FOTO+VIDEO: Unikátne zábery z vysielača na Skalke pri Kremnici

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Spoločnosť Towercom, a.s., poskytovateľ služieb digitálneho terestriálneho vysielania na Slovensku, v spolupráci s Nadáciou Ekopolis podporujúcou projekty s environmentálnym zameraním spúšťajú pilotný projekt pod názvom „Dobrý signál“. Prvou zastávkou je obľúbená turistická destinácia Skalka pri Kremnici.

Pohľady z miesta, kam sa obyčajný smrteľník len tak nedostane

Na pozvanie oboch partnerov sme sa v utorok zúčastnili prehliadky rozhlasového vysielača Suchá Hora na Skalke. Jednak sa pod vysielačom odhaľovala prvá informačná tabuľa  Towercomu a neďaleko brigádovali zamestnanci tejto spoločnosti na zveľadení životného prostredia a turistických trás v okolí.

My sme sa v sprievode obsluhy vysielača vybrali na prehliadku jeho útrob, ktoré zostávajú pred verejnosťou zväčša ukryté. Tu sa v pôvodných priestoroch nachádza moderná technológia vysielača s minimálnou obsluhou, keďže dohľadové a riadiace centrum je na bratislavskom Kamziku, odkiaľ sa cez prenosovú sieť šíria prvotné rozhlasové a televízne signály na ďalšie vysielače.

Vysoký vyžarovaný výkon i nadmorská výška vysielača spôsobujú ďaleký príjem signálu najmä južným a juhozápadným smerom. Prioritnou oblasťou pokrytia je Pohronie s Horehroním, Horná Nitra a časť Turca. Presahy umožňujú prijímať signál i v Tekove, Honte, časti Novohradu a Malohontu, na Považí, Kysuciach i Orave a v Liptove. Signál zachytia aj na území Maďarska a časti Moravy.

Vysielač Suchá Hora postavili v roku 1986. Spolu s  vysielačom podobnej konštrukcie Dubník v Slanských vrchoch (výška 318 m)  ide o najvyššie stavby na Slovensku, keď celková výška veže na Skalke dosahuje 302,44 m (pre porovnanie Eiffelova veža v Paríži meria 324 m).  Výťah premáva v oceľovej veži do výšky 245 m, ďalej v laminátovom tubuse sa dá pohybovať iba po rebríku. Oceľová konštrukcia veže má priemer 2,2 m a je kotvená v ôsmich úrovniach trojicou lán.

My sme sa dostali na pätu pôvodnej veže vo výške 1320 m n. m. s oceľovým prstencom, ktorý cháni spodnú časť s technológiami pred padaním ľadu (súčasnú vežu postavili vedľa pôvodného prstenca). Odtiaľto sú nádherné výhľady aj na Banskú Bystricu, hrebene Nízkych Tatier i Kriváň vo Vysokých Tatrách, Malé Karpaty, Javorníky a ďalšie vzdialené pohoria.

Projekt Dobrý signál

V spolupráci s Nadáciou Ekopolis, ktorej podstatou sú projekty zamerané na rozvoj životného prostredia, spúšťa Towercom svoj pilotný projekt „Dobrý signál“ na Skalke, v obľúbenej destinácii pre turistov z celého Slovenska.

Zámerom projektu Dobrý signál je predstaviť verejnosti sieť vysielačov, prostredníctvom ktorých sa šíri signál do mnohých slovenských domácností. Towercom ako prevádzkovateľ týchto vysielačov sa stará o ich prevádzku a údržbu, neustále vynakladá úsilie na vylepšenie svojej infraštruktúry, aby mohol priniesť čo najkvalitnejší signál a naplniť tak potreby zákazníkov – sprostredkovať informácie, zábavu, umožniť im komunikáciu s blízkymi či spojiť ich so svetom.

„Spoločnosť Towercom si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť voči prostrediu, v ktorom podniká. Prostredníctvom svojich vysielačov rozmiestnených v tých najkrajších lokalitách na Slovensku šíri signál do slovenských domácností,“

uvádza Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom.

„Projektom Dobrý signál chceme aktívne a dlhodobo prispievať k rozvoju spoločnosti v oblasti regionálneho a komunitného rozvoja. Na prostredí v okolí vysielačov nám záleží a radi by sme prispeli k jeho zveľadeniu aj nad rámec našich kompetencií. Teší nás, že pilotný projekt spúšťame v srdci Slovenska na Skalke pri Kremnici,“

dodáva Šuran.

Spoločnosť Towercom prevádzkuje najrozsiahlejšiu sieť vysielačov na Slovensku, pričom mnoho z týchto vysielačov patrí k dominantám v lokalitách, kde sa nachádzajú. Práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa spoločnosť Towercom rozhodla upriamiť svoje CSR aktivity na tieto dominanty. A keďže vo veľa prípadoch sa jej vysielače nachádzajú v turisticky atraktívnych lokalitách, spojenie s prírodou bolo prirodzené.

Spolupráca Towercomu s Nadáciou Ekopolis

„Lokality, v ktorých má spoločnosť Towercom vysielače, patria medzi najnavštevovanejšie turistické oblasti Slovenska a vysielače sú samé o sebe turistickými atrakciami. Považujeme preto iniciatívu spoločnosti zveľaďovať turistickú infraštruktúru v okolí vysielačov za logický a veľmi dobrý nápad, ktorý motivuje ľudí k turistike a prechádzkam, čo je aj našim cieľom. Obnovu turistických chodníkov a zaujímavostí podporujeme od roku 2008 a preto sme radi, že môžeme organizačne a odborne pomôcť projektu Dobrý signál, ktorý napĺňa aj toto naše poslanie,“

hovorí Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis.

V spolupráci s Nadáciou Ekopolis bol v rámci pilotného projektu osadený informačný panel o vysielači Kremnica – Suchá Hora, ktorý najmä turistom priblíži zaujímavé fakty o tejto technologickej stavbe. V okolí Skalky bola podporená údržba turistického značenia, ktorú zabezpečujú značkári Klubu slovenských turistov.

Spoločnosť Towercom dobrovoľníckou aktivitou svojich zamestnancov pomohla pri dokončovacích prácach významnej a zaujímavej pamiatky na hrebeni Kremnických vrchov, tzv. Gőrgeiho tunela. Tunel bol postavený pravdepodobne v 14. storočí pre uľahčenie dopravy medi, striebra a zlata z Banskej Bystrice do Kremnice.

V súčasnej dobe slúžil najmä turistom a bežkárom, avšak v roku 2013 v ňom bol zával a tunel bol nepriechodný. Dnes je jeho oprava a obnova tesne pred dokončením a už o pár dní bude plnohodnotne opäť slúžiť návštevníkom Skalky a okolia.

Autor: (tom) a Dáša Tkáčová, Foto: Mirka Chabadová a Towercom