FOTO: Jedinečné Oslavy 75. výročia SNP v Banskej Bystrici zanechali v ľuďoch veľký dojem

SPRÁVY
12 /

V srdci Povstania sa vo štvrtok 29. augusta 2019 konali celoštátne Oslavy 75. výročia SNP s bohatým celodenným programom. Zúčastnilo sa ich množstvo hostí a návštevníkov z celého Slovenska i zahraničia, ktorí si z Banskej Bystrice odnášali domov neopakovateľné zážitky.

Pietna spomienka na hrdinov SNP

Dopoludnia začala oficiálna časť osláv preletom stíhačiek nad areálom Pamätníka SNP a  pietnym aktom kladenia vencov v Pamätníku SNP, nasledovalo slávnostné zhromaždenie s príhovormi hostí. Popoludní to bol kultúrny program a slávnostná vojenská prehliadka, večer galaprogram s ohňostrojom a videomappingom na objekte pamätníka.

Na oslavy prišli najvyšší ústavní činitelia SR na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom NR SR Andrejom Dankom a premiérom Petrom Pellegrinim. Pokloniť pamiatke hrdinov SNP sa prišli aj poslanci NR SR či bývalí prezidenti Rudlof Shuster, Ivan GašparovičAndrej Kiska.

Medzi hosťami aj český premiér Andrej Babiš s predstaviteľmi českého parlamentu, zástupcovia Ruskej federácie, Rumunska, Poľska, USA, Francúzska a ďalších krajín, ktoré sa zúčastnili odboja v SNP. Nechýbali ani vojnoví veteráni, predstavitelia Ozbrojených síl SR, miestnej a regionálnej samosprávy či štátnej správy, protifašistickí bojovníci a zástupcovia ďalších organizácií. V delegácii Ruskej federáciepútal pozornosť podpredseda ruského parlamentu Peter Tolstoj, pravnuk slávneho spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstoja.

Slávnostné zhromaždenie pod Pamätníkom SNP

Moderátorom slávnostného zhromaždenia bol Ľubomír Bajaník, ktorý odovzdal úvodné slovo generálnemu riaditeľovi Múzea SNP Stanislavovi Mičevovi. Ten privítal vojnových veteránov, hostí a všetkých účastníkov osláv, ktorí  v hojnom počte a horúcom slnečnom počasí sledovali dianie na pódiu pod Pamätníkom SNP.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom prejave poďakovala všetkým, ktorí pred 75 rokmi našli v sebe silu, odhodlanie a odvahu bojovať za zachovanie ľudskosti, za záchranu európskej civilizácie, za svoju vlasť i slobodný život jej obyvateľov:

„Veľmi si želám, aby sme aj my, tak ako oni, našli v sebe dostatok sily, odvahy i odhodlania na obranu hodnôt demokratického právneho štátu, slobody, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti. V podmienkach, v ktorých tu a teraz žijeme.“

Podľa Čaputovej je Slovensko vďaka SNP štát so zakladateľskou protifašistickou a demokratickou tradíciou. Vyzdvihla, že žijeme v mieri, no napriek tomu sú tu hrozby, ktoré nemožno ignorovať.

„Tak ako každá doba, aj tá dnešná, má svoje vážne hrozby. V porovnaní s povstaleckou generáciou máme to šťastie, že dnes sa nemusíme so zbraňou v ruke brániť proti nacistickej mašinérii usilujúcej o svetovládu. Ale klamali by sme samých seba, keby sme nevideli, že hrozby sú tu stále prítomné a že aj teraz, po 75 rokoch, naliehavo potrebujeme, aby pluralita nebola prekážkou spolupráce.“

Silný dojem v účastníkoch osláv vyvolali videopozdravy priamych účastníkov SNP – bývalých vojakov z Česka, Rumunska, Francúzska a USA.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo svojom príhovore varoval na pred extrémizmom, klamstvami a propagandou, ktorá sa šíri proti skutočnému významu SNP. Poprosil  ľudí, aby nikdy nezabúdali na to, ako sa dá jednoducho v živote zísť zo správnej cesty:

„Aby ste nepodľahli fašistickému ani liberálnemu extrémizmu. Manipulujú vás a klamú len preto, aby ovládli vaše myslenie a naše milované Slovensko. Aj dnes stojíme na pomyselnej hranici, keď sa deformujú hodnoty ľudskosti a sme svedkami návratu k extrémistickým ideológiám. V súčasnosti sú tu ľudia, dokonca v politike, ktorí prekrúcajú históriu, obliekajú si fašistické uniformy a požívajú dôveru občanov.

