnej nepriaznivej situácii, potrebujeme poznať jasné pravidlá, kedy a akým spôsobom. Po dodaní antigénových testov sme pripravení poskytnúť vláde súčinnosť a zorganizovať testovanie obyvateľov na prítomnosť COVID-19 minimálne v takom rozsahu, ako na prelome októbra a novembra 2020. Ak nie, žiadame kompetentných o sprísnenie lockdownu pre náš okres,

hovorí primátor Ján Nosko.

Reflektujúc na súčasný nepriaznivý vývoj mesto sprísnilo aj režim fungovania mestských materských škôl a detských jaslí, ktoré budú od 11. januára 2021 dostupné len pre rodičov z krízovej infraštruktúry, z tzv. prvej línie.

Aby sme udržali chod nemocníc, ponúkame zdravotníkom možnosť umiestniť svoje deti do mestských škôlok a detských jaslí. Zároveň však vyzývame vládu, aby prioritne zabezpečila očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj pre všetky učiteľky a učiteľov v materských a základných školách, pretože mnohí spadajú do rizikovej skupiny,“

dopĺňa Nosko.

Podľa odborníkov z RÚVZ je  nárast počtu pozitívne testovaných obyvateľov následkom silvestrovských a novoročných stretnutí. Zvýšená mobilita, nedodržiavanie platných nariadení a organizovanie početných rodinných návštev tiež prispelo k stúpajúcej krivke počtu infikovaných.

Zároveň však treba zdôrazniť aj fakt, že nárast pozitívnych na ochorenie COVID-19 sa v týchto dňoch neprejavil v počte hospitalizovaných pacientov.

Opätovne vyzývame obyvateľov, aby rešpektovali všetky nariadenia a dodržiavali zákaz vychádzania. Všetci sa už chceme vrátiť do normálneho života bez obmedzení, preto, prosím, vydržme a buďme disciplinovaní. Len aktívnym a zodpovedným prístupom všetkých obyvateľov možno šírenie nákazy postupne obmedziť až zastaviť,“

vyhlasuje banskobystrický primátor Ján Nosko.

Mesto Banská Bystrica bude situáciu pozorne sledovať a prijímať ďalšie opatrenia aj naďalej. Po dohode s RÚVZ v Banskej Bystrici bude samospráva na pravidelnej dennej báze zverejňovať údaje súvisiace s epidemiologickou situáciou aj na svojom webe www.banskabystrica.sk.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici z dôvodu vážnej situácie v okrese Banská Bystrica a Brezno zároveň prijal ďalšie opatrenia určené všetkým prevádzkovateľov zariadení prostredníctvom vyhlášky č. 5/2021, ktoré sú nad rámec celoslovensky platných nariadení, a to:

a) Počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov; to neplatí pre deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby;

b) pokiaľ predajná plocha prevádzky určená pre zákazníkov nedosahuje 25 m2 , v prevádzke v jednom okamihu sa môže nachádzať najviac 1 zákazník (táto podmienka sa nevzťahuje na deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby);

c) zabezpečiť maximálne možné využitie dostupných pokladní tak, aby sa minimalizoval počet zákazníkov čakajúcich pred pokladňami, v prípade samoobslužných pokladní zabezpečiť zachovávanie odstupov medzi osobami v radoch, vrátane bočných odstupov minimálne 2 m (to neplatí pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti);

d) v interiéroch prevádzky zabezpečiť zachovávanie odstupov medzi osobami v radoch minimálne 2 m (to neplatí pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti).

e) zákaz prevádzkovať zariadenia poskytujúce starostlivosť o deti do 3 rokov veku, zákaz sa nevzťahuje na zariadenia, ktoré poskytujú starostlivosť o deti zamestnancov orgánov štátnej správy a prevádzkovateľov na úseku kritickej infraštruktúry, zdravotníckych pracovníkov a ostatných pracovníkov v zdravotníctve, zamestnancov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

Marek Krajčí: Nový variant koronavírusu je na celom Slovensku

Odobraté vzorky z okresu Michalovce, ako aj Nitry sú pozitívne a žiaľ, aj časť vzoriek z Bratislavy. Vzorky z Nitry a Bratislavy ešte budú potvrdené tímom Borisa Klempu aj sekvenovaním.

„Tieto informácie potvrdzujú moje pôvodné podozrenie, že nový, oveľa infekčnejší britský variant koronavírusu je už prítomný aj na Slovensku. V nasledujúcich dňoch vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sme zistili rozsah jeho prítomnosti v jednotlivých regiónoch našej krajiny. Predpokladám však, že vírus je už distribuovaný do všetkých kútov našej vlasti a teda izolácie jednotlivých regiónov už asi nebudú pripadať do úvahy,“

uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Marek Krajčí

Marek Krajčí

Podľa ministra Krajčího skôr bude potrebné aj naďalej tlmiť interregionálnu mobilitu, aby sa zabránilo jeho rýchlejšiemu šíreniu z viac postihnutých regiónov do menej postihnutých a získal sa tak čas.

„Určite budeme musieť mať dlhodobo prijaté prísne opatrenia, ktoré budú brániť socializácií ľudí, aby sme spomalili šíreniu vírusu lokálne. Na takto agresívne sa šíriaci vírus však tieto štandardné opatrenia dostatočne nezaberajú a preto bude potrebné časté pretestovávanie obyvateľstva. Toto je pravdepodobne aj jeden z dôvodov, prečo sú výsledky vianočného lockdownu také vlažné,“

dodal Krajčí.

Naše nemocnice podľa neho čakajú ťažké časy. Manažmenty nemocníc budú musieť vyvinúť maximálne úsilie, aby čo najviac optimalizovali svoje kapacity na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v našom zdravotnom systéme. Teraz sa jeho kapacity ukážu v plnej nahote.

„Čakajú nás reprofilizácie lôžkového fondu na infekčný profil na maximum a ďalšie celé červené nemocnice. Pri napĺňaní tohto cieľa budú nemocnice potrebovať maximálnu súčinnosť aj privátnej ambulantnej sféry. Tá musí poskytovať svoje služby aj tým pacientom, ktorí chodili do ambulancií v nemocniciach, časť špecialistov a zdravotných sestier sa bude musieť presunúť pomáhať do nemocníc. Osobne verím, že to môžeme zvládnuť, teraz však budeme musieť všetci zabrať naplno a ťahať za jeden povraz,“

uzavrel hodnotenie aktuálnej pandemickej situácie na Slovensku Marek Krajčí, ktorý o tom informovala aj premiéra a ten by mal zvolať mimoriadne zasadnutie vlády SR.

Štefan Holý

Štefan Holý

V tejto súvislosti sú priam do očí bijúce výnimky hlavného hygienika Jána Mikasa pre členov vlády a nimi určené osoby z povinnosti podrobovať sa testom po príchode zo zahraničia a povinnej karanténe. Vysvitlo to zo skúmania prípadu podpredsedu vlády SR Štefana Holého, ktorý na týždennej báze takto lietal za svojou rodinou do Veľkej Británie.

Paradoxné je, že po jednom z jeho návratov v decembri minulého roka ochorelo na COVID-19 niekoľko členov vlády, vrátane premiéra Igora Matoviča. Peter Pellegrini zo strany HLAS – sociálna demokracia to nazval papalášizmom najhrubšieho zrna. Ako sa na sprísnené opatrenia vlády proti pandémii majú pozerať občania, keď ich nedodržiavajú ani samotní vládni predstavitelia?

Ján Mikas

Ján Mikas

Zdroj: Zdenka Marhefková a (dem), Foto: ilustračné