Hliadky ĽSNS vo vlakoch majú byť prvým krokom k domobrane

SPRÁVY
19 /

V pondelok 11. apríla 2016 sa na železnici odohral prvý krok k zriadeniu domobrany na Slovensku. Ohlasuje to Kotlebova ĽSNS napriek tomu, že domobrana v čase mieru nemá žiadnu oporu v zákone.

Domobrana v čase mieru neexistuje

Vodca ĽSNS Marian Kotleba mal na osobnej železničnej stanici vo Zvolene tlačovku, na ktorej oznámil vyslanie trojčlenných hliadok zložených z poslanca NR SR a dvoch členov ĽSNS do „rizikových“ vlakov, ktorí majú sledovať situáciu a zakročiť pri konfliktoch.

Je to podľa neho prvý krok k zriadeniu domobrany. Tá sa však môže zriaďovať len v čase vojny podľa pravidiel určených štátom, nie politickou stranou alebo nejakou militantnou skupinou ľudí. Skôr narodeným to môže evokovať vznik polovojenských oddielov NSDAP v predvojnovom Nemecku, či Hlinových gárd založených Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou.

Vycvičené stranícke hliadky v „rizikových” vlakoch

Dôvod zriadenia hliadok ĽSNS vo vlakoch je rovnaký, ako bola predtým údajná ochrana slušných ľudí pred „cigánskymi parazitmi“ v obciach blízko cigánskych osád. Vraj to nedokáže zabezpečiť štát.

Prvá vycvičená trojčlenná hliadka v zelených mikinách so znakom ĽSNS, ktorej veliteľom bol poslanec NR SR Peter Krupa, nastúpila v pondelok popoludní do vlaku vo Zvolene v smere na Bratislavu, kde došlo nedávno k prepadnutiu mladej dievčiny mladistvým páchateľom, ktorého následne zadržala polícia. Reportáž zo zvolenskej stanice i z predchádzajúceho incidentu priniesla TV Markíza.

Členovia hliadok si kúpia cestovné lístky, nastúpia do „rizikového” vlaku a budú sa po ňom prechádzať všímajúc si konflikty. Týka sa to tratí medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, Zvolenom, Levicami a Novými Zámkami, ktoré mali železnice vyhodnotiť ako najrizikovejšie.

„Štát nevie ochrániť slušných ľudí, kým sa to nezmení, budeme sa musieť angažovať my. Ak to bude nutné, tak do príchodu polície v zmysle platnej legislatívy páchateľa zadržia,“

povedal Marian Kotleba na tlačovke. Neuviedol však, aký zákon ho k tomu splnomocňuje.

Branie spravodlivosti do vlastných rúk je mimo zákon

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská však tvrdí, že to nie je v poriadku:

„Brať spravodlivosť do vlastných rúk je nemysliteľné. Aký majú právny rámec, aby zasiahli? Policajti, ktorí problémové situácie vyhodnocujú, podliehajú psychologickým testom.“

Jana Morháčová zo Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. k tomu uviedla:

„Vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko nemôže robiť žiadnu činnosť iný subjekt bez dohody s našou spoločnosťou. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál a aktívne spolupracujeme so Železničnou políciou.“

Minister Robert Kaliňák už v minulosti vyhlásil, že ľudia nemôžu brať spravodlivosť do vlastných rúk, lebo je to nebezpečné pre nich samých…

Autor: (tom), Foto: TV Markíza a archív