Ján Nosko: Robili sme, čo bolo v našich silách, počasie však poraziť nedokážeme

SPRÁVY
7 /

Husté sneženie, ktoré v utorok nad ránom zasiahlo Banskú Bystricu a ďalšie okresy v našom kraji, spôsobilo problémy cestárom, vodičom i chodcom. Na horských priechodoch  musela byť zastavená nákladná doprava, niekde dočasne aj osobná. V okresoch Detva, Rimavská Sobota a Banská Štiavnica došlo k poškodeniu elektrických vedení a tisíce domácností zostali bez dodávky elektriny.

K zložitej situácii v meste pod Urpínom počas utorka 17. januára 2023 sa na sociálnej sieti vyjadril banskobystrický primátor Ján Nosko. Bystričanom adresoval nasledovné slová:

„Hoci viacerých z nás poriadna snehová nádielka v Banskej Bystrici potešila, šoféri až takú radosť nemali. Aj napriek tomu, že mechanizmy určené na zjazdnosť miestnych komunikácií, ako aj chodníkov boli v teréne už od skorého rána, situácia na cestách bola komplikovaná. Nebolo to však tým, že by naši zmluvní partneri neboli dostatočne pripravení, ako niektorí posmešne komentujú na sociálnych sieťach.

Mesto Banská Bystrica sa stará o 170 kilometrov ciest a 495 000 m2 chodníkov, ktoré má v správe. Na cesty vyrazilo 11 posýpacích vozidiel už v noci o 3:00 hod., ktoré nepretržite pracovali aj cez deň. Od skorého rána bolo v teréne súčasne 10 vozidiel na odhŕňanie chodníkov, a taktiež pracovníci na ručné dočisťovanie.  V meste sa nachádzajú aj cesty v správe Banskobystrického samosprávneho kraja, Slovenskej správy ciest i Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorých mechanizmy rovnako bojovali so snehom už od skorých hodín.

Husté sneženie bolo však natoľko intenzívne, že nebolo možné odstrániť sneh z ciest úplne. Odhrnuté a posypané cesty boli už po chvíli opäť pod snehom. Počas rannej špičky sa v dôsledku sneženia premávka spomalila, výrazne poklesla priemerná rýchlosť vozidiel, čoho dôsledkom bolo upchatie dopravy na viacerých miestach. Vozidlá údržby následne nedokázali pracovať efektívne.

Ďalším problémom boli v dôsledku porúch na diaľkovej prenosovej sústave krátkodobé mikrovýpadky dodávky elektrickej energie pre trakčné vedenie trolejbusovej dopravy. Ochranné zariadenia, ktorých úlohou je ochrániť trakčné vedenie v prípade takýchto výkyvov zafungovali a prerušili prevádzku trakčného vedenia. Následne ich bolo potrebné v jednotlivých meniarňach fyzicky nahodiť, čo spôsobilo na istý čas prerušenie prevádzky trolejbusovej dopravy, za čo sa cestujúcim ospravedlňujeme. 

Aj keď väčšina obyvateľov rozumie, že v zime takéto situácie vznikajú, niektorí svoj hnev nasmerovali na ľudí, ktorí sa o odpratávanie snehu v meste starajú s dôvetkom, že opäť neboli pripravení na sneženie. Nie je to však pravda.

Všetci zodpovední pracovníci boli od skorých ranných hodín v teréne a pracovali v zmysle operačného plánu zimnej údržby. V priebehu dopoludnia boli všetky hlavné cesty i chodníky dočistené a práce počas dňa pokračovali na miestach s nižšou prioritou, ako aj vo vnútroblokoch. Aj touto cestou sa im chcem za aktívne nasadenie poďakovať.

Banskobystričania, úprimne ma mrzia komplikácie, ktoré ste v utorok ráno na cestách zažili. Hoci sa snažíme robiť maximum preto, aby sme podobným situáciám predchádzali, niektoré veci napriek tomu ovplyvniť nedokážeme. Všetkým tým, ktorí to chápu, ďakujem.“

Zdroj: (tom) a FB Ján Nosko , Foto: mesto BB a ilustračné