Ján Nosko: Na Múzeu SNP nám záleží

SPRÁVY
1 /

Po minulotýždňovej spoločnej  tlačovej besede ministrov obrany a kultúry, na ktorej oznámili rozdelenie jedinečného a medzinárodne uznávaného banskobystrického Múzea SNP medzi seba s tým, že hlavná časť prejde pod Vojenský historický ústav, vyvolalo množstvo negatívnych reakcií nielen odbornej verejnosti a bystrických politikov, ale aj obyvateľov nášho mesta, vznikla petícia Múzea SNP.

Múzeum SNP by sa malo rozdeliť tak, že samotný Pamätník SNP spolu so vzdelávacím centrom na Fončorde, vrátane starostlivosti o kultúrnu pamiatku Pamätník v Nemeckej a Národnú kultúrnu pamiatku Kalište bude v gescii ministerstva obrany, ministerstvo kultúry si ponechá iba Digitalizačné centrum Múzea SNP na Partizánskej a Slovenskú národnú expozíciu v štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Primátor Ján Nosko na stretnutí so zamestnancami Múzea SNP

Primátor Ján Nosko na stretnutí so zamestnancami Múzea SNP

V tejto situácii sa banskobystrický primátor Ján Nosko stretol s vedením a zamestnancami Múzea SNP, aby získal priamo od tých najkompetentnejších potrebné informácie a argumenty, s ktorými sa obrátil na obe ministerstvá:

„Pozorne sledujem diskusiu týkajúcu sa budúcnosti Múzea SNP, ktorá sa rozprúdila v okamihu, ako minister obrany Jaroslav Naď spolu s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou oznámili skutočnosť, že najvýznamnejšia kultúrna inštitúcia v Banskej Bystrici prejde spod správy Ministerstva kultúry SR do pôsobnosti rezortu obrany.

Múzeum SNP v Banskej Bystrici bezpochyby patrí k základným mestotvorným prvkom a je jednou z najvýznamnejších medzinárodne akceptovaných inštitúcií v tejto oblasti. Komplexne sa venuje vojenskej histórii, spracovaniu a prezentácii Slovenského národného povstania v širokom historickom kontexte a aj vzdelávacím aktivitám.

Som presvedčený, že akékoľvek, aj keď dobre mienené rozhodnutie, nemôže oslabiť komplexnosť Múzea SNP a viesť k strate hodnôt, na ktorých vedenie a zamestnanci múzea dlhé roky pracovali, a ktoré sa stali v priebehu rokov symbolom demokracie a vyspelosti národa.

Preto som adresoval list pani ministerke a pánovi ministrovi, aby som poznal odpovede na to, čo ich viedlo k takémuto kroku a požiadal ich o osobné stretnutie. Zároveň som v stredu navštívil aj zamestnancov múzea, aby som si vypočul ich názory a postoje. Z rozhodnutia ministerstiev sú sklamaní, frustrovaní a znechutení.

Dovolím si tvrdiť, že celé mesto Banská Bystrica, jeho obyvatelia či kultúrna obec citlivo vnímame aktuálnu situáciu a chceme veriť, že nakoniec bude prijaté také rozhodnutie, ktoré nám ďalšie generácie nebudú vyčítať. Verím, že čoskoro všetci dostaneme odpovede na otázky, ktoré nás zaujímajú.“

Zdroj: (tom) a FB , Foto: ilustračné