FOTO: Ďalší občiansky kandidát na župana Stanislav Mičev – Som za nový život pre kraj

SPRÁVY
36 /

V utorok 4. apríla 2017 oznámil v Národnom dome svoju kandidatúru na bystrického župana ďalší občiansky kandidát Stanislav Mičev. Generálny riaditeľ Múzea SNP, mestský poslanec a historik z Banskej Bystrice sa bude uchádzať o voličskú podporu v kampani pod heslom „Som za nový život pre kraj“.

Rozvojový program kraja

Na tlačovej besede Nikola Bučeková uviedla Stanislava Mičeva ako kandidáta na župana „závislého od občanov“. Vedľa neho sedeli ďalší členovia volebného tímu Jana Orlická  a Miroslav Seget. Sídlo centrály volebnej centrály bude na Hornej Striebornej 2. S odborníkmi chce v každom okrese BBSK usporiadať otvorenú diskusiu na tému riešenia hlavných problémov občanov a rozvoja okresu v rámci kraja.

Na úvod Stanislav Mičev povedal:

„V prvom rade sa chcem ospravedlniť všetkým voličom Mariána Kotlebu za to, že nevideli pred štyrmi rokmi žiadnu alternatívu. Títo voliči nie sú žiadni fašisti, ale sklamaní ľudia, ktorí stratili dôveru v politikov. Mojou prioritou je obnoviť dôveru v Banskobystrický samosprávny kraj a prinavrátiť do neho otvorenú komunikáciu, zodpovednosť a odbornosť.“

Program „Kvalita života“ zahŕňa priority Stanislava Mičeva. Sú nimi najmä skvalitnenie dopravnej siete, viac pracovných príležitostí a dostupnejšia zdravotná starostlivosť.

„Chcem sa zamerať na obnovu takmer 2.600 km ciest II. a III. triedy, vrátane dopravného značenia v súbehu s územnými plánmi obcí. BBSK za posledné roky v porovnaní s inými krajmi opravil najmenej ciest. Zameriam sa aj na oblasť verejnej dopravy a zlepšenie nadväznosti jednotlivých spojov. Som pripravený aj s odborným tímom spracovať dôležité investičné projekty pre kraj a uchádzať sa o eurofondy, ku ktorým toto vedenie svojou nekompetentnosťou zahatalo prirodzenú cestu,“

uviedol Mičev.

Banskobystrický kraj je podľa neho krásne miesto na život, ale ľudia z neho odchádzajú, lebo nevedia nájsť uplatnenie. K tomu dodal:

„Preto budem hľadať všetky možnosti, ako zlepšiť infraštruktúru v kraji tak, aby sme sem pritiahli nové pracovné príležitosti. Za veľký problém považujem aj zhoršujúcu sa zdravotnú dostupnosť. Župa má viacero možností, ako lekárov priblížiť k ľuďom. Od podmienok na nábor a stabilizáciu zdravotných služieb až po prehodnotenie redukcie pohotovostných lekárskych služieb.“

Občiansky kandidát

Stanislav  Mičev ohlásil svoju kandidatúru na bystrického župana symbolicky 4. apríla v deň výročia oslobodenia Bratislavy a Liptovského Mikuláša v roku 1945 spod nemeckej okupácie. Tento deň je tiež 11. výročím jeho nástupu na pozíciu riaditeľa Múzea SNP.

Som profesionálny historik a zaoberám sa dejinami druhej svetovej vojny. Nemôžem dopustiť, aby sa dejiny SNP skresľovali a aby ľudia nemali pravdivé informácie o tom, čo sa tu pred viac ako 70 rokmi dialo. Nemôžem sa stotožniť s tým, ako niektorí ľudia s extrémistickými názormi túto etapu našich dejín spochybňujú,“ 

doplnil na margo toho, že svoju kandidatúru ohlasuje v priestoroch Národného domu, kde sa počas SNP udievali najdôlležitejšie stretnutia a rozhovory.

„Na funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja kandidujem ako nestranícky, ale závislý kandidát. To preto, lebo úspech nášho kraja závisí od volebnej účasti každého jedného obyvateľa. Nemám čo skrývať, ani sa za čo hanbiť. Ba práve naopak. O post predsedu samosprávneho kraja sa uchádzam ako človek s konkrétnymi skúsenosťami a výsledkami z verejného sektora. Narodil som sa v tomto kraji, žijem tu a poznám tento kraj,“

vyhlásil Mičev.

Na otázku Bystricovín, či ho ako občianskeho kandidáta kontaktovala nejaká politická strana so svojou podporou resp. či by v takomto prípade v priebehu kampane prijal takúto politickú podporu, Stanislav Mičev odpovedal:

„Rozprával som sa s predstaviteľmi niekoľkých politických strán, ale konkrétna ponuka na spoluprácu tu nie je a ani ju neočakávam v najbližšom čase. Myslím, že politické strany sa budú rozhodovať absolútne pragmaticky, niekedy možno  v septembri si povedia, ktorý kandidát má reálnu šancu vyhrať voľby. Neodmietnem podporu ktorejkoľvek demokraticky orientovanej politickej strany bez ohľadu na to, či je pravicová alebo ľavicová.

Transparentná volebná kampaň

Mičev sa zatiaľ ako jediný z kandidátov otvorene vyjadruje na adresu súčasného župana Mariana Kotlebu a kritizuje jeho pôsobenie vyše trojročné pôsobenie v tejto funkcii. V utorok ho vyzval na verejnú diskusiu o riadení kraja, nie o ideológii, ktorú presadzuje.

Stanislav Mičev počas tlačovej besedy zverejnil svoju bezpečnostnú previerku. Zároveň poskytol médiám aj majetkové a daňové priznanie. Svoju kampaň financuje z vlastných zdrojov (zobral si pôžičku 20.000 eur) a zverejní svoj bankový účet, na ktorú mu môžu prispievať jeho podporovatelia z radov fyzických osôb, čo bude zverejňovať na transparentnom účte.

V prípade svojho úspechu v novembrových voľbách by sa stopercentne venoval len výkonu funkcie župana s tým, že by vzdal postu generálneho riaditeľa Múzea SNP a mestským poslancom by bol len do konca aktuálneho mandátu.

Na svojej novej webovej stránke www.stanomicev.sk bude okrem iného postupne zverejňovať aj svojich podporovateľov. Prvými osobnosťami na jeho strane sú speváčka Sisa Sklovská, hudobník Ján Berky Mrenica ml. a slovenský diplomat, prozaik a prekladateľ Igor Otčenáš.

Stanislav Mičev

Narodil sa  11. decembra 1957. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 1984. Je historikom a autorom viacerých publikácií. Podieľa sa na tvorbe televíznych dokumentov, pracuje na scenároch pre rozhlas a podarilo sa mu prelomiť aj bariéru v spolupráci z televíziou.

V apríli 2006 sa stal riaditeľom Múzea SNP v Banskej Bystrici. V priebehu svojho pôsobenia vo funkcii riaditeľa dokázal rozvinúť tento kultúrny podnik s 89 zamestnancami na rešpektovanú medzinárodnú, technologicky rozvinutú, vzdelávaciu inštitúciu a  zviditeľnil tak mesto a Banskobystrický kraj.

 

Autor: (tom) a Nikola Bučeková, Foto: Mirka Chabadová