Francúzi označili syr parmezán z Ľupče za exkluzívny

ZAUJÍMAVOSŤ
6 /

Parmezán je veľmi tvrdý taliansky syr typu grana. V Slovenskej Ľupči pán Jozef Hiadlovský vyrába parmezán „Hiadlovec“, ktorí francúzski odborníci považujú za exkluzívny.

Jozef Hiadlovský v roku 1992 založil na Podbariští vlastnú mliečnu farmu Braunvieh.  Z Tirolska kúpil kravy rovnomenného plemena, z Holandska zasa plemeno Holšýn. Zároveň sa  naučil vyrábať syr z odstredeného kravského mlieka Musel si zobrať úver, ktorá dodnes spláca, ale oplatilo sa.

Na farme, ktorá sa rozprestiera na ploche 130 hektárov, je dnes 60 oviec a 60 dojníc. Tie denne vyprodukujú 700-800 litrov mlieka. Syr, ktorý sa tu vyrába, ktorý sa chuťou a kvalitou vyrovná talianskemu parmezánu.

Pán Hiadlovský o svojom syre hovorí:

„Manželka bola nedávno vo Francúzsku reprezentovať Banskobystrický geomontánny park s naším syrom. Boli tam aj Taliani, Maďari, Holanďania a náš Hiadlovec bol napokon vyhlásený za exkluzívny. Francúzi, čo ho koštovali, sa normálne vrátili a dali si ešte raz. Aj sem k nám na farmu pravidelne chodí jeden Rakúšan, aby si nakúpil do zásoby.“

Parmezán ako východisko z núdze

Paradoxne tento exkluzívny syr na začali na rodinnej farme vyrábať v roku 2008 z núdze, keď klesla výkupná cena mlieka do takej miery, že sa neoplatilo predávať. Rozhodli sa preto vyrábať z vydojeného mlieka syr. Nie však z odstredeného mlieka, ako pôvodne v Rakúsku, ale z neodstredeného, aby sa v syre zachovalo všetko, čo v ňom má byť.

Hoci takáto výroba syra je náročnejšia a vyžaduje si určitý kumšt, napokon sa metódou „pokus-omyl“ podarilo nájsť tú správnu chuť. Najdôležitejšou je strava, ktorú dostávajú kravy na paši. Dnes na farme vyrábajú 3 druhy syra – mäkký, polotvrdý a tvrdý zrejúci. Líšia sa veľkosťou zrna a dobou zrenia. Mäkký syr potrebuje veľké zrno, tvrdý zasa jemné.

Hiadlovec sa vyrovná  exkluzívnym syrom z tradíciou

Je to originálny slovenský syr, ktorý sa vyrába len v Slovenskej Ľupči. Podobný parmezán dostanete v Taliansku, Švajčiarsku alebo vo Francúzsku, kde majú  tradície v jeho výrobe. U nás to bola donedávna iba bryndza, údené a parené syry s krátkou dobou spotreby. Hiadlovec je slovenská novinka, pre ktorú platí, že čím je syr starší, tým je lepší.

Keďže jeho výroba je nákladnejšia a náročnejšia, zodpovedá tomu na naše pomery aj trochu vyššia cena. Dá sa kúpiť podľa druhu od 15 do 30 € za kilogram. Za takúto kvalitu by ste v zahraničí zaplatili omnoho viac. Hiadlovec sa dá dlhodobo nenáročne skladovať.

Pán Hiadlovský sa snaží o to,  aby rodinná farma mohla syry a ďalšie mliečne výrobky predávať z dvora. V budúcnosti by chcel vybudovať v spolupráci s vinármi z Malokarpatskej  cesty vlastnú vináreň so salónom. Otázkou zostáva, či sa mu podarí získať štátny grant

Zdroj: ŽIVOT