FOTO: Tretí ročník Festivalu svetla a tieňa 2017 v obrazoch

SPRÁVY
0 /

V Banskej Bystrici sa v dňoch 22. a  23. septembra konal tretí ročník zaujímavého multižánrového podujatia Festival svetla a tieňa 2017. Vo verejnom priestore historického centra mesta a v Europe sa predstavilo súčasné vizuálne a svetelné umenie.

Festival priniesol divákom po zotmení neobyčajné divadlo. Inak statické budovy sa menili na gigantické plátna ožívajúce v príbehoch mladých umelcov, ale aj dynamikou tanečníkov v unikátnych predstaveniach s hrou svetla. Novinkou tohto ročníka bol festivalový maskot Svetlonoš.

Návštevníci festivalu mali možnosť aj tento rok vidieť kombináciu rôznych svetelných a umeleckých žánrov. Boli to tri videomappingy a päť projekcií, päť svetelno-tanečných predstavení v prevedení domácej umelecko-tanečnej scény, ako aj zahraničných umelcov, štyri interaktívne diela umožňujúce zapojenie sa diváka, sedem svetelných inštalácií rozmiestnených po celej festivalovej lokalite, dva workshopy, ale aj pozorovanie nočnej oblohy, tradičná hra svetelných a laserových lúčov nad mestom a ďalšie sprievodné podujatia.

Tretí ročník medzinárodného Festivalu svetla a tieňa odhalil tému Časopriestor. Z vedeckého ponímania je časopriestor štvorrozmerný priestor zjednocujúci trojrozmerný fyzikálny priestor a čas. Svetelná výstava v otvorenom verejnom priestore dáva priestor pre vznik a rozvoj súčasného vizuálneho umenia a v rovnakom čase dáva historickým budovám nový architektonický ráz a účel.

Na festivale organizátori z OZ Kultúrne Slovensko predstavili umelcov z oblastí digitálneho umenia, umenia nových médií, umenia performancie, videoartu a fotografie. Priestor dostal aj súčasný a ľudový tanec, hudobní skladatelia a producenti, scénografi, choreografi a svetelní dizajnéri.

„Chceli sme inšpirovať, vzdelávať a zabávať širokú verejnosť. Prepojiť svetlom a umením nielen svetelných fanúšikov z radov verejnosti, ale aj umeleckú, vedeckú a odbornú verejnosť. V neposlednom rade sme  ukázali Banskú Bystricu v novom svetelnom šate,“

povedala riaditeľka festivalu Dagmar Rajčanová.

Festival svetla a tieňa v srdci Slovenska vznikol v roku 2015 pri príležitosti vyhlásenia OSN za Medzinárodný rok svetla a technológií založených na svetle. Cieľom tohto kroku je pripomínať ľuďom celého sveta výraznú úlohu svetla a optických technológii v ich každodennom živote a pri budúcom rozvoji spoločnosti.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová