FOTO: Parkouristi to v Banskej Bystrici opäť rozbalili naplno

SPRÁVY
0 /

Piaty ročník podujatia Parkour Meeting Banská Bystrica sa odohrával na Zimnom štadióne – v hale B, kde mali organizátori jasný cieľ. Premeniť prázdnu halu na parkourové ihrisko plné najrôznejších prekážok od “kociek” z paliet, cez bariéry, až po hrazdy.

Parkouristi plnili aj výzvy

„Prípravy boli aj tento rok náročné, ale pomohlo nám s nimi množstvo dobrovoľníkov z Banskej Bystrice, ale dokonca aj z iných miest, za čo sme im veľmi vďační,“

povedal Dávid Lupták, jeden z tímu organizátorov tohto podujatia, ktorí do haly zvážali prekážky už deň pred jej začatím.

Bojovali aj so strachom

Samotné podujatie sa začalo vo štvrtok popoludní, kedy sa hala postupne zapĺňala parkouristami zo Slovenska i Česka.

„Vo štvrtok ich čakal voľný program, individuálny tréning, zoznamovanie sa… A samozrejme, oficiálne otvorenie akcie, na ktorom už nechýbali ani zahraniční hostia Filippo Coen a Emanuele Snider zo Sango Parkour z Talianska či mestský poslanec Matúš Molitoris, ako zástupca mesta,“

pokračoval Dávid.

Tohtoročnou novinkou tohto podujatia bolo aj tzv. plnenie výziev. Parkouristi si mohli v trojiciach, v ktorých sa medzi sebou nepoznali, vybrať šesť z desiatich úloh, po ktorých splnení boli odmenení.

„Medzi úlohami boli napríklad vybehnutie na Urpín, odfotenie “neparkouristu”, ako robí stojku, dobrý skutok či urobenie niečoho, z čoho majú strach,”

vysvetlil mladý organizátor.

Špeciálny tréning pre parkouristky

Hlavný program, ktorý bol venovaný aj verejnosti, pokračoval v piatok. Talianski hostia viedli tréning v parku pod Pamätníkom SNP, ktorý dal parkouristom, ale aj Banskobystričanom, ktorí naň zavítali, poriadne zabrať.

„Behali sme v parku a po schodoch, a to všetko za riadnej horúčavy. Pokračovali sme strečingom a cvikmi na zvýšenie mobility,”

uviedol Dávid, ktorý spomenul, že nasledoval voľný tréning na prekážkach v parku a návrat do haly.

Mladých športovcov čakal krátky oddych a čas na obed. Po ňom nasledovali prednášky a workshopy, ako pre účastníkov, tak i pre každého, kto sa prišiel pozrieť.

„Skúsenejší parkouristi vysvetľovali záujemcom tréning balansu na zábradliach pri hale, vlastný priestor dostali dievčatá na workshope, nastavenom špeciálne pre ne. K slovu sa dostali opäť i hostia, ktorí si pripravili tréning, zameraný na napájanie techník do plynulého pohybu,”

spomenul Dávid.

Nasledovalo spoločné fotenie, počas ktorého niektorí parkouristi neváhali urobiť stojku ani niekoľko metrov nad Hronom. Podvečer sa parkouristi dočkali nečakaného prekvapenia o ktorom Dávid uviedol:.

„Keďže išlo už o piaty ročník našej akcie, pripravili sme pre účastníkov narodeninovú tortu,” prezradil so slovami, že po nej pokračovali workshopy strečingu a špeciálny nočný tréning v parku, pri ktorom sa parkouristi učili ovládať svoje telo za sťažených podmienok a čo najtichšie.

Vyskúšali si ho aj deti z detského domova

V sobotu ráno sa mladí skokani opäť vrátili do parku, kde prebiehal workshop metódy, z ktorej parkour vychádza, tzv. Prirodzenej metódy.

„Zaujímavosťou je, že účastníci ho absolvovali polonahí a naboso, ako sa zvyklo trénovať pred desiatkami rokov,”

poznamenal Dávid.

Prešli tak až na Fončordu, kde pokračovali vo voľnom tréningu na točitých betónových múroch a následne sa vrátili do haly .Poobede sem zavítala okrem iných návštevníkov aj asi 50-členná skupina detí z detských domovov, ktoré boli práve v letnom tábore.

„Pod vedením parkouristov si viacerí chalani vyskúšali rozcvičku, tréning jednotlivých techník a nakoniec sme aj my sami žasli, ako po dvoch hodinách dokázali krásne napájať jednotlivé skoky,”

doplnil informáciu mladý organizátor.

Hostia na workshopoch

Okrem toho počas poobedia prebiehali opäť workshopy talianskych hostí, na svoje si prišli aj workouteri pri tréningu na kruhoch. Kto chcel, mohol sa zdokonaliť v kotúľoch – rolloch a workshop základných techník parkouru si vyskúšali aj ľudia z radov verejnosti.

„Večerný program pokračoval vo voľnej atmosfére až do skorých ranných hodín, kedy sa už značne vyčerpaní parkouristi neprestávali baviť kúskami ako preskakovanie idúcej motorky saltom či prekráčaním celej hracej plochy zimáku po rukách,”

dodal Dávid.

Parkouristi ako veľká rodina

Už v nedeľu ráno čakalo parkouristov aj organizátorov náročné vstávanie. Jedných preto, že hodiny preskákali na prekážkach a druhí zase riešili rozoberanie prekážok a ich prípravu na odvoz z haly. S tým organizátorom radi pomohli aj niektorí účastníci, ktorí kvôli tomu dokonca zostali v Banskej Bystrici o niekoľko hodín dlhšie, ako plánovali.

„Aj tu sa ukázal parkourový duch – to, že sme jedna veľká rodina a držíme pokope. Touto cestou by sme chceli veľmi pekne poďakovať všetkým sponzorom, priateľom a dobrovoľníkom, ktorí nám túto akciu pomohli pripraviť. Veríme, že vďaka nim sa meeting podarí aj o rok – ešte väčší a ešte nezabudnuteľnejší,”

povedal k Parkour meetingu na záver Dávid.

Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Komunitnej nadácie Zdravé mesto.

Zdroj: Jakub Forgács, Foto: Dodiak Lukáč