FOTO: Pred výstavbou OC POINT sa na Huštáku robí archeologický prieskum

SPRÁVY
13 /

Na banskobystrickom Huštáku sa v minulých dňoch objavili stavebné stroje, ktoré na časti pozemku pod budúcim OC POINT Banská Bystrica urobili výkopy a zhrnuli zeminu. Za oplotením ešte nezačala samotná výstavba, ale sa tu vykonáva archeologický prieskum.

Archeologický prieskum

Historik Richard R. Senček pre TV Hronka uviedol:

„V dávnej minulosti bolo toto miesto záplavovou časťou Hrona a jeho prítoku Bystričky. Neskôr boli poniže vybudované tzv. Dolné hrable, ktoré slúžili na zachytávanie plaveného dreva. Tie neskôr zasypali a dnes tade vedie hlavná komunikácia Brezno – Zvolen. Na mieste súčasného archeologického prieskumu boli postavené obytné a hospodárske budovy skôr vidieckeho charakteru.“

Meštianske domy mali aj remeselné dielne, šopy či stajne pre hospodárske zvieratá Pre archeológov budú najzaujímavejšie staré studne a žumpy pod bývalými domami. Ich základy vidno na odkrytej časti územia vyčleneného pre archeológov.

„Odkryté odpadové jamy sú dnes zdrojom informácií a materiálov o tom, ako žili naši predkovia. Nepredpokladám, že by sa tu našli nejaké vzácnejšie veci, pretože časť týchto priestorov bola v dávnych dobách zaplavovaná,“

dodal historik.

Archeologický výskum bude trvať na Huštáku asi mesiac, pokiaľ sa tu nenájde niečo hodnotné pre historikov.

Výstavba OC POINT začne neskôr

Investor nového obchodného centra OC POINT Banská Bystrica, ktoré vznikne na tomto pozemku, má právoplatné rozhodnutie o umiestnení stavby. Peter Šebo, konateľ spoločnosti OP Centrum s.r.o., vlani pre náš portál povedal:

„Momentálne vybavujeme stavebné povolenie. Zároveň rokujeme s mestom o investícii do nového  dopravného systému a  pešej zóny, ktorá tu vznikne.“

Podľa našich informácií bolo potrebné technicky doriešiť dopravnú situáciu okolo novej stavby, doťahovala sa aj architektúra nového objektu. Problémové veci by sa mali v krátkom čase vysporiadať. Keďže ide o exponovanú časť územia mesta pod Urpínom, kladie samospráva dôraz na kvalitné architektonické a urbanistické riešenie.

Podľa pôvodného projektu celková plocha nového centra prevýši osem tisíc m2. Návštevníci by tu mali nájsť obchodné a reštauračné zariadenia, rodičom s deťmi poslúžia aj dve detské ihriská. Jednoduchú dostupnosť z parkovísk zabezpečia tri výťahy s eskalátormi. Pre motoristov bude k dispozícii jediné bezplatné parkovanie v užšom centre mesta na dvoch parkoviskách, ktoré sa budú nachádzať na streche a prízemí vedľa objektu.

V okolí OC POINT sa výrazne zmenia  dopravné pomery. Na Huštáku by mal vzniknúť peší bulvár v pokračovaní Dolnej ulice smerom k Europe aj s podchodom. Miesto súčasnej cesty od centra k ESC sa musí poza objekt vybudovať nová komunikácia popri hlavnej I/66 s potrebnými technickými parametrami.  

Veľkým bonusom pre mesto a jeho obyvateľov bude premena Vajanského námestia na pešiu zónu s cyklotrasou. Táto investícia bude finančne náročná, preto mesto v spolupráci s investorom hľadá možnosti jej financovania z eurofondov. Viac informácií  o projekte nájdete na www.opcentrum.sk .

 

Autor: (tom), Zdroj: opcentrum.sk, Foto: Mirka Chabadová