FOTO: V ZŠ Moskovská mali Deň regiónu

SPRÁVY
0 /

Aktívna Základná škola Moskovská usporiadala vo štvrtok Deň regiónu pod názvom „Staviame my máje..“  Vyvrcholil tak celoročný projekt zameraný na zachovanie regionálnej kultúry.

Tento rok to boli zvyky a tradície spojené so stavaním mája. V dopoludňajších hodinách žiaci na pripravených stanovištiach prezentovali svoje práce, výrobky, piesne, pranostiky a pracovali v tvorivých dielňach.

V popoludňajších hodinách od 15:00 – 18:00 hod. Bol pripravený kultúrny program pre rodičov, starých rodičov a obyvateľov sídliska spojený s predajnými trhmi, na ktorých žiaci ponúkali svoje výrobky. Výťažok z predaja  venuje škola Neonatologickému oddeleniu Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici

Riaditeľka ZŠ Moskovská Marta Melicherová pre náš portál uviedla:

„Dnes vyvrcholil celoročný projekt zameraný na ľudové zvyky v našom regióne. Zamerali sme sa na apríl – máj a Deň regiónu sme nazvali Staviame my máje. Deti s pani učiteľkami po celý rok zbierali informácie o ľudovej kultúre z tohto obdobia, teda vyháňane zlých duchov a stríg na jar, mesiac lásky, bozkávanie sa pod čerešňou, umývanie vlasov, stavanie mája a ďalšie obyčaje. Deti si pripravili samotné prezentácie k týmto témam, spojené s kvízom a tvorivými dielňami. Prvý stupeň nacvičil divadielko a bolo to aj s cimbalovým koncertom.“

Školská jedáleň sa premenila na trh, kde žiaci predávali svoje výrobky spolužiakom a hosťom. Podával chlieb s masťou a cibuľou, bryndzou  či lekvárom. Nechýbali ani ďalšie ľudové jedla ako haruľa či pagáče, ale aj štrúdľa, tvarožník a ďalšie zákusky. Poďakovanie patrí rodičom, ktorí pripravili jedlá podľa receptov starých mám. Na akcii sa prezentovali aj ľudové remeslá.

V kultúrnom programe, ktorý moderovala Anita Fáková, vystúpili žiaci zo ZŠ, FS Matičiarik a FS Urpín. Celý deň bolo v škole rušno a vládla tu skvelá nálada. Užili si to všetci, ktorí prišli na Deň regiónu.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová