FOTO: Zaujímavé letné vzdelávacie aktivity vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča

SPRÁVY
0 /

Občianske združenie MiKKoV v spolupráci s Verejnou knižnicou Mikuláša Kováča (VKMK) uskutočnilo od 11. do 15. júla 2022 letné vzdelávacie aktivity pod názvom Banskobystrické šibalstvá – Bystrica v knihe (1. turnus). Bolo to s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Letné aktivity pre školskú mládež(7 – 12 rokov),  v atraktívnom prostredí knižnice ponúkli deťom množstvo nezabudnuteľných zážitkov. V týždni plnom aktivít nechýbalo spoznávanie zákutí Banskej Bystrice cez rôznorodé príbehy ukryté v knihách, históriu a geografiu mesta ale i významné osobnosti, literátov, pamiatky, návštevu partnerských kultúrnych inštitúcií či pobyt v prírode.

Aktivity v rámci týždňa sa vždy konali v inej pobočke knižnice a tak deti spoznávali vždy aj inú mestskú časť Banskej Bystrice.

Pobočka Sídlisko, 11.7.2022

Prvý deň aktivít odštartoval na pobočke Sídlisko. Po úvodnom privítaní detských návštevníkov vedúcou knižnično – informačných služieb Mgr. Zuzanou Hančuľákovou a vzájomnom oťukávaní sa, deti zažili naozaj pestré chvíle a začali sa zbližovať v priateľstvách, ktoré spojili spoločné pestré zážitky.

Prvým spájajúcim bodom našich šibalov boli Permoníci. V tento deň deti navštívili rozprávkový dom pod Urpínom, kde zavítal aj  skutočný Permoník.

Obohacujúca bola beseda so spisovateľkou detských kníh – Zuzanou Boďovou a jej košom plným rozprávok. V rámci tvorivých dielní si deti vyrobili vlastného permoníka z flisu. Všetky deti sa zapísali do knihy Banskobystrické šibalstvá a už v prvý deň si odnášali množstvo cenných informácií, krásnych zážitkov a nových priateľstiev.

Pobočka Centrum, 12.7.2022

Druhý deň sa niesol v znamení histórie a poznávania a spoločným znakom druhého dňa Banskobystrických šibalstiev boli Múzeá.

Po rannom zvítaní sa, deti absolvovali prehliadku historických pamiatok v centre mesta so skúsenou pani sprievodkyňou a dozvedeli sa zaujímavé udalosti a fakty z histórie nášho krásneho mesta. Hneď na to deti zavítali do Múzea Slovenského národného povstania (SNP), kde boli pre nich pripravené viaceré didaktické aktivity.

Po výbornom obede a osviežujúcej zmrzline malých šibalov čakalo Poštové múzeum s prehliadkou expozície týkajúcej sa grafickej výroby známok a histórie pošty. V oddelení detskej pošty si deti skúsili pečiatkovanie a napísali pohľadnicu príbuznému. Tento deň letného tábora sa ukončil v parku pod Múzeum SNP zábavnou súťažou plnou športových hier o sladké odmeny.

Pobočka Sásová, 13.7.2022

Tretí deň sa niesol v znamení rozprávok, geografie a divadla.  Po rannom zvítaní  si deti vypočuli rozprávku O dievčine a siedmich bystrických obroch, ktorú pre letné vzdelávacie aktivity vymyslela a napísala spisovateľka detských kníh Zuzana Kubašáková. Prečítala ju deťom ešte ako horúci rukopis.

Rozprávka pripomínajúca povesť bola o siedmich vrchoch – obroch, ktoré musela dievčina prejsť, aby našla zatúlanú ovečku. Deti sa cez rozprávku naučili názvy kopcov a vrchov v Banskej Bystrici a jej okolí a sami sa podieľali na dramatizácii rozprávky, ktorú ukončil konfetový ohňostroj.

