Informácie k detským ihriskám, materským a základným školám v meste Banská Bystrica

SPRÁVY
0 /

Podľa posledného vývoja pandemickej situácie na Slovensku i v našom meste sa zdá, že koronavírus je na ústupe. Preto sa postupne môžu uvoľňovať prijaté opatrenia.

Detské ihriská

Začiatkom marca prijal Krízový štáb mesta z dôvodu kritickej situácie v slovenských nemocniciach, a tiež na základe stúpania hospitalizovanosti niekoľko opatrení nad rámec štátnych. Jedným z nich bolo aj uzatvorenie detských ihrísk bezpečnostnými páskami tak, aby sa na ne zamedzil prístup, čím by sa riziko šírenia pandémie koronavírusu znížilo.

Vďaka súčasnému klesajúcemu trendu výskytu COVID-19, ktorý potvrdil aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva, budú od dnešného dňa detské ihriská v Banskej Bystrici opätovne oficiálne sprístupnené verejnosti. Záhradnícke a rekreačné služby mesta na nich postupne vykonávajú pravidelnú údržbu.

Pandémia koronavírusu si vyžiadala aj prijatie mnohých nepopulárnych rozhodnutí, či už na úrovni štátu alebo samospráv. Ďakujem každému, kto sa správa zodpovedne voči sebe a svojmu okoliu, pretože aj to je cesta ako môžeme znížiť počty nakazených na úplné minimum. Verím, že vďaka zlepšeniu situácie, očkovaniu a disciplíne prežijeme pokojné a pekné leto,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Materské a základné školy

Do lavíc prvého stupňa základných škôl a do materských škôl sa od pondelka mohli vrátiť všetci žiaci a škôlkari, nielen tí, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre alebo im povaha práce nedovoľuje vykonávať ju z domu. Podmienkou návratu detí do škôlok a do prvých až štvrtých ročníkov škôl naďalej ostáva, že aspoň jeden z rodičov sa musí preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Z celkového počtu 2786 žiakov 1. stupňa nastúpilo do 11 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica 2 439 žiakov, čo je 88percent. Z celkového počtu 2 113 detí našich mestských materských škôl nastúpilo 77 percent, čo predstavuje 1 626 škôlkarov.

Ôsmaci a deviataci zo základných škôl ktoré sa nenachádzajú v čiernych okresoch, sa budú môcť od pondelka 19. apríla vrátiť do školských lavíc. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Od pondelka 26. apríla, sa celé školstvo oficiálne preklopí do „regionálneho COVID automatu. To by znamenalo, že v okresoch s najlepšou epidemickou situáciou by sa mohli vrátiť do škôl všetci žiaci základných a stredných škôl. Naďalej platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu a žiaka na druhom stupni ZŠ. Tiež platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR zatvoriť školu či triedu, v ktorej sa objaví pozitívny prípad ochorenia COVID-19. Postupovať tak budú podľa COVID školského semaforu.

Farbu okresov bude naďalej ohlasovať Ministerstvo zdravotníctva SR každý utorok, a to na základe vývoja epidemickej situácie. Platiť bude vždy od ďalšieho týždňa. Informácie bude pre uľahčenie zverejňovať aj ministerstvo školstva vždy v stredu na svojom webe.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné