Tradičné otváranie Banoša s farmárskym trhom v areáli SOŠ Pod Banošom v Rudlovej sa konalo v sobotu napriek nepretržitému dažďu. Vnútri vyhrávala skvelá ľudová hudba Jána Maka, vonku ste si mohli pochutiť na farmárskych špecialitách, platilo sa „banošmi“ i eurami.
Napriek dažďu, na ktorom zostali ovce a kozy zo salaša (holuby so zajacmi a hydinou boli v zakrytých klietkach) si do areálu SOŠ pod Banošom v Rudlovej našlo množstvo Bystričanov pod dáždnikmi či v pršiplášťoch. Vnútri vládla príjemná farmárska nálada.
Svoje miesto tu mali včelári, rezbári, výrobca skvelého parmezánu Hiadlovec zo Slovenskej Ľupče, škola zdobenia perníkov či množstvo ľudových výrobkov. Návštevníci si mohli pochutiť na baraňom guláši, haruli s kyslou kapustou či restovanou pečeňou, ochutnať či kúpiť si originálnu domácu huspeninu, ovčí syr, bryndzu a ďalšie pochutiny z rodinných fariem.
Naslovovzatí odborníci poskytovali záujemcom neoceniteľné informácie o včelách a ich produktoch, o sadení a ošetrovaní ovocných stromov, jednoducho o všetkom, čo potrebuje človek v záhradke či na chalupe.
Škoda, že nevyšlo počasie, lebo vonku by bol farmársky trh živší. Napriek tomu tohoročný Banoš je otvorený a pre farmárov začala nová sezóna. S ich produktmi sa môžete stretnúť aj na sobotňajších farmárskych trhoch v priestoroch mestskej tržnice.
Organizátormi tradičného otvárania poľnohospodárskej sezóny v kraji boli Regionálne pracovisko Národnej siete rozvoja vidieka v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Banošom, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska a mestom Banská Bystrica. Na jeseň sa bude zasa Banoš zatvárať…
Zdroj: Bystricoviny.sk