FOTO: Bystričania pomáhajú meniť vzdelávanie na školách, rozvíjajú študentov aj učiteľov

SPRÁVY
0 /

Rozvojový program, ktorý vznikol ako experiment vo Zvolene, dnes prebieha na troch stredných školách v troch krajoch. Prednedávnom získal aj ocenenie sTOPa za najlepší projekt roka.

Show your talent je jedinečný rozvojový program, vďaka ktorému môžu mladí ľudia objaviť svoj talenty, silné a slabé stránky či premeniť svoj sen na konkrétny cieľ. A to všetko už počas svojho štúdia.

Na jeho tvorbe sa podieľal Jaroslav Dodok, predseda OZ TEAM, riaditeľka CVČ – Junior v Banskej Bystrici Jarmila Lipková a riaditeľka Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene Romana Trnková.

Lepšie sa uplatniť na trhu práce

Autori programu oslovili portál Profesia, ktorý pre nich zanalyzoval 100 000 pracovných ponúk na trhu práce a vybral top kompetencie, ktoré firmy žiadajú od absolventov stredných škôl.

„Práve tieto zručnosti sme sa rozhodli rozvíjať u našich študentov. Veríme, že aj vďaka tomu pomôžeme mladým ľuďom lepšie sa uplatniť v budúcom zamestnaní alebo si založiť vlastnú firmu či neziskovú organizáciu,“

uvádza Jaroslav Dodok.

Myšlienku programu oceňuje aj startup líder Martin Pechovský z Banskej Bystrice:

„Ak chceme rozvíjať Slovensko, potrebujeme na to kreatívnych mladých ľudí, ktorí prinesú inovatívne nápady. Teším sa, že program Show your talent podporuje podnikavosť, preto som sa rozhodol stať sa jeho ambasádorom.“

Škola hrou

Jedným z cieľov programu je zatraktívniť vzdelávanie na stredných školách. Prihlásení študenti preto získajú na jeden rok mentora, ktorý im pomáha s osobným rozvojom a tiež s prekonávaním bežných problémov či už ide o učenie sa, vzťahy so spolužiakmi alebo vysoké očakávania, ktoré sú na nich kladené.

Medzi mentormi je aj viacero známych Bystričanov. Svoje skúsenosti odovzdáva mladým ľuďom napríklad Andrea Dolinská, predsedníčka Rady mládeže Banskobystrického kraja, Eva Ščepková, zakladateľka coworkinguLink či Tereza Slavkovská, herečka, speváčka a performerka.

Učia sa komunikovať či pracovať v tíme

Študenti môžu vďaka programu Show your talent zažiť neformálne vzdelávanie priamo v škole. Diskusie s učiteľmi, tvorba vlastného nápadu, realizácia projektu, ale aj 150€ grant sú pre stredoškolákov motiváciou zapojiť sa do programu.

„Svoju účasť v programe hodnotím veľmi pozitívne. V niektorých oblastiach som sa už teraz dosť posunul, ako je napríklad komunikácia, reč tela alebo skupinová práca. Určite neľutujem, že som sa zapojil, zažil som kopec srandy a už teraz sa teším na ďalší priebeh projektu,“

hovorí o svojej skúsenosti Patrik Dzurjo, študent SPŠ dopravnej vo Zvolene.

Druhý ročník prebieha v Trenčianskom aj Žilinskom kraji

Kým minulý rok sa program realizoval len na jednej škole, tento rok sa vďaka šikovným Bystričanom a Zvolenčanom koná aj v ďalších krajoch. K dopravnej škole sa pridalo Gymnázium v Dubnici nad Váhom, SOŠ pedagogická sv. Mária Gorretti a SZŠ sv. Františka z Assissi v Čadci. Záštitu nad programom prevzali všetci traja predsedovia krajov Ján Lunter, Jaroslav BaškaErika Jurinová.

Show your talent nerozvíja len študentov, ale aj učiteľov. Novinkou 2. ročníka sú workshopy pre celý pedagogický zbor pod vedením skúseného lektora Dávida Králika. Učitelia počas nich zistia ako zaujať a motivovať svojich žiakov, zažijú neformálne vzdelávanie na vlastnej koži a jeho prvky vnesú do modelovej hodiny, ktorú si na workshope vytvoria.

Autori programu majú na konte aj prvé ocenenia

Show your talent zaradila v minulom roku Nadácia Pontis medzi 15 najinovatívnejší vzdelávacích programov na Slovensku. Tento rok si realizačný tím prevzal na Radnici v Banskej Bystrici z rúk zástupcov Asociácie krajských rád mládeže ocenenie sTOPa.

Získali ho v kategórii TOP projekt roka a nesie v sebe myšlienku zanechania stopy aktivitou, angažovanosťou a príkladom dobrej praxe v životoch mladých ľudí.

Zdroj: Martin Pechovský, Foto: Show your talent