FOTO: Deň hasičov v Europe

SPRÁVY
0 /

Bystrická  Europa bola v sobotu na štyroch stanovištiach. dejiskom tradičného Dňa hasičov. Profesionálni hasiči predvádzali návštevníkom simulované ukážky svojho náročného povolania a zároveň súťažili.

Svoje zručnosti predviedli hasiči z celého Slovenska počas namáhavých disciplín v atraktívnej súťaži tohtoročného hasičského sviatku – 10. ročníku medzinárodnej súťaže TFA Slovakia.  Je to súťaž o najtvrdšie hasičské prežitie určená nielen pre profesionálov, ale aj dobrovoľníkov z radov mužov a akčných žien v štyroch disciplínach, ktorými boli  prekážková dráha,  hadice, veža a schody.

Zvedavci si mohli pozrieť aj techniku potrebnú pri likvidácii požiarov, od hasičských hadíc až po zásahové vozidlá. Na svoje si prišli nielen dospelí, ale i deti, ktoré sa mohli zapojiť do súťaže Malý hasič a splniť si tak svoj sen stať sa skutočným požiarnikom.

Deň hasičov mal aj spomienkový charakter. Súčasťou podujatia bol už tradičný Memoriál Pavla Snopka a Jozefa Dobríka – hasičov, ktorí v roku 1995 tragicky zahynuli pri požiari v obci Ponická Huta. Na 20. ročníku si hasičské družstvá zmerali sily vo vystrihovaní osôb z havarovaných automobilov.

Celodenným programom od rána sprevádzal známy bystrický moderátor Marek ,,Polo“ Polomský. Veľkým potešením pre s deti bola hasičská pena, ktorú občas odfúkli silné poryvy vetra, ale dosť jej zostalo pre vybláznenie sa malých šarvancov.

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová