FOTO: Nová autobusová stanica už rastie ako z vody

SPRÁVY
2 /

Od začiatku výstavby pôvodnej autobusovej stanice v Banskej Bystrici, ktorá sa zastavila v roku 1990, uplynulo 33 rokov. Po zbúraní starej autobusovej stanice nazývanej aj „bystrické strašidlo“ sa na jej mieste 16. marca 2016 položil základný kameň moderného komplexu Terminal Shopping Center.

Po nadobudnutí právoplatnosti všetkých stavebných povolení v apríli začali na stavenisku výkopové a zemné práce Mechanizmy pripravovali  priestor  na základy pod železobetónovú konštrukciu nových  stavebných objektov.

Stavbári sa však museli vysporiadať so spodnou vodu, ktorej hladina pri Hrone je pomerne vysoko. Napokon bolo potrebné zdvihnúť základovú škáru s využitím upraveného recyklovaného materiálu, ktorý tu zostal po búracích prácach. Ten sa využíva aj pri ďalších úpravách terénu na stavenisku.

Zároveň sa muselo zabezpečiť odvedenie spodnej vody zo stavebnej jamy, čím došlo k určitému posunu v harmonograme prác, ktoré sa teraz zintenzívnili. Aktuálne po osadení základov stavbári v dopravnej časti komplexu  budujú železobetónové steny, v ďalšej časti pokračujú zemné práce s úpravou nivelety. Dodávateľom stavby je spoločnosť Vítkovice Revmont a.s.

Prebiehajúce stavebné práce si vyžiadali postavenie štetovnicovej steny vo výkope blízko komunikácie a dočasný záber jedného pruhu cesty I/66 v úseku medzi čerpacou stanicou Shell a železničnou stanicou. Tu si vodiči musia dávať pozor na zmenu dopravy a aj výjazd nákladných áut zo staveniska.

Primátor mesta Ján Nosko k pokračujúcej výstavbe autobusovej stanice uviedol:

„Som rád, že sa nám podarilo vyriešiť technické problémy a stavebné práce pokračujú intenzívnym tempom. Naďalej rokujeme s investorom a dodávateľom o dizajne a technickom vybavení dopravnej časti autobusovej stanice. Cestujúcim chceme poskytnúť  maximálny komfort a ľahkú orientáciu v aktuálnych spojoch autobusov i vlakov.“

Ďalej k tomu dodal:

Verím, že napriek miernemu časovému sklzu je termín dokončenia  výstavby v prvom polroku 2017 reálny. Zástupca mesta sa pravidelne zúčastňuje kontrolných dní a dohliada na výstavbu, aby sme mali pred odkúpením dopravnej časti istotu, že je všetko v poriadku.“

Celý komplex Terminal Shopping Center Banská Bystrica bude mať dve časti – nový autobusový terminál s pasážou a obchodné centrum. V areáli sa vybudujú parkovacie plochy a komunikácie napojené na existujúcu cestnú infraštruktúru.

Samotný dopravný terminál je situovaný pod nákupným centrom. Celková investícia dosiahne výšku okolo 20 miliónov eur. Autobusovú  stanicu po dokončení od investora odkúpi mesto Banská Bystrica.

Predpokladaný termín dokončenia nového dopravno – obchodného komplexu  je polrok 2017.  Do jeho otvorenia bude fungovať dočasná autobusová stanica na Mičinskej ceste. Vo štvrtok príde do Banskej Bystrice konateľ spoločnosti Primum s. r . o. Ivan Hlaváček,  takže vám o priamo zo stavby prinesieme aj stanovisko investora

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová