FOTO: Pellegrini s Druckerom oznámili najväčšiu rekonštrukciu Rooseveltky v histórii

SPRÁVY
22 /

V piatok dopoludnia podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a  minister zdravotníctva Tomáš Drucker v sprievode banskobystrického primátora Jána Noska navštívili v Banskej Bystrici Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH), Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou (DFNsP) a Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D. Roosevelta. Po obede pokračovali v návšteve Národného rehabilitačného centra Kováčová.

My sme s nimi absolvovali prehliadku DFNsP aj s riaditeľkou Mariannou Hoghovou a Rooseveltovej nemocnice s generálnou riaditeľkou Miriam Lapuníkovou. Obidve nemocnice prechádzajú zmenami a rekonštrukciou, zároveň potrebujú ďalšie financie na investície.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou

V roku 2007 prešla časť budovy DFNsP  rekonštrukciou 3. nadzemného podlažia a dobudovalo sa 4. Podlažie y eurofondov. Vďaka týmto stavebným úpravám boli kompletne zrekonštruované priestory II. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny, vybudovali sa  operačné a zákrokové sály. Kompletnou rekonštrukciou tiež prešla Klinika pediatrickej onkológie a hematológie.

V roku 2016 prebehla kompletná rekonštrukcia polikliniky nultého  a 1. poschodia budovy nemocnice. Vďaka rekonštrukcii sú pacientom k dispozícii účelné a priestranné čakárne vrátane detských kútikov a moderne vybavené ambulancie. V ďalšom kroku vedenie DFNsP  plánuje rekonštrukciu II. Detskej kliniky, Kliniky detskej  chirurgie a samozrejme pracovísk fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Ako povedal Peter Pellegrini, ktorý má vo vláde na starosti aj eurofondy, bystrickej nemocnici ako jednej z troch na Slovensku sa darí držať plusové hospodárenie, vďaka čomu môže čerpať zdroje z EÚ aj v novom programovacom období. Malo by ísť o čiastku do 15 miliónov eur.

Obaja vládni predstavitelia si prezreli zrekonštruované časti nemocnice a obdivovali screeningové centrum pre novorodencov pracujúce pre celé Slovensko, ktoré im predstavil profesor Svetozár Dluholucký. Ten zaviedol v DFNsP aj unikátnu liečbu po otrave húb.

Rooseveltova nemocnica

Susedným areálom  Rooseveltovej nemocnice sprevádzali vládnu návštevu generálna  riaditeľka Miriam Lapuníková s medicínskym riaditeľom Milanom Urbánim. Prešli zrekonštruované priestory nemocnice s novým urgentom a operačnými sálami, ale aj novorodenecké oddelenie s dvojtriednou materskou školou, ktorá slúži deťom zamestnancov nemocnice.  

Ako vysvitlo, na ďalšie potrebné investície z eurofondov bystrická nemocnica spolu s ďalšími najväčšími štátnymi zdravotníckymi zariadeniami kvôli  minulým dlhom nespĺňajú podmienky na čerpanie eurofondov v tomto programovacom období. Preto pomôže ministerstvo zdravotníctva vlastnými zdrojmi. Pre Banskú Bystricu to znamená 20 miliónov eur v I. etape a ďalších  40 miliónov eur v ďalších rokoch.

V Rooseveltovej nemocnici by malo dôjsť ku kompletnej rekonštrukcii tepelného hospodárstva a obvodového opláštenia. Na urgente vznikne traumacentrum.

Tlačová beseda pred Rooseveltkou

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini na stretnutí s novinármi povedal:

„Sme na pôde Rooseveltovej a DFNsP a  nemocnice a ako Bystričan som rád, že naše pozvanie prijal pán minister zdravotníctva Tomáš Drucker, pretože Banská Bystrica patrí medzi top centrá poskytovania lekárskej starostlivosti na Slovensku. Rooseveltova nemocnica spolu so susednou Detskou fakultnou nemocnicou sú najväčším zamestnávateľom v rámci BBSK s viac ako 2500 zamestnancov.“   

Ďalej vicepremiér dodal:

„Vďaka členstvu SR v EÚ európske peniaze v predchádzajúcom programovom období v rokoch 2013 až 2017 prispeli k značnej rekonštrukcii častí týchto dvoch nemocníc. Detská nemocnica na svoje projekty čerpala viac ako 6,5 milióna eur. Investičná injekcia pre Rooseveltovu nemocnicu dosiahla sumu viac ako 26 miliónov eur, z ktorej sa rekonštruovali aj spomínané operačné sály či urgent.“

Pripomenul tiež, že do tejto spádovej nemocnice po poslednom výjazdovom zasadnutí vlády v meste pod Urpínom prišlo 1,8 milióna eur z vládnych zdrojov, za ktoré sa tam urobil kus práce, ako boli nové vstupné priestory polikliniky, obnovené komunikácie vo vnútri areálu alebo celková úprava havarijného stavu agregátov zabezpečujúcich chod nemocnice, ak by došlo k výpadku elektrickej energie.

Keďže Rooseveltova nemocnica nemôže čerpať európske prostriedky ako väčšina slovenských nemocníc, ktoré majú pred sebou dlhy a tlačia tento problém, musí  čakať na iné zdroje Minister zdravotníctva  Tomáš Drucker k tomu uviedol:

„Zo 70 miliónov eur, ktoré sú v rozpočte ministerstva zdravotníctva v tomto roku vyčlenené na obnovu nemocníc, značná časť pôjde práve do Rooseveltovej nemocnice. Operačné sály či urgent sú už zrekonštruované. Teraz nemocnicu čaká kompletná rekonštrukcia obvodového opláštenia, tepelného hospodárstva, výmena okien a obnova ďalších častí. V tomto roku sme vyčlenili 20 miliónov eur a začína sa verejné obstarávanie. Verím, že začiatkom budúceho roka by sa už mohli začať stavebné práce. V nasledujúcich rokoch plánujeme do tejto nemocnice investovať ešte ďalších zhruba 40 miliónov eur.“

Po obnove sa podarí vyriešiť aj pavilón infektológie, ktorý sa zo starej nemocnice  presťahuje pod jednu strechu do Rooseveltovej nemocnice.

Primátor mesta Ján Nosko, ktorý predtým viedol DFNsP, oboch vládnych predstaviteľov  doplnil:

„Málokedy sa stáva, aby do našich dvoch nemocníc prišla takáto silná vládna návšteva s konkrétnymi investíciami. Myslím, že je to dobrá správa pre mesto i celý náš región, pretože tieto dve nemocnice majú nadregionálny rozmer. Osobne ma teší, že DFNsP si udržala svoj vysoký kredit, môže ďalej čerpať eurofondy a nadviaže tak na predchádzajúce úspechy v tejto oblasti.“

Obidve  nemocnice (SÚSCCH z vlastných a úverových financií) majú pripravené investičné projekty, ktoré sa budú financovať z externých zdrojov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová