FOTO: Na mieste bývalej Slovenky vyrastie v Banskej Bystrici atraktívna mestská štvrť

SPRÁVY
7 /

V centre Banskej Bystrice, v blízkosti historického jadra mesta v priestoroch bývalej Slovenky, vyrastie v najbližších rokoch ucelená mestská štvrť s prevažujúcou funkciou bývania. Na ploche s celkovou výmerou 34 500 m2 vznikne atraktívne mestské bývanie vo vysokom štandarde, s dôrazom na kvalitnú architektúru a bezpečný verejný priestor.

Projekt Proxenta

Počas slávnostného zahájenia projektu to v spoločnosti zástupcov mesta potvrdil Pavol Kožík, generálny riaditeľ a majiteľ investičnej skupina Proxenta, ktorá je developerom projektu.

Územie, na ktorom vyrastie nová štvrť Rezidencie Slovenka, má za sebou bohatú históriu. V 19. storočí bola na tomto území stoličková továreň, neskôr tu vznikla fabrika na výrobu súkna. V päťdesiatych rokoch minulého storočia sem doslova za jedinú noc presťahovali textilnú továreň Slovenka, ktorá pôvodne sídlila pri Martine.

Od roku 1954 bola Slovenka druhým najvýznamnejším textilným závodom v bývalom Československu. Po páde komunistického režimu závod postupne upadal. V roku 2011 nový majiteľ výrobu presťahoval a závod definitívne zatvorili.

Vzhľadom na svoju polohu má budúca štvrť potenciál stať sa novým kultúrno-spoločenským centrom Banskej Bystrice. Z jednej strany susedí areál s historickým centrom mesta, kde sú všetky dôležité mestské a občianske inštitúcie v pešom dosahu. Z druhej strany uzatvára pozemok rieka Bystrica, ktorá sa vďaka vynovenému nábrežiu opäť stane súčasťou života mesta.

Výstavbu projektu Rezidencie Slovenka vo štvrtok 23.6.2022 slávnostne zahájil majiteľ a generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta Pavol Kožík, Martin Škodáček, riaditeľ developmentu skupiny Proxenta a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Zľava Martin Škodáček, Pavol Kožík a Ján Nosko

Zľava Martin Škodáček, Pavol Kožík a Ján Nosko

Podľa Kožíka sa Banskobystričania môžu tešiť na architektonicky veľmi príťažlivý projekt v mierke nepresahujúcej šesť nadzemných podlaží, ktorý bude obklopovať verejný park s množstvom hodnotnej zelene a rôznymi zónami na aktívne trávenie voľného času.

Dôležitým prvkom budú opatrenia na zachytávanie vody ako sú napríklad zelené strechy či využitie vodopriepustných materiálov. Projekt tiež počíta s umiestnením parkovania výhradne do podzemných garáží, čo zvýši nielen atraktivitu projektu, ale predovšetkým jeho bezpečnosť,“

prezradil Kožík.

Zahájenie projektu

Zahájenie projektu

Počas príhovoru ocenil Pavol Kožík aj doterajšiu dobrú spoluprácu s mestom a jeho predstaviteľmi:

„Uvedomujeme si, že areál Slovenky je pre mesto veľmi dôležitý a že projekt takéhoto rozsahu musí vznikať v súlade s požiadavkami mesta a jeho obyvateľov. Verím aj v ďalšiu úspešnú spoluprácu, aby sme zámer, ktorý sme dnes predstavili, mohli aj úspešne zrealizovať.“

Pavol Kožík

Pavol Kožík

Podľa banskobystrického primátora Noska je Rezidencie Slovenka projekt, ktorý Banskobystričania očakávajú.

„Všetci si želáme, aby tento, pre mesto veľmi dôležitý areál, ožil. Verím, že  po vzájomných rokovaniach dospejeme k zhode, aby sme mohli pristúpiť k zmenám v územnom pláne, pokiaľ budú potrebné. Urobíme všetko preto, aby sme tento proces neodďaľovali, ale naopak, našli dobré riešenie, ktoré bude v prospech všetkých Banskobystričanov,“

uviedol tesne po slávnostnom zahájení výstavby Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

O developerovi

Investičná skupina Proxenta patrí do prvej desiatky najväčších slovenských rezidenčných developerov. Aktívna je najmä v centre hlavného mesta, kde v súčasnosti realizuje výstavbu rezidenčného projektu Kesselbauer, ako aj menšieho projektu Vila Biela. Ďalšie dva projekty, Weinhauer a Proxenta Residence sú už ukončené a odovzdané do užívania.

Okrem toho Proxenta pripravuje aj projekt Stockerka v Devínskej Novej Vsi a výstavbu polyfunkčného komplexu Šancová v blízkosti bratislavskej hlavnej stanice. V minulom roku skolaudovala Proxenta aj veľký rezidenčný projekt Tabáň v centre Nitry, za ktorý získala prestížny titul Developer roka.

Zdroj: Monika Balgová , Foto: redakčné, Proxenta a vizualizácie