FOTO: V okolí Banskej Bystrice sú pre milovníkov lyžovania kilometre bežkárskych tratí

SPRÁVY
2 /

Napriek tomu, že v okrese Banská Bystrica je zložitá pandemická situácia a stále platí obmedzený zákaz  vychádzania, obyvatelia nášho mesta si môžu zašportovať v okolitej zimnej prírode. Po minulotýždňovej snehovej nádielke pracovníci mestskej organizácie ZAaRES upravili desiatky kilometrov bežkárskych tratí.

Na horách za uplynulé dni pri silnom vetre napadlo okolo 40 cm a na hrebeni Kremnických vrchov do 70 cm nového vlhkého snehu, ktorý lámal stromy.

„Naše pracovné  partie pracovali  v náročných podmienkach, aby trate pripravili čo najlepšie Jeden deň prepílili popadané stromy a odstránili ich z trate, na druhý deň po snežení popadali ďalšie. Veľká vďaka za úpravu tratí v mimoriadne ťažkých podmienkach patrí Romanovi Chmelíkovi s kolegom,“

uviedol riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

Vo štvrtok dopoludnia sa prvýkrát v sezóne ratrakom upravoval bežecký štadión na Králikoch a okruhy v dĺžke približne 1 a 2 kilometre. Celkovo sú tu dobré podmienky na bežkovanie.  Na ploche štadióna je do oválu natiahnutá dvojstopa v dĺžke asi 300 metrov. Kto hľadá miesto na výučbu bežeckého lyžovania, toto je ideálne miesto.

Podarilo sa upraviť aj okruh na Šachtičkách. O prepílenie popadaných stromov  a úpravu tretí na snežnom skútri sa postarali Andrej Dubovický, Marek Šišovský a Michal Drozd.

Mestský poslanec Martin Majling, ktorý pracuje v mestskej organizácii ZAaRES, k tomu povedal:

„Podarilo sa nám sprejazdniť podarilo upraviť úseky Šachtičky – Žiare – Izbica – popod Jelenskú skalu – Šachtičky a trate Králiky – Skalka a Králiky – Hostinec, k chate nad Tajovom či Kordíky vrátane bežeckého areálu na Králikoch.“

Martin Majling

Martin Majling

Zároveň dodal:

Sme radi, že sme umožnili pohyb ľuďom na voľnom priestranstve mimo intravilánu mesta. Podľa mňa je to vhodné pre individuálnych lyžiarov či rodiny, z hľadiska ochrany zdravia nejde o masové stretávanie sa a pohyb ľudí ako povedzme na lyžiarskych svahoch. Sprejazdnených je okolo 50 km bežeckých trás v okolí Banskej Bystrice.“

Bežkársky šport na zdravom vzduchu vo voľnej prírode je aj v pandemickej dobe bezpečný a nepočuť, že by sa pri ňom niekto infikoval koronavírusom.  Milovníci bežeckého lyžovania si to pochvaľujú.

V sobotu v noci po takmer 40 dňoch ZAaRES opäť spustil zasnežovanie Areálu zimných športov na plážovom kúpalisku. Počasie počas decembra a začiatku januára bolo mimoriadne teplé a tak sa muselo začínať takmer od nuly. Predpoveď na najbližšie januárové dni je z tohto hľadiska priaznivá.

Problémom na využitie areálu pre ľudí však môže byť zhoršujúca sa pandemická situácia a stále prísnejšie podmienky znižovania mobility občanov zo strany hygienikov a krízového štábu.

Autor: (tom), Foto: ZAaRES a ilustračné