Ján Lunter má nového vicežupana – svojho syna Ondreja

SPRÁVY
29 /

Krajské zastupiteľstvo na svojom výjazdovom rokovaní v Jelšave vo štvrtok zvolilo do funkcie nového podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, ktorý sa bude venovať oblastiam regionálneho rozvoja a dopravy. Stalo sa tak po tom, ako sa doterajší podpredseda z poslaneckého klubu  Nezávislí, SaS, OĽaNO – NOVA, KDH, OKS, Most – Híd Stanislav Horník vzdal tejto funkcie.

Návrh na nového vicežupana sa objavil potichu až na zastupiteľstve

Je zvláštne, že tento návrh predsedu BBSK Jána Luntera sa neobjavil v oficiálnych materiáloch do zastupiteľstva, nevedela o ňom ani verejnosť či médiá. Župan využil na to výjazdové zasadnutie zastupiteľstva v Jelšave a navrhol tento bod zaradiť do programu až po otvorení rokovania krajských poslancov.

Podľa koaličnej dohody posty vicežupanov prináležia dvom najsilnejším poslaneckým klubom.  Za Lunterov klub to bol doposiaľ krajský poslanec a primátor Hriňovej Stanislav Horník. Klub poslancov strán SMER-SD, SNS a SMK  mal vicežupanku Ľubicu Laššákovú, ktorú po jej nástupe do funkcie ministerky kultúry SR vystriedal poslanec  Roman Malatinec.

Po voľbách Ondrej Lunter nebol v nominácii na post vicežupana

Napriek tomu, že krajský poslanec Ondrej Lunter ako šéf volebnej kampane svojho otca sa stal predsedom poslaneckého klubu Nezávislí, SaS, OĽaNO – NOVA, KDH, OKS, Most – Híd, nedostal nomináciu na post vicežupana z obavy, aby sa podobne ako predtým za Mariana Kotlebu ani za Jána Luntera nehovorilo o rodinkárstve.

Napriek tomu novozvolený župan Ján Lunter verejne vyhlásil:

„Určite chcem, aby bol pri mne, tak ako počas kampane, syn Ondrej. Má na to vzdelanie aj drive. Môže byť aj vicežupan, ale na to treba politickú vôľu celého zastupiteľstva.“

Keďže v decembri 2017 na to nebola politická vôľa ani vo vlastnom poslaneckom klube, rozhodol sa Ján Lunter podpísať so svojím synom –  krajským poslancom príkaznú zmluvu na výkon funkcie poradcu župana bez nároku na finančnú odmenu.

Hoci Ondrej Lunter ako poradca nemohol rozhodovať za župana, v konkrétnych prípadoch bol oprávnený konať vo vzťahu k orgánom štátnej správy, územnej samosprávy, verejnoprávnym inštitúciám, zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, právnickým osobám s majetkovou účasťou BBSK alebo ktorých zriaďovateľom je krajská samospráva, podnikateľom, neziskovým organizáciám, nadáciám či občianskym združeniam.

Plat vicežupana je 75 percent z platu župana

Ondrej Lunter ako vicežupan na plný úväzok bude mať podľa schváleného návrhu Jána Luntera nárok na plat vo výške 75 percent z platu župana vypočítaného podľa zákona. Ten je vo výške cca 4.900 eur.

Autor: (tom), Foto: ilustračné