FOTO: Banskobystrický samosprávny kraj otvoril ďalšie očkovacie centrum v Lučenci

SPRÁVY
0 /

V priestoroch Mestského úradu v Lučenci v sobotu začalo fungovať v poradí druhé Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja. Lučenec sa tak pridal k Banskej Bystrici, kde sa počas uplynulého víkendu očkovalo už po tretí raz.

Viac ako 600 ľudí bolo počas posledného víkendu pripravené zaočkovať Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) otvorili v Lučenci. Očkovanie prebiehalo v sobotu aj v nedeľu. Kraj tu spolupracuje so zdravotníckym zariadením KardioMed, ktoré má na starosti medicínsku stránku očkovania, i s mestom Lučenec, ktoré pre očkovacie centrum poskytlo priestory mestského úradu.

„Som rád, že sme sa tu stretli, v priestoroch v poradí druhého očkovacieho centra, ktoré sme v kraji otvorili. Počas tohto víkendu sme pripravení zaočkovať celkovo viac ako 600 učiteľov a zamestnancov kritickej infraštruktúry, ktorých zoznamy nám dodalo ministerstvo zdravotníctva. Hoci zatiaľ nie je očkovanie otvorené pre prihlasovanie širokej verejnosti, máme prísľub, že v budúcnosti,  pri dostatku vakcín, by sa to malo zmeniť. Verím, že aj vďaka iniciatíve Banskobystrického samosprávneho kraja pri vytváraní očkovacích centier bude očkovanie bližšie k ľuďom a tak pre nich dostupnejšie,“

uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Ján Lunter

Ján Lunter

Pri príprave tohto i ďalších očkovacích centier kraj podľa jeho slov zabezpečil potrebné materiálno-technické vybavenie, nábytok, priečky, ochranné prostriedky a dezinfekcie, tiež softvérové vybavenie a ďalšie služby, ktoré sú s prevádzkou očkovacích centier spojené, ako zvoz odpadov či upratovacie služby.

„Už rok bojujeme s pandémiou nového koronavírusu a žiaľ, zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Vítam aktivitu BBSK, ktorý sa rozhodol na základe vedeckých dát, ktoré jasne ukazujú, že rýchle a účinné očkovanie je jediným východiskom z tejto situácie, zriadiť očkovacie centrá po celom kraji. Primárnym cieľom tohto projektu je dostupnosť vakcín pre občanov kraja,“

povedala doktorka Andrea Baníková z KardioMed.

Andrea Baníková

Andrea Baníková

Na víkendové očkovanie nasadili v Lučenci štyri očkovacie tímy, ktoré zaregistrovaných záujemcov očkujú vakcínou AstraZeneca.

„Je to účinná, overená a bezpečná vakcína a ľudia sa očkovania vôbec nemusia báť. Zároveň by som chcela vyzvať všetkých lekárov a sestry, o ktorých viem, že sú už často na pokraji svojich síl, aby sme sa ešte zomkli a spolu pomohli zaočkovať čo najviac ľudí,“

doplnila Baníková.

Zdravotníci sa v prípade záujmu o pomoc s vakcináciou môžu prihlasovať na adrese nabor@bbsk.sk, všetky potrebné informácie a registračný formulár tiež nájdu na stránke www.bbsk.sk/nabor.

„Je to symbolicky rok od prvého potvrdeného prípadu COVID-19 na Slovensku. Po roku tu však dnes stojíme v očkovacom centre a práve v tomto vidím to svetielko na konci tunela. Veľmi ma teší, že sme práve v Lučenci, na juhu Banskobystrického kraja, pretože dochádzanie za očkovaním je pre našich obyvateľov problematické. Ďakujem BBSK za to, že nám umožnil očkovať priamo tu, v regióne Novohrad. Za mesto Lučenec môžem povedať, že sme vždy pripravení poskytnúť plnú súčinnosť,“

informovala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Alexandra Pivková

Alexandra Pivková

Okrem Lučenca sa minulý víkend očkovalo aj v krajskom očkovacom centre v Banskej Bystrici, budúci týždeň sa pridajú očkovacie centrá vo Zvolene, Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote a v Brezne. Celkovo by počas minulého týždňa malo byť zaočkovaných v krajských očkovacích centrách viac ako 4 800 ľudí, ďalšie počty budú závisieť najmä od dostatku vakcín.

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: BBSK