Predseda NR SR  vo svojom prejave tiež vyzdvihol odvahu a obetavosť tých, ktorí bojovali v SNP. Vyjadril úctu Gustávovi Husákovi:

„Mnohí vtedy riskovali a obetovali to najcennejšie – svoj život. Patrí im naša úcta, že neváhali ani sekundu bojovať za slobodu a prebudenie niektorých Slovákov. Ďakujem za hrdinstvo povstaleckých bojovníkov našich 35 priateľských národov, obzvlášť vojakom Červenej armády, ktorí niesli najväčšiu záťaž v II. svetovej vojne v boji proti nemeckému nacizmu.  Vzdávam tiež úctu Gustávovi Husákovi. Považuje ho za výnimočného človeka, plného odhodlania. Na jeho životnom príbehu sa učme, pozorujme, aké vrtkavé sú medziľudské vzťahy. Svet nie je čiernobiely, ale plný kompromisov.

S príhovormi vystúpili ďalší hostia – predseda českého Senátu Jaroslav Kubera, podpredseda Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Iljas Magomed Umachanov a podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Igor Čombor.

Záverečný prejav predniesol predseda vlády SR Peter Pellegrini. Pripomenul, že naši predkovia sa postavili na odpor aj preto, lebo vedeli, že budúcnosť v neustálom strachu a prenasledovaní sa nedá nazvať životom:

Znie to asi najmä pre mladé generácie triviálne, ale v slovenských zákopoch a lesoch sa zomieralo. Nebola to žiadna počítačová hra, ale skutočný zápas o život. A mnohí z tých, ktorí ho prežili, ešte mnoho rokov trpeli svojimi zraneniami alebo sa strhávali zo sna, budení scénami, ktoré boli nútení prežiť. Nech je pripomienka 75. výročia Slovenského národného povstania predovšetkým vyjadrením našej vďačnosti za obete, prinesené pre naše dobro, život a slobodu. Sláva a česť všetkým hrdinom Slovenského národného povstania.“

Premiér sa dotkol aj pokračujúcich prejavov extrémizmu v našej krajine:

„Extrémisti prejavujú čoraz väčšiu sofistikovanosť, zjemňujú rétoriku, maskujú ju do tradičných či ľudových hodnôt a pri politických ambíciách sa snažia vplývať najmä na mladých ľudí. Treba ich preto učiť tolerancii a pochopeniu, kam môže dospieť fašizmus. Vysvetľujme im, že v druhej svetovej vojne bola definitívne porazená ideológia, ktorá sa snažila o ovládnutie sveta a nehanebne určovala, kto je nadčlovek a kto podradná rasa. Či to, kto nemá právo na život. V duchu tohto poučenia sa dnes musíme stavať na odpor každej ideológii, ktorej predstavitelia sa neštítia ničiť všetko, k čomu pociťujú nenávisť.“

Pellegrini upozornil, že na sociálnych sieťach sa v súčasnosti otvorene šíria príspevky podnecujúce k násiliu, ktoré klamlivou propagandou vnášajú do spoločnosť chaos a prekrúcajú historické súvislosti:

„Aj preto ma obzvlášť mrzia pochybnosti, či je pri príležitosti výročia SNP potrebná bojová prehliadka a financovanie sprievodných podujatí. Odpovedám: Áno je to treba . Dnes sú tú s nami poslední žijúci účastníci SNP. Ako Bystričan som poctený tým, že práve Banská Bystrica – srdce povstaleckého Slovenska  ich môže privítať  na svojej pôde. Na ich počesť tu dnes budú pochodovať aj súčasní slovenskí vojaci . Táto armáda je rovnakým symbolom hrdosti Slovákov ako bola tá pred 75 rokmi.“

Počas prejavov našich najvyšších ústavných činiteľov i hostí sa z publika často ozýval potlesk prítomných, po prejave prezidentky Čaputovej aj piskot.

Na záver slávnostného zhromaždenia prezidentka republiky na návrh ministra obrany udelila hodnosť generálmajor vo výslužbe Jánovi Iľanovskému zo Závažnej Poruby. Zároveň vymenovala kapitána Imricha Jacka – Lysáka z Brezovice nad Torysou do vojenskej hodnosti brigádneho generála im memoriam, oboch za statočnosť v SNP. Minister obrany Peter Gajdoš udelil vyznamenania a povýšil do vyšších vojenských hodností niekoľko vojnových veteránov, medzi nimi aj 91 – ročného Vladimíra Strmeňa.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a Marek Rakovský