Dva vážne úrazy paraglajdistov na Donovaloch po pádoch počas pristávania

SPRÁVY
0 /

Paraglajding (po angl. paragliding) je letecký šport, ktorý pre pohyb vo vzduchu využíva špeciálne skonštruované krídlo z tkaniny neprepúšťajúcej vzduch. Pri svojom doprednom pohybe sa nafukuje do aerodynamického tvaru, pričom nesie na šnúrach upevnenú sedačku, v ktorej sedí alebo leží pilot tohto zariadenia.

Pokiaľ paraglajdisti dokonale ovládajú svoje krídlo, je to bezpečný šport. Stávajú sa však prípady, kedy chvíľková nepozornosť pilota alebo neprispôsobenie sa aktuálnym poveternostným podmienkam môžu spôsobiť pád so zrneniami, vyskytli sa už aj smrteľné nehody.

V nedeľu popoludní hodinách privolali horských záchranárov z Veľkej Fatry v súčinnosti so Záchrannou zdravotnou službou na Donovaly k paraglajdistovi, ktorý spadol pri pristávaní.  Onedlho spadol aj druhý…

„Z Oblastného strediska Horskej záchrannej služby odišli dvaja profesionálni a dvaja dobrovoľní záchranári. Paraglajdista sa sťažoval na bolesť v krížovej oblasti chrbtice a nôh. Na mieste mu bola poskytnutá neodkladná zdravotnícka starostlivosť a po príchode posádky RZP bol odovzdaný do ich starostlivosti,“

uvádza HZS na sociálnej sieti.

V čase odovzdávania zraneného muža zdravotníkom prišla ďalšia žiadosť o pomoc pre druhého paraglajdistu. Po páde z výšky na zem sa sťažoval na bolesti v dolnej časti chrbta. Bol stabilizovaný do vákuového matraca a bola mu podaná intravenózna liečba. Následne si ho prebrala posádka RZP a odviezla na ďalšie ošetrenie do nemocnice.

Autor: (tom) , Foto: HZS a ilustračné