V rámci  tvorivých dielní si deti vypracovali vlastnú veľkoplošnú 4D mapu okolia Sásovej a Banskej Bystrice s názvami kopcov, ktoré boli v rozprávke. Použili rýchloschnúcu tvrdnúcu hmotu, tempery a krabičky od liekov. Kreatívna činnosť deti zaujala a vzniklo veľa pekných výtvorov.

Tvorivé dielne prerušili návštevou Divadla pod balkónom, kde si pozreli predstavenie Včielka Ejka, ktoré bolo zábavné, hudobné aj poučné.

Po výbornom obede vyšli na najmenší zo všetkých kopcov z rannej rozprávky – na Bánoš, aby si reálne pozreli okolie a uvideli všetky kopce na vlastné oči.  Po návrate do knižnice pracovali na knihe Banskobystrických šibalstiev, dokončovali mapu a spracovávali zážitky či už cez omaľovánky alebo vlastnú dramatizáciu s maňuškami.

Pobočka detskej literatúry, 14.7.2022

Štvrtý deň sa niesol v znamení: Ku hviezdam a späť. Deti doobeda navštívili hvezdáreň na Vartovke, oboznámili sa s astronómiou, súhvezdiami, planétami, vyskúšali si obrovský ďalekohľad a mali možnosť na obyčajnej ceruzke zažiť silu Slnka.

Popri príjemnej turistike hore i späť si navzájom utužili priateľstvá a užili krásne výhľady.  Po výbornom obede a zmrzline sa deti oboznámili s našou ďalšou pobočkou plnou detských kníh. Dozvedeli sa informácie o básnikovi Mikulášovi Kováčovi, po ktorom je pomenovaná VKMK. Spríjemnením bola narodeninová oslava kamaráta Maťka.

Po príjemných zážitkoch z detského oddelenia sa skupinka presunula do neďalekej Štátnej vedeckej knižnice. Tu navštívili Bábkarský salón Literárneho a hudobného múzea. V expozícii bábok si užili predstavenie o siedmich kozliatkach, vyskúšali si maňušky, zahrali si divadlo a pozreli i  zaujímavé expozície venované regionálnym osobnostiam. Slečny Alexis a Simonka si dokonca vyskúšali i dobové kostýmy. Deti zažili ďalší príjemný deň plný zážitkov.

Pobočka Sásová, 15.7.2020

Piaty deň sa niesol v znamení hier, priateľstva a rozlúčky.  Doobeda sme si pre našich šibalov v spolupráci s jazykovou školou SPEAK pripravili vzdelávacie šibalstvo plné hier, zábavy a angličtiny.

Lektor anglického jazyka sa  deťom venoval 90 minút v angličtine a cez rozprávku o Jackovi a zázračných fazuľkách ich naučil základnú slovnú zásobu a neskôr pripravil preteky papierových žabiek, ktoré si deti veľmi užili.

Neskôr sa deti presunuli do parku, kde si zahrali hru Mesto kníh, ktorú si pre ne pripravila Simonka. Všetkých veľmi bavila a pohltila až tak, že sme sa rozhodli v parku pobudnúť a počkať na ďalší autobus smerom do knižnice.

Po návrate do knižnice a slávnostnom výbornom rozlúčkovom obede čakal deti čas hier a súťaží s knihovníčkami. Neskôr si deti vypočuli v dramatizovanom čítaní povesť o Hrone z knihy spisovateľa Ondreja Sliackeho, ktorej sa samé deti stali súčasťou.

Poslednýkrát si deti zapísali dojmy z piatkového dňa, vymenili si podpisy a pripomenuli si zážitky cez fotografie z celého týždňa.

„Na záver pani knihovníčky každému dieťaťu odovzdali tašku s hodnotnými darčekmi a keď prišiel čas rozlúčiť sa, naplnil nás všetkých pocit, že tento týždeň stál za to!  Spoznali sme skvelé deti a utvorili nové priateľstvá,“

uviedla spisovateľka Zuzana Kubašáková.

Pracovníci VKMK a ich priatelia ďakujú, že mohli potešiť deti a pripraviť im kvalitne strávený týždeň s príbehmi, zážitkami a zaujímavými miestami.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK