FOTO: Partizán pod Urpínom smutne hľadí na mesto pod ním

SPRÁVY
3 /

Ďalšou historickou pamiatkou v blízkosti malej železničnej stanice, ktorá by si spolu s Kaplnkou sv. Jána Nepomuckého zaslúžila našu pozornosť a starostlivosť, je socha Partizána. Je z pieskovca, ktorý vo vlhkom a tienistom prostredí postupne chátra.

Ide o dielo akademického sochára Karola Dúbravského (1913-1955) z roku 1964.Autor pôsobil na Pedagogickej v Banskej Bystrici. Venoval sa  komornej a monumentálno-dekoratívnej tvorbe pomníkov  a pamätníkov na strednom Slovensku. Inšpiroval sa ľudovým rezbárstvom, vystavoval doma i v zahraničí.

Zaujímavý osud má oblúkový podstavec, na ktorom socha Partizána stojí. Pôvodne na ňom bola socha M.R.Štefánika z roku 1930, na ktorú sa poskladali vojaci pešieho pluku nesúceho meno tohto slávneho Slováka. Tú sem v roku 1938 kvôli okupácii previezli z Komárna. Po skončení vojny  sa socha Štefánika vrátila späť a podstavec zostal až do roku 1964 prázdny, keď naň osadili Partizána.

Bystrická socha Partizána po rokoch obrástla stromami z blízkeho lesa pod Urpínom. Krehký pieskovec, z ktorého je socha vytvorená, okrem znečistenia trpí aj plesňou. Nachádza sa hneď vedľa železničnej stanice Banská Bystrica a pre cestujúcich je vlastne prvým stretnutím s históriou a umením nášho mesta po vystúpení z vlaku.

Menší podstavec sochy je znehodnotený sprejermi a hanlivými výrazmi vyrytými do kameňa. V okolí sa hromadia odpadky a prázdne fľaše, ktoré tu zanechávajú neporiadni návštevníci. Tie „našťastie“ vidno až vtedy, keď prídete bližšie k soche chodníkom pod Urpínom.

Socha by si vyžadovala komplexnejšiu obnovu. Mesto počíta len s jej očistením od hrubých nečistôt. V minulosti sa uvažovalo o premiestnení Partizána na iné miesto, dokonca v hre mala byť dokonca aj Praha. To dnes neplatí. Momentálne však kvôli financiám zrejme nie je aktuálne ani presťahovanie sochy v rámci mesta. .

„Z hľadiska záchrany tejto historickej pamiatky a umeleckého diela sochára Dúbravského by sme nemali námietky voči presťahovaniu sochy Partizána na vhodnejšie miesto v Banskej Bystrici. Mesto by však pri príležitosti 70.výročia SNP mohlo zabezpečiť aspoň očistenie okolia a odstránenie rôznych nápisov na podstavci sochy, ktoré znehodnocujú jej význam pre návštevníkov mesta,“

hovorí podpredseda Oblastného výboru SZPB v Banskej Bystrici Anton Hoffmann.

Zatiaľ bystrický Partizán spod Urpína smutne hľadí na mesto pod ním, priamo na Národnú ulicu. Čaká, či si ho niekto všimne a zreštauruje jeho pieskovcový povrch poznačený zubom času. Mal by ešte toho veľa povedať budúcim generáciám…

 

Autor: (tom), Foto: redakčné