FOTO: Nádherné vyvrcholenie osláv pod Pamätníkom SNP

SPRÁVY
5 /

Oslavy 75. výročia SNP  v Banskej Bystrici vyvrcholili večer 29. augusta 2019 pod Pamätníkom SNP krásnym galaprogramom, jedinečným videomappingom a ohňostrojom. Tisíce návštevníkov ocenili tento program častým potleskom na otvorenej scéne.

Na obrovskom pódiu sa popoludní postupne striedali umelci a súbory rôznych žánrov. O 20:30 hod. začal večerný galaprogram v priamom vysielaní RTVS. Diváci mohli v skvele pripravenom programe vidieť a počuť operného speváka Miroslava  Dvorského, skupinu Desmod, Kristínu, 12 – ročného klaviristu  Ryana Martina Bradshawa, La Goiu, Lúčnicu, SĽUK, Simona Müllera, Richarda Müllera, Slovenské divadlo tanca a ďalších umelcov.

Jednotlivé vystúpenia nadväzovali na seba v rýchlom slede, až program dospel k originálnej videomappingovej show premietanej priamo na objekt pamätníka. Jeho tvorca architekt Dušan Kuzma by mal z oživenia svojho diela profesionálnymi počítačovými dizajnérmi a grafikmi určte radosť. Na Slovensku v takejto kvalite ešte nič také nebolo.

Betónová fasáda Pamätníka SNP sa premenila na filmové plátno s nádherným farebným riešením a svetelnými efektmi, s prierezovým pohľadom na našu históriu cez SNP až do súčasnosti. Dielo českých digitálnych majstrov nadchlo všetkých prítomných divákov. Prostredie Pamätníka SNP je na takúto svetelnú show priam stvorené.

Krátko po skončení videomappingu nasledoval záverečný ohňostroj, ktorý uzavrel tieto oslavy okrúhleho výročia SNP. Bystričania a návštevníci mesta odchádzali s nezabudnuteľným zážitkom z celého sviatočného dňa, ktorý Banská Bystrica v takomto prevedení ešte nezažila.

Ministerstvo kultúry s ministerstvom obrany a vnútra, spolu s Múzeom SNP a ďalšími organizátormi pod záštitou predsedu vlády SR Petra Pellegriniho odviedli kvalitnú prácu na príprave a realizácii tohto monumentálneho podujatia, za čo sa im treba poďakovať.

Banská Bystrica ako srdce Povstania sa vo štvrtok stala centrom pozornosti demokratického sveta, ktorý si váži historické povstanie slovenského ľudu proti nemeckému nacizmu a pridala sa k víťazným mocnostiam v druhej svetovej vojne. Boli to veľmi dôstojné oslavy SNP, na ktoré sa nezabúda…

Autor: (tom) , Foto: Mirka Chabadová a Marek Rakovský