FOTO: Nová autobusová stanica je po vyše tridsiatich rokoch otvorená!

SPRÁVY
37 /

Trvalo to viac ako 30 rokov, čo Bystričanov a návštevníkov mesta strašila rozostavaná a nedokončená autobusová stanica. Od štvrtka 21. Septembra 2017 to už neplatí, Banská Bystrica má najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku.

Na slávnostnom otvorení patrilo hlavné slovo primátorovi mesta Jánovi Noskovi a konateľovi spoločnosti Primum, s.r.o. Ivanovi Hlaváčkovi. Investor postavil v Banskej Bystrici prvé hybridné centrum Terminal Vlak – Bus – Shopping na Slovensku.

Stavba, ktorá spája dopravnú časť s obchodnou, začala v marci 2016 a dokončila sa v septembri 2017. Mesto od investora odkúpi dopravnú časť za 3,2 milióna eur s DPH z úveru schváleného mestským zastupiteľstvom, ktorý sa bude splácať z prevádzky autobusovej stanice.  

Primátor Ján Nosko na otvorení nového centra uviedol:  

„Ide o najmodernejšie hybridné centrum tohto typu, ktoré ponúkne obyvateľom mesta a cestujúcej verejnosti vysoký štandard. Od dnešného dňa sme začali s testovacou prevádzkou dopravnej časti. Počas nej bude medzi Banskou Bystricou a Zvolenom premávať asi 80 spojov. O polnoci z piatka na sobotu sem presmerujú prímestskú aj diaľkovú dopravu a od 1. októbra budú z autobusovej stanice premávať aj linky MHD.“

Prvých cestujúcich na prímestskej linke  privítala nová autobusová stanica  vo štvrtok o  o 5:25 hod. ráno. Do termínu zavkladovania dopravnej časti autobusovej stanice na list vlastníctva mesta, ju  bude samospráva prevádzkovať  na základe zmluvy o výpožičke.  Do konca roka 2017 zabezpečí skúšobnú prevádzku novej autobusovej stanice Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB), a. s.  Následne bude verejným obstarávaním vysúťažený nový prevádzkovateľ .

Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík k samotnej prevádzke novej autobusovej stanice dodal:

„Som veľmi rád, že sa nám to všetko podarilo stihnúť do tohto termínu. Nová autobusová stanica je bezbariérová a má aj vodiacu dlažbu pre nevidiacich. Súčasťou je aj SOS stanica vybavená defibrilátorom. Je tu 19 farebne odlíšených nástupíšť pre prímestské a diaľkové vrátane MHD: Cestujúcim poslúži  20 smart lavičiek a rovnaký počet informačných obojstranných označníkov na každom nástupišti ale aj osem veľkých LCD panelov v dopravnej aj obchodnej časti.“

Vysoký bezpečnostný štandard novej autobusovej stanice dodáva 16 bezpečnostných kamier napojených priamo na operačné stredisko mestskej polície. Celý priestor je  tiež vybavený najmodernejším smart osvetlením s automatickým nastavením intenzity osvetlenia. Interiéry pôsobia elegantným dojmom.

Spolumajiteľ spoločnosti Primum s.r.o. Ivan Hlaváček k obchodnej časti novej autobusovej stanice povedal:   

„Súčasťou hybridného centra  je aj 40 obchodných jednotiek nad dopravnou časťou s parkoviskom pre 300 vozidiel a službami.  V Banskej Bystrici vďaka tomu  pribudlo 400 nových pracovných miest. K moderným vymoženostiam nepochybne patrí aj to, že cestujúci sa dostane suchou nohou z obchodnej časti do dopravnej a naopak.“

O ranného otvorenia novej autobusovej stanice prúdili do priestorov obchodnej časti i samotnej dopravnej časti davy ľudí. Na nádvorí prebieha kultúrny program, ktorý bude zabávať návštevníkov aj v piatok a sobotu. Zvedavcov budú nepochybne lákať aj zľavy na tovar v jednotlivých obchodoch.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová