FOTO: Po Medzinárodnom dni detí v Parku pod Pamätníkom SNP aj víkend patrí deťom

SPRÁVY
4 /

Vo štvrtok malí i veľkí Bystričania v Parku pod Pamätníkom SNP už tradične oslávili Medzinárodný deň detí. Oslavy MDD pokračujú v Banskej Bystrici aj počas víkendu.

Výborná atmosféra na MDD v Parku pod Pamätníkom SNP

Mesto Banská Bystrica pripravilo pre deti s ich rodičmi a príbuznými od 16:00 – 19:00 hod. zaujímavý program, ktorý prilákal do parku stovky malých i veľkých Bystričanov.

V samotnom programe nechýbali rôzne hry a súťaže pre deti, tvorivé dielne, športové súťaže, ukážky práce hasičov, mestských policajtov, záchranárov z Červeného kríža, historický tábor, vystúpenia sokoliarov, ukážky výcviku psov a svoje umenie predviedli aj leteckí modelári.

Na hlavnom pódiu predviedli deti zo ZUŠ Jána Cikkera svoj tanečný program. Od 17:00 hod. to bol klasický príbeh slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského O troch grošoch v podaní Divadla Oskar.

Príjemná atmosféra osláv vyvrcholila podvečerným koncertom známej hip-hopovej speváčky a raperky Simi. Najpočúvanejšia ženská interpretka na Slovensku priviedla do varu všetkých návštevníkov bez rozdielu veku.

Kolotoče na Hronskom predmestí  sú v prevádzke od 14:00 – 20:00 hod. až do 11. júna 2023.

Oslavy MDD pokračujú aj v sobotu 3. júna

V sobotu už o 8:00 hod. sa môžete vydať na Prechod rozprávkovým lesom, ktorého súčasťou budú sprievodné akcie i posedenie s občerstvením. Štartuje sa v Kremničke pred tamojšou materskou školou.

Od 14:00 hod. budú za Aulou SZU a v Radvanskom parku pripravené podujatia pre všetky deti. Bude to Deň detí v Radvani s hudobnými a tanečnými vystúpeniami, nebudú chýbať ani rôzne atrakcie pre deti s občerstvením.

Od 18:30 až do 22:00 hod. si nenechajte ujsť Radvanskú tancovačku pod holým nebom so Soňou Kopčanovou, Enrikom Řepkom a Zuzanou Von Semerskou. Zabavia sa malí i veľkí návštevníci.

Program nielen pre tých najmenších je pripravený aj v rámci 15. ročníka Víkendu otvorených parkov a záhrad, ktorý sa koná od 2. do 4. júna 2023.

V minulosti boli krása a život v záhradách častou inšpiráciou pre hudobných skladateľov a iných umelcov. Aj preto bola pre tento rok zvolená téma s názvom „Melódie záhrad“.

Posolstvom podujatia je priblížiť krásu, ako aj šíriť myšlienky aktívnej ochrany a kvalitnej údržby životného prostredia, ktoré nás obklopuje. Program bude prebiehať vo Vile Dominika Skuteckého so záhradou.

Macramé workshop  v sobotu 3. júna 2023 o 16:00

Príďte si vyrobiť vlastné macramé – záves na kvetináč alebo inú dekoráciu na mieru, ktorú si môžete aj priniesť so sebou. Macramé je klasická textilná technika uzlíkovania, pomocou ktorej si môžete vyrobiť rôzne textilné dekorácie. Workshop bude viesť lektorka a materiál bude k dispozícii. Vstupné je 2,50 € /osoba

Komentovaná prehliadka záhrady Vily Dominika Skuteckého v nedeľu 4. júna 2023 o 14.00

Prevedú vás záhradou unikátnej neorenesančnej vily maliara Dominika Skuteckého z konca 19. storočia. Atmosféru vily so záhradou v medzivojnovom období zachytil v knihe svojich spomienok V hniezde spisovateľ Peter Karvaš, vnuk Dominika Skuteckého. Prostredníctvom komentovanej prehliadky s Marošom Rovňákom sa dozviete o jej histórii ale aj o nedávnych zmenách a ďalších plánoch na jej zveľaďovanie. Vstupné je 1 € /osoba

Čaká nás podľa všetkého slnečný víkend, tak si ho so svojimi blízkymi užite ako sa patrí.

Autor: (tom) , Foto: Ján Miškovič a ilustračné