Foto: Na Grilliade v Banskej Bystrici sa jedlo, pilo a zabávalo

SPRÁVY
11 /

Jediný gastronomický festival zameraný na grilovanie na Slovensku opäť nesklamal. Vôňa grilovaných špecialít prilákala na Námestie slobody tisíce návštevníkov nielen z Banskej Bystrice, ale z celého Slovenska aj zahraničia.

grilliada nedela 2013 (36)„Našou ambíciou bolo rozšíriť festival Grilliada na celonárodnú úroveň. Preto sme tento rok investovali do masívnejšej kampane nielen v regióne, ale na celom Slovensku,“ prezradil riaditeľ festivalu Roman Neradný. A oplatilo sa! Aj napriek rozpačitým sobotňajším predpovediam sa počasie vydarilo a do grillarény neustále prúdili ľudia s cieľom vychutnať si špeciality zúčastnených reštaurácií a vystavovateľov či pripravený program. Počas dvoch dní sa na Grilliade podľa odhadov mestskej polície vystriedalo do dvadsaťtisíc ľudí.

Sobota patrila gastronómii. Najskôr súťažili zúčastnené reštaurácie o titul Šampióna Grilliady 2013 v kategórii grilovaná sladkovodná ryba. Súťaž prebiehala priamo na pódiu pod odborným dohľadom porotcov z radov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. „Pri hodnotení sme kládli dôraz najmä na sezónnosť použitých surovín, využitie lokálnych produktov, prezentáciu na tanieri, samozrejme vôňu a chuť pripraveného jedla a celkový dojem,“ povedal predseda poroty Ján Koštialik.

Víťazom sa stal Milan Hyhlík z Koliby Šachtička, ktorý získal 96 z celkových možných 100 bodov. Porota ocenila hlavne  zaujímavú a vyváženú kombináciu chutí grilovaného zubáča so špenátovými haluškami a kozím syrom (receptúru a fotografiu víťazného receptu nájdete v prílohe). Druhý skončil Vladimír Rybár z Hotela Lux s grilovaným zubáčom plneným medvedím cesnakom a chilli papričkami a tretí Dragan Jovič z Restorant Mediteran opäť s prípravou grilovaného zubáča na olivovom oleji s grilovanou zeleninou.

Následne na pódiu prebiehali III. METRO Majstrovstvá SR vo filetovaní čerstvého lososa. Súťaže sa zúčastnilo 15 šéfkuchárov z celého Slovenska. Súťažiaci museli v čo najkratšom čase vyfiletovať 5 kilogramového lososa pod prísnym dozorom Vojta Artza a Jaroslava Žídeka, pričom sa dbalo hlavne na kvalitu, výťažnosť, čistotu a čas. Víťazom sa stal Filip Kmeť z Gourmet klubu s víťazným časom 11 minút 55 sekúnd (vrátane trestných bodov).

„Oproti minulým ročníkom sme sa snažili pozdvihnúť gastronomickú úroveň festivalu – čo sa týka ponuky pre návštevníkov aj kuchárskych súťaží. Väčší dôraz sme kládli najmä na kvalitu a profesionalitu súťaží, k čomu prispeli odborní garanti festivalu – Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Zväz hotelov a reštaurácií SR a tiež technologický partner Montycon. Vďaka nim získalo ocenenie Šampióna Grilliady na vážnosti aj medzi odbornou verejnosťou,“ povedal Neradný. Okrem zúčastnených reštaurácií o Grilliadu prejavil záujem aj zvýšený počet vystavovateľov, ktorí takisto návštevníkom ponúkali grilované špeciality a ochutnávky svojich produktov.

Večer divákov zabavil Jarda Žídek a Vojto Artz v už tradičnej kuchárskej show. Návštevníkom predviedli prípravu steakov z rôznych druhov mäsa na grile. Sobotňajší program zavŕšila barmanská show barmanov z Barmanskej asociácie Slovenskej republiky.

Nedeľa bola, rovnako ako minulý rok, venovaná rodinám. Program Dňa rodiny organizovalo Diecézne pastoračné centrum pre rodinu Banskobystrickej diecézy. Na pódiu sa predviedli detské folklórne, hudobné kapely a ďalšie umelecké súbory, zatiaľ čo v parku pod Pamätníkom SNP návštevníkom spríjemňovali chvíle divadelné vystúpenia a predstavenia detí. Okrem toho si deti mohli zasúťažiť na viacerých stanovištiach, ktoré ponúkali recept na šťastnú rodinu.

Na záver dňa organizátori vyhodnotili najobľúbenejšiu reštauráciu Grilliady 2013. Titul spred dvoch rokov obhájila Koliba U sv. Krištofa, ktorá vo svojej ponuke nevynechala víťazné „Banskobystrické grilované rebierko“ z roku 2011.

„Som veľmi rád, že Grilliada si získala svoje tradičné miesto nielen v kalendári Banskobystrických podujatí, ale aj v srdciach obyvateľov a návštevníkov nášho mesta. Ich zvyšujúci záujem je znakom toho, že aj takýto druh akcií má v našom meste svoje opodstatnené miesto a pozitívne vplýva na cestovný ruch,“ povedal primátor mesta Peter Gogola.

Grilliada 2013 podľa organizátorov splnila očakávania. „Návštevnosť bola opäť vysoká, reštaurácie a vystavovatelia odviedli skvelú prácu, čoho dôkazom je vysoké množstvo odovzdaných hlasovacích lístkov. Opäť sa osvedčilo spojenie viacerých akcií do jedného víkendu – Deň rodiny, Beh na Urpín a Noc múzeí tvorili zladenú kombináciu a návštevníkom tak ponúkli zážitky z každého súdka. Veľká vďaka patrí spoluorganizátorovi – Mestu Banská Bystrica a partnerom podujatia, bez ktorých by sme festival nedokázali zorganizovať, keďže je financovaný takmer výlučne zo súkromných finančných zdrojov. Tiež ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí spoluvytvárali príjemnú atmosféru a už teraz sa tešíme na nasledujúce ročníky,“ zhodnotil festival Roman Neradný.

Zdroj: Grilliada 2013, foto: Mirka Chabadová