Jedinečný gastronomický festival Grilliada prilákal na Námestie slobody množstvo návštevníkov aj napriek chladnému a daždivému počasiu. Podľa riaditeľa festivalu Romana Neradného to svedčí o jeho obľube a kvalitnej koncepcii.
Námestie slobody sa v piatok a sobotu zmenili na veľkú grillarénu, v ktorej si návštevníci mohli vybrať z množstva lákavých grilovaných pochúťok. Tak, ako počas predchádzajúcich ročníkov, aj tento rok súťažili zúčastnené reštaurácie o titul Šampión Grilliady, ale aj o hlasy návštevníkov.
O poradí prvých dvoch ocenených za prípravu živánskej sa odborná porota zhodla okamžite. Prvé miesto udelila kuchárom z Hotela Termál vo Vyhniach. Tí porotu očarili diviačím a jelením mäsom so slaninkou a šampiňónmi, ktoré boli balené v pergamene a pečené na víne z čiernych ríbezlí, podávané s grilovaným podymníkom (placka z chlebového cesta). Tento recept bude možné nájsť už onedlho na internetovej stránke www.grilliada.sk v sekcii „Recepty šampiónov“. Druhé miesto v tejto kategórii obsadila spoločnosť Alfa Bio s ovocnou živánskou, ktorá bola príjemným prekvapením aj pre samotných porotcov a na treťom mieste skončila Plzeňská reštaurácia.
V kategórii Najobľúbenejšia reštaurácia sa stali víťazom Bistro Smartfood a Bistro Chef, druhé miesto obsadila reštaurácia Pigis a tretie Plzeňská reštaurácia. V tejto kategórii boli porotcami samotní návštevníci festivalu.
„Jedinečnosť festivalu Grilliada a jeho atmosféra ma každý rok presviedča, že takýto projekt má pod Urpínom svoje miesto. Spojenie dobrého jedla, súťaží a kvalitného programu v sebe nesie veľký potenciál na to, aby sa Grilliada stala tradičným banskobystrickým podujatím, na ktoré sa návštevníci z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia, do Banskej Bystrice každoročne vrátia,“
vyjadril sa primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.
V rámci bohatého programu sa uskutočnili aj jedinečné IV. METRO majstrovstvá Slovenska vo filetovaní lososa, ktorých sa zúčastnilo až 17 šéfkuchárov z celého Slovenska. Prvé miesto obsadil Khail Ghuif Tuibuk, druhé miesto zaujal šéfkuchár banskobystrickej reštaurácie Pigis Tomáš Valkovič a na treťom mieste sa umiestnil Fiorenzo Ricci. Súťaž prebiehala podľa prísnych hygienických zásad, a všetky filety čerstvého lososa boli následne darované sociálnym zariadeniam mesta Banská Bystrica.
Rovnako výnimočné boli aj Majstrovstvá Slovenska v príprave miešaných nápojov v kategórii PROFI FLAIR, ktoré sa konali v najväčšom ľadovom bare postavenom mimo zimnej sezóny na Slovensku. Víťazstvo tu patrilo Václavovi Abrahámovi z Prahy, druhé miesto obsadil Adrián Konc z reštaurácie a cocktail baru People Handlová a na treťom mieste skončil Tomáš Gyén z Piešťan, team Rudolf Jelinek.
„V prvom rade by som chcel poďakovať všetkým, ktorí sa na príprave Grilliady aj tento rok podieľali. Moja vďaka však nepatrí len usporiadateľom, kuchárom a účinkujúcim. Patrí aj všetkým návštevníkom, ktorých neodradil dážď a prišli si vychutnať grilované špeciality pod holým nebom, prišli načerpať inšpiráciu pre tie svoje malé, záhradné „grilliady“, ktorých sezóna práve začína. Tohtoročná návštevnosť nám ukázala, že ľudia sa na Grilliadu tešia, že tento festival je obľúbený a že má naša práca zmysel,“
zhodnotil tohtoročnú Grilliadu riaditeľ festivalu Roman Neradný.
O celkovú atmosféru a dobrú náladu sa postarali aj jazzové koncerty kapiel z United Europe Jazz Festivalu, kuchárske show známych osobností, ale aj známe moderátorské tváre Adam Lehocký a Marcel Forgáč. Program spestril aj Deň rodiny, športové podujatie Beh na Urpín, fan zóna majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, kde mali návštevníci možnosť sledovať zápasy, ktoré odohrala naša reprezentáciaa počas soboty aj Noc múzeí.
Zdroj: mesto